Tanker om kosthold

Jeg har behov for å sette ord på noen tanker rundt kosthold. Tankene mine er litt svevende, så jeg vet ikke om jeg får satt ord på alt som svever rundt oppi her, men jeg gjør et lite forsøk.

Jeg leser ikke så mange blogger lenger. Alle er liksom så veldig flinke, og jeg får lett følelsen av at det jeg gjør ikke alltid er bra nok. Derimot følger jeg mange ivrige matsjeler på instagram, og får stadig bilder av all slags parterte dyr, økologiske ting jeg knapt har hørt om, tradisjonsmat som nok er fantastisk. Det er inspirerende – men samtidig føler jeg visst at det jeg gjør ikke er godt nok.

Jeg synes det er fantastisk at tradisjonsmat og naturlig mat har fått en oppsving, og er helt sikker på at dette er rett for helsa vår. Men jeg, jeg står ikke her og parterer et dyr på stuebordet. Jeg er ikke med i en melkering, og jeg baker hverken surdeigsbrød eller lager kombucha.

Jeg kunne godt tenkt meg det, men akkurat nå – her og nå, blir det med tanken.

Og da, dere, er det lett å føle at det jeg gjør, ikke er bra nok.

Jeg kjenner også på at jeg skulle ønske at det het naturlig mat, alt sammen. Ikke paleo, lavkarbo, wapf… Innenfor den samme retningen finner vi alle vår balanse, vår retning. For en som er ny i kostholdsjungelen, må da dette føles overveldende? Det føles iallfall slik for meg, som slett ikke er ny.

Jeg, jeg baker med sukrin. Jeg startet med det lenge før stevia kom til Norge, og det er det eneste søtningsmiddelet jeg har testet som ikke trigger den akk så inderlige appetitten, eller søtsuget. Men da føler jeg liksom at jeg gjør noe galt, for det er jo kokosblomstsukker, honning og stevia som er in. Jeg bruker gjerne disse til barna, men til meg selv foretrekker jeg sukrin.

Jeg, jeg bruker både ost og fløte og smør, ikke ghee (klarnet smør, altså at melkeproteinet er fjernet). Da sitter det langt inne å legge ut oppskrifter, for nå er det altså ganske utrendy med meieriprodukter.

Jeg lager kraft av og til, for jeg synes at det er stas og veldig kjekt å ta ut av frysa og bruke i matlaging, men legger ikke ut bilder og beskrivelse av kraftkokingen, for tenk om jeg gjør det litt feil?

Jeg synes at det aller viktigste er å kutte kraftig ned på, eller kutte helt ut, sukker, stivelse og gluten. Jeg synes det er viktig å basere kostholdet på rene fisk, kjøtt og fugl-produkter. Og grønnsaker. Og egg. Masse grønnsaker, mer enn det man spiser på strikt lavkarbo. Jeg synes det skal være basen, og så kan alt det andre komme i tillegg. Nøtter og frø. Snop og kaker uten sukker og mel. Yoghurt.

Men så ser jeg jo, at spørsmålet om hva som er ren mat, dukker opp. Er et kjøttstykke rent hvis det ikke er økologisk, for eksempel? I de aller første retningslinjene for lavkarbo som kom, sto det velg økologisk når du kan. Jeg synes det er et godt råd. Når vi kan. Det er ikke alltid tilgjengelig i butikken, det er ikke alltid tilgjengelig for lommeboka.

Det er viktig at dyrene har hatt det godt før de blir til mat. Men det er også viktig, synes jeg, at vi velger mat som er så lite prosessert som mulig. Altså at vi lager kjøttkakene selv, eller at vi kjøper ferdige kjøttkaker som er av høy kvalitet – med så mye kjøtt som mulig i. 50% er ikke nok. Og noen ganger må vi velge mat hvor vi ikke helt vet hvordan dyret har hatt det – men vi kan kanskje få gå med hodet hevet ut av butikken likevel?

Det er viktig at vi spiser frukt og grønt av god kvalitet, og økologisk er best for oss. Men, det er også viktig at vi lærer barna til å spise grønnsaker, og at det er en viktig del av kosten vår. Kanskje det skal være første bud?

Jeg vil at maten skal være enkel. Kylling, grønnsaker, saus kokt opp i panna. Grønnsakssuppe laget av kraft og oppskårne grønnsaker. Kjøttsaus, squash og ost blir en rett. Og kanskje det er det jeg føler; at maten rundt på de tusen bilder og blogger er blitt litt avansert? Ja, jeg vet, jeg sitter med et ben i glasshuset.

Har dere noen tanker å dele med meg? Jeg hadde satt pris på det!

low-carb-pyramid

Og dere, mens dere er her. Husk konkurransen! Den avsluttes i kveld!

Ha en strålende mandag!!

C♥

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Refleksjoner. Bokmerk permalenken.

37 svar til Tanker om kosthold

 1. Line sier:

  Du er så klok, Cecilie, og du skriver så bra! Det er lett for folk å gå seg vill i den matjungelen som har vokst opp den siste tiden. Jeg er såååå enig med deg, «naturlig mat» er det prinsippet jeg også lever etter, så får paleo være paleo, lavkarbo være lavkarbo osv. Så lenge vi finner det som passer oss og vår familie best, så skal vi ikke være redd for hva andre mener, eller skamme oss over at vi ikke gjør alt «perfekt». Du har inspirert meg mye i mange år, og jeg har satt stor pris på bloggen din og boken din lenge, så fortsett å være deg selv, og ikke bekymre deg så mye over hva «alle andre» gjør 😀 Klem til deg!

 2. Gunhild sier:

  Veldig fint innlegg!! Jeg tror vi har det ganske likt.. For meg er det viktiste å holde seg unna sukker og hvetemel, og ja, jeg prøver å velge økologisk når det er rimelig + når jeg husker det, men ellers er det ikke alle kamper jeg orker ta samtidig. Sukkeravhengigheten har krevd mye, og etter 2 år med matintoleranse mot nesten alt, er det godt å kunne spise maten folk serverer – med unntakk av sukker og hvetemel, helt konsekven! Jeg hiver innpå av meieriprodukter etter 1,5 år uten og nyter friheten, og jeg bruker gelatin framfor å koke kraft. Og så har jeg i snart to år trent flere ganger i uka! Og er det noe som kommer i veien en dag, så går ikke verden under! Jeg vil ikke sitte på gamlehjemmet og tenke tilbake på at livet var et jag etter å være perfekt og alltid være så flink, jeg vil sitte igjen med følelsen av å ha levd det gode liv, et liv i balanse! Og det gjør jeg iallefall nå 🙂 Du er en flott inspirasjon, og boka di er den beste kokeboka jeg har lest, og jeg har lest mange!!! Takk for at du er akkurat som du er!

 3. Fint skrevet Cecilie!
  Og jeg kjenner meg igjen når du sier du ikke vil legge ut oppskrifter som inneholder for eks sukrin siden det ikk er «in» for tiden. Men så tar jeg sjansen og så får jeg tilbakemeldinger som «takk for en enkel oppskrift» og så har jeg gledet mange likevel.

  Ingen er like og ingen følger det samme kostholdet. Jeg også liker den «velg øko når du kan» for om vi skal henge oss opp i at ALT skal være øko og rent og pent kan vi bli slitne av det rett og slett.

  Du har et poeng om å likevel gå med hevet hode ut av butikken om vi velger butikkmaten. Jeg måtte kjøpe skinke forrige uke fordi jeg rakk ikke slakteren. Jeg kviet meg lenge, men så sa min eldste «Mamma, jeg har såååå lyst på skinke, kan jeg vær så snill å få?» og da tenkte jeg at noen ganger er det greit siden hun ellers får ganske så ren mat.

  Bare så du vet det har jeg boken din. Og den har solgt best i helsekosten min. Jeg bruker oppskriftene dine jeg, selv om det er sukrin og melkeprodukter i dem. Jeg tar jo et valg! Og godt er det at vi har mange forskjellige oppskrifter å velge mellom, så kan vi selv bestemme hvilke vi vil bruke!

  Ha en super uke!
  Klem fra Melissa
  http://www.melissaspania.no

 4. Cathrine sier:

  Nei, det gjør du ikke!! Sitter i glasshus altså!
  Dette er noe av det mest fornuftige jeg har lest på lenge. Etter at en dame la ut et bilde av seg selv 4 dager etter fødselen med en alldeles fantastisk kropp, tok jeg et lite oppgjør med meg selv om hvor mye jeg ville se av «perfekte» bloggere og deres liv. Har ingenting i mot nevnte dame, og er helt sikker på at hun gjør mye fornuftig ifbm. sin blogg…men for meg var det et et varsku om at her blir det noe feil for egen del. Dermed slettet jeg faktisk en god del av de jeg fulgte på blogg eller instagram – for det slo meg plutselig at her følte jeg at alt blir for perfekt. Det er ikke sånn livet er. Jeg er en helt normalvektig dame, akkurat blitt 50 år, trener en del og er i god form, med sunne matvaner (joda, det hender jeg skeier helt ut, for det er jo så godt…men det tilhører sjeldenhetene). Jeg er opptatt av å yte for å kunne nyte…og setter svært stor pris på mat lagd fra bunnen av. Gleden man føler ved hjemmelagd mat og dertil godt drikke er en av livets store gleder for egen del…og da skal jeg ikke påvirkes av hvor flott og fint andre får det til. Så jeg er heller tilbake til matprat eller ukesmenyer for å finne inspirasjon uten denne litt påtatte lykkeligheten av mestring og vellykkethet. Stå på Cecilie, du har alltid vært god i å formidle det ektefølte og gjør det på en fremragende måte – med «spot on» hver gang. Fortsett med det – og fortsett også å lage maten til deg og din familie som det passer for dere og ingen andre. Men del gjerne med også – vi trenger disse normale, gode menneskene som deg som representerer oss normale, gode gjennomsnittsmennesker.

  • Tusen takk, Cathrine. Her traff du en sjel rett i hjerterota! Jeg skal gjemme på ordene dine i hjertet, du skrev nemlig noe som jeg trenger å huske på veien videre 😉 Klem 🙂

 5. idamholm sier:

  Hei Cecilie!

  Lenge siden jeg har kommentert her. I grunnen lenge siden jeg har kommentert på en blogg i det hele tatt, for jeg leser dem ikke så ofte lenger. Delvis fordi jeg ikke føler jeg har tid, men også delvis fordi jeg følte litt på det samme som deg, selv om jeg kanskje kan oppfattes av en av dem som ikke lager annet enn «knuskren» mat. Jeg får nemlig så innmari cravings av alt som går under betegnelsen naturlig søtning, så det er bare lov en sjelden gang, men får samtidig dårlig samvittighet av å skulle bake med sukrin. Kompromisset har blitt stevia. Jeg koker ikke kraft – har ikke plass i fryseren, tilgang på gode råvarer eller mulighet til å la det stå og koke om natten. Spiser gelatin i stedet. Det får være bra nok. Henter ikke melk lenger, det tok for mye tid, energi og tankevirksomheten. Kjedelig, for jeg savner melka, men jeg dør ikke uten den. Har jeg lyst på pølser eller bacon kjøper det beste jeg finner i nærbutikken, og det får være ok. Fermenterer ikke grønnsaker, men lager kombucha da. Det er faktisk noe av det enkleste som finnes, selv om det virker avansert. Men det visste jeg jo ikke før jeg prøvde. Baker heller ikke surdeigsbrød, for det fikk jeg aldri til. Ja, ja. Overlever uten det også. Og jeg parterer i hvert fall ikke hele dyr – av mange grunner!

  Med jevne mellomrom spiser jeg også helt vanlig, usunn mat – en doughnut her eller litt iskrem der. Det eneste problemet med det, er kanskje at jeg aldri skriver om det eller viser det fram på instagram! De som skriver om tradisjonskost, paleo osv framstiller det ofte kanskje litt for kompromissløst, som om det er alt eller ingenting. Men det er jo feil! Å gjøre det man kan er så mye bedre enn å ikke gjøre noe. Og så får man være fornøyd med det man klarer, for hvis man ikke får til mer akkurat her og nå, så er det bare sånn det er. Det går på helsa løs å skulle ha dårlig samvittighet for det man ikke klarer. Husker jeg ble helt utrolig lettet da flinke Gry la ut bilde av en nesten oppspist firkløversjokolade på instagram, som et forsøk på å si at heller ikke dronninga av tradisjonskost var fremmed for sånt 🙂 Det satte jeg STOR pris på.

  Jeg er kanskje mer dedikert til paleo og tradisjonskost enn mange – selv om jeg har langt igjen til de mest hardcore. Enkelt og greit har jeg valgt å bruke mye krefter på kostholdet, fordi det har gjort og holder meg frisk. Sånn er det nok for mange av oss som driver med dette. Man blir fort litt kompromissløs når man har så mye å tape, men alle begynte i det små og har tatt veien dit steg for steg. Prøver noe nytt når man føler at man har overskudd til det, og legger til side det som ikke funker. Først, etter et helt år, faller et lavkarbo paleo/primal/tradisjonskosthold helt naturlig for meg, slik lavkarbo sikkert gjør for deg. Nå er jeg en av dem som svelger frosne «leverpiller», men det gjør jeg bare fordi jeg opplever så utrolig stor forskjell på helsen min. Det tok forøvrig mange måneder før jeg satte i gang med det…

  PS: jeg spiser masse helt vanlig smør som selges i nærbutikken. Riktignok kviteseid eller rørossmør, men det er verken spesialimportert, upasteurisert eller lokalprodusert. Og det er mer enn godt nok for meg akkurat nå 🙂

 6. Hannepanne sier:

  Hei,
  Det skjer neste aldri at jeg legge inn kommentar, men nå ble jeg inspirert for du traff meg litt i hjertet…..
  Jeg har fulgt bloggen din av og på i over 3 år og du var vel en av de første som inspirerte meg til å ta noen valg i livet i det det begynte å bli fare for livsstilssykdommer. Jeg er fortsatt noe overvektig, men jeg lever sunt mesteparten av tiden, jeg trener mye og jeg er sterk, og det er ikke lenger fare for livsstilssykdommer.
  Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver…. Alle er så himla perfekte hele tiden!! Virker som om dersom man ikke er hard core paleo/trad.kost/LCHF så blir man arrestert av paleo/trad.kost/LCHF-politiet fort som bare det!
  Mitt fokus har gått innom LCHF og Paleo, men nå velger jeg å si at jeg spiser naturlig! Grunnen til at jeg kaller det naturlig er fordi det er det som er naturlig for meg. Min kost har kommet gjennom prøving og myyyye feiling, og nå spiser jeg stort sett mat som jeg reagerer bra på og som ikke har så innmari mye regler! Jeg forsøker å gjøre gode valg mtp kvalitet og bærekraft, men skal innrømme det blir hva nærbutikken har å by på som bestemmer om det blir økologisk eller ikke! Det er bare hverdagen…. Jeg blir full av beundring på de som har en halv selv-partert ku i frysa, men det er bare ikke for meg!
  Jeg syntes bloggen din har gitt meg masse inspirasjon og tankekors underveis, og jeg håper du fortsetter i samme leia! Vi trenger ærlige mennesker som deg midt oppi denne blogg-jungelen med perfekte mennesker som alltid gjør ting riktig!

  Gjør mer av det som gjør deg lykkelig…. Og for meg så innebærer det å ikke gjøre alt riktig innimellom også! 🙂

  Ha en flott dag!!

 7. Mona sier:

  For et befriende innlegg! Jeg føler det akkurat slik som du beskriver, akkurat som boken din traff meg rett i hjertet med tanke på følelser og forhold til mat. Jeg har aldri gått helt over til lavkarbo og har hatt flere perioder med mye sukker, selv om jeg vet at det ikke er bra. Jeg skulle gjerne kuttet meieriprodukter også, men der stopper det for meg. Her og nå har jeg ikke så mye tid til å bruke på mat og planlegging – prioritering, ja, men akkurat nå er det andre ting som er viktigere.

 8. Siw sier:

  Flott innlegg :). Du er en stor inspirasjon for meg og med dette innlegget ble du om mulig en ennå større inspirasjon :). Tusen takk for at du deler :). Ønsker deg en fin mandag 🙂

 9. Marianne sier:

  Tommel opp for tankevekkende og fint innlegg. Viktig at alle gjør det som kjennes riktig for seg og sine. det finnes jo tross alt ingen fasit, selv om det kan være lett å tro det noen ganger. God uke til deg:-)

 10. silja sier:

  Godt innlegg! Blir sprø av at alle skal være så perfekte på instagram , FB og blogger, man kan ikke bruke tid og krefter på å vurdere ALT! Jeg kjøper den kyllingen jeg finner og har råd til, jeg har ikke tid til å ta perfekte valg, alltid… BRA du setter søkelyset litt på det presset mange føler eksisterer.

 11. Anne-Grethe sier:

  Hipp, hipp hurraaa – det var innlegget sitt det. Som så mange andre her inne traff det meg midt i hjertet. Takk for at du deler…..

 12. Lissi sier:

  Godt skrevet, Cecilie! Jeg følger ikke så mange blogger selv nå..det blei rett for slett for mye! Jeg kjente jeg ble stresset.. Stresset fordi jeg ikke trente like mye som «de», ikke trente såå hardt, ikke fikk gått morgencardio før jobb på tom mage, ikke hadde matpakker til alle dagens måltider i en enkel matboks, ikke sov nok, ikke ditt og ikke datt..Jeg kjenner at jeg slapper mere av nå som jeg ikke følger noen blogg slavisk, når jeg ikke er såå strikt med kostholdet.. Vi er en familie på to voksne og tre barn -det er nå vi lever! Jeg ønsker ikke at ungene skal huske meg som en som ikke kunne spise ditt og ikke kunne spise datt.. Jeg holder meg fortsatt til de sunnere valgene når jeg kan, men jeg orker ikke å være såå streng mot meg selv akkurat nå! Slanke meg kan jeg gjøre seinere når og om det er behov.. Jeg har mine matvarer jeg reagerer på og som jeg holder meg unna, men bortsett fra det lever jeg etter «alt med måte» prinsippet! Og det er befriende 🙂

 13. eva sier:

  Fint innlegg, tror det treffer mange. Jeg velger flest ganger det som er best for helsen min, og noen ganger det som er mindre bra, og det kan jeg leve med. Det er noe med det å fokusere på alt det gode jeg gjør for meg selv, og la være å fokusere på det som er mindre bra. Så en dag koker jeg kraft, en annen dag blir det mye mørk sjokolade, på ferie kan jeg spise helt andre ting igjen. Det handler om helhet og hva som er naturlig for meg, så får andre holde på som de vil. Jeg plukker opp det som kan bidra positivt for meg fra blogger og Instagram og glemmer resten.
  Takk for at akkurat du er en av de som bidrar positivt og får meg til å tenke.

 14. Veronica sier:

  Som du ser så er du ikke alene om disse tankene. Jeg har slitt med irritabel tarm og matintoleranser i over ti år, og på toppen av det har jeg nå vært utbrent i snart to år. Derfor har det blitt mer og mer viktig å gjøre bra ting for kroppen min, så jeg forhåpentligvis kan bli frisk. Men jungelen av kostholdsretninger og kosttilskudd gjør meg ganske forvirret. Resultatet er litt av ditt og litt av datt alt etter hva jeg har krefter til å prøve ut, med hovedvekt på å unngå stivelse og sukker, som jeg vet jeg blir dårlig av. Jeg kjøper økologisk når jeg får tak i det, og jeg prøver å velge fisk, fugl og dyr som har hatt det bra om det finnes på butikken. Men jeg har begrenset med krefter og konsentrasjon til å sette meg inn i alt, så jeg tenker at litt er bedre enn ingenting.

 15. Helen sier:

  Cecilie du er fantastisk! Jeg elsker at du deler dine tanker med oss. Jeg tror nokk det er mange som sliter med de samme tankene!

  Jeg for min egen del mener at alt handler om balanse. Det er fint at folk blir mer oppmerksome på hva maten inneholder og hvor den kommer fra,men det må ikke ta helt av!
  . Man er fortsatt et bra menneske om man spiser litt for mye mørk sjokolade på en tirsdag eller spiser kjøpt syltetøy på en vaffel til den gode naboen.
  Jeg var selv veldig opptatt av å spise «rent» og ikke spise sukker før,men nå kan jeg si at jeg har mer balanse og det føles godt. Hvis jeg en dag skeier helt ut så tenker jeg at det gir meg masse energi til trening neste dag. Før ville jeg fått dårlig sammvittighet!

  Hva legger vi egentlig i det å være sunn? Er den en tynn kropp? eller er det en psykisk sunn kropp? Eller er man sunn hvis man følger alle kostholdsrådene som vrimler der ute?
  Jeg mener at en kraftig kropp i noen tilfeller er mer sunt enn det bilde vi har av hvordan kropp som er sunn!

 16. Signe-Irene sier:

  Så flott innlegg! Jeg har kokeboka di og lar meg ofte inspirere av dine oppskrifter. Særlig alt som handler om baking, da er boka di blitt rene «bibelen» for meg, det er enkelt, godt forklart og smaker godt.
  Jeg tenker at uansett hvilken livsstil og matretning man har valgt seg så er det uansett ikke sunt med så mye stress, og da særlig ikke rundt mat.

  Jeg jobber i barnehage og har gjort det i 10 år, der forsøker jeg så godt som mulig å ha fokus på det jeg mener er viktigst i forbindelse med mat: nemlig at måltidene skal være hyggelige. Man skal lære seg bordsituasjonen som en sosial relasjon og oppleve gleden ved det i tillegg til at det selvfølgelig skal være fokus på sunn ernæring. I forhold til økologisk mat har vi mange flotte verdier å lære videre, men men ikke på bekostning av atmosfæren rundt matbordet.

  Jeg lurer på om voksne noen ganger glemmer dette når fokuset er som du sier på hvilken mat som er IN for tiden eller hva andre ville tenkt om de så hva vi spiste nå? Det blir unødvendig mye dårlig samvittighet rundt mat og måltider på denne måten og det kan umulig være særlig sunt? Eller noe å trakte etter å gi videre til neste generasjon?

  Mat og stress er en dårlig kombinasjon. Selv har jeg lagt om til en livsstil som er lavkarbo, men jeg har liten tro på å kombinere det med dårlig samvittighet og det er uansett ikke verdier jeg som mor eller førskolelærer ønsker å gi videre til neste generasjon.

  Hilsen trofast leser av både blogg og bok-

 17. hannem sier:

  Jeg må si meg enig med noen av kommentarene, du skriver veldig godt – og klokt. Jeg bruker også sukrin. Prøver å få brukt stevia der jeg kan, men synes den er litt skarp i smaken, så jeg bruker sukrin+, noen ganger med litt ekstra sukrin. Jeg er veldig opptatt av rein mat, og jeg mener den maten er bra for alle, men samtidig må man ha respekt for at andre velger annerledes. Det kan ha å gjøre med hva man har tid og krefter til. Har nettopp vært på reise, bodde delvis på hotell og delvis privat. Da tar jeg med noe mat, som f.eks. knekkebrød, prøver å unngå det jeg kan og spiser resten. På hotell gjør jeg avtale med kokken om middag, til frokost og lunsj velger jeg ut det jeg kan spise. Jeg har et lavkarbokosthold i bunnen, men har måttet gjøre noen tilpasninger pga intoleranser, f.eks. må jeg for tida unngå nøtter, melkeprodukter, sopp og egg. Selv om jeg spiser flere karbohydrater, holder jeg meg friskere enn tidligere. Jeg tror at man er ulikt «skrudd» sammen, og at maten må tilpasses den enkelte.

 18. Marit sier:

  Tusen takk for et flott innlegg 😀 Jeg er så enig! Jobber daglig med å føle at det jeg gjør er bra. For det er jo det kroppen min liker. Jeg kjøper alltid alt jeg kan kjøpe økologisk. Men noen ganger strekker ikke lommeboka til. Jeg er jo student, med baby. Men jeg vil jo gi barnet mitt den beste kosten jeg kan. Jeg har sukrin i skapet.. og bruker meieriprodukter.. og elsker bloggen din fordi du holder deg til mye av det samme som meg. Jeg faller stadig tilbake til oppskrifter og tips herfra og leter meg fram til tipsene dine for hva jeg kan kjøpe på iherb (har endelig funnet frem til det jeg også!)

  Så tusen takk! For refleksjoner. Og for det du poster!

 19. mariesmatglede sier:

  Takk for utrolig bra innlegg Cecilie!!! Der satte du ord på mange av mine tanker rundt dette med mat og trender. Selv følger jeg et kosthold basert på mest mulig ren naturlig mat (paleo)fordi det gjør meg glad i sjela. MEN jeg spiser også mat utenfor dette (ris, knekkebrød, sjokolade, kaker) i perioder. Dette legger jeg sjeldent ut på ig. Hvorfor? Muligens fordi jeg vil framstå som mer «perfekt» i matveien enn det jeg kanskje er, eller fordi ett rugsprø med smør og skinke ikke ser så fancy ut. Løvsteken fra Gilde jeg hadde til middag i dag la jeg ikke ut bilde av fordi den inneholdt litt potetmel. Om jeg skulle få spm på ig om hvilken løvbiff det var måtte jeg jo sagt at den ikke var 100% ren(!!) Så noen ganger blir jeg litt skremt av meg selv over denne instagramminga mi. Og noen ganger blir jeg forferda over hvor mye tid jeg faktisk bruker på å bla gjennom nyhetsloggen med alle ig-matbildene. Samtidig blir jeg jo motivert og inspirert av alle, men jeg kjenner også på det samme du kjenner på -at alle andre er så «flinke» -og at det jeg gjør ikke er «godt nok». Det er da vi må stoppe opp og gi oss sjøl et godt klapp på skuldra og si at det vi gjør er bra nok! 🙂

 20. Hilde sier:

  Huffda. Jeg må ærlig talt si at jeg ikke har fått helt med meg denne vridningen… I allefall har jeg ikke tatt den helt inn, så jeg føler ikke at jeg gjør en «dårlig jobb» når jeg » jukser» litt iblant. Jeg kommer i allefall ikke til å kjøpe slakt selv eller no sånt. Jeg er veldig for et sundt næringsrikt kosthold uten tilsettninger og miljøgifter, Men jeg er imot fundamentalisme på alle nivåer 🙂 Bloggen din er inspirerende for meg, så du må fortsette 🙂

 21. Så godt å lese det du skriver Cecilie :0). Jeg sitter og smiler både mens jeg leser innlegget ditt og kommentarene under. Men alvoret i det når inn også. Jeg tenker ofte på det samme som deg når jeg skriver om helse og kosthold. Mest av alt er jeg redd for at leserne (eller bloggerne) blir skremt eller får dårlig samvittighet, for det er jo ikke meningen. Redd for å fremstå som perfekt også, for det stemmer jo slett ikke.

  Godt at noen setter ord på det. Takk for det! Det er nok både mange bloggere og lesere som har de samme tankene.

  Skal vi som blogger om mat og kosthold love hverandre å være flinkere til å vise de mindre perfekte sidene våre…? Det hadde ikke vært så dumt :0)

 22. Birgitte sier:

  Jeg håper du aldri slutter å blogge, Cecilie, for jeg er så glad i bloggen din og jeg får så mye ut av å være her. Instagram er artig, men det gir meg aldri så mye som gode, reflekterte blogger gjør. Så heia deg og bloggen! Stor klem fra Birgitte

 23. Tilbaketråkk: Søtpotetpizza | Fristende lavkarbo

 24. mikkimy sier:

  Se så mange som er enige med deg =) Jeg også. Og enig med deg at det er endel fundamentalisme ute og går. Jeg er (altfor) pragmatisk til å bare følge en «religion». Ja til Stevia, sukrin og hele pakka – og hurra for at jeg har lært masse fra alle bloggere der ute og det stadig oftere blir kraftmat rett og slett fordi det er så enkelt og godt. Og klem til deg fordi du er en av de som inspirerer! Ps: Ghee er bare så verdt å lage – ikke pga sunnhet men pga du hele tiden har mykt smør tilgjengelig =)

 25. Ida Nyborg sier:

  Takk for et fint innlegg. Jeg er enig med deg; det er ikke rart folk føler det er vanskelig å legge om kosten når alle bloggerne er så flinke og fancy og koker kraft og lager leverpostei (meg selv inkludert).

  Supert at du tar det opp, jeg kjenner veldig på det med å få litt dårlig samvittighet, nesten, hvis jeg ikke har somlet meg til å koke en batch med kraft denne uka. Så vanskelig må vi ikke gjøre det!

  Stå på videre med den flotte bloggen din 😀

 26. Torun sier:

  Dumpa tilfeldigvis inn på bloggen din på jakt etter noen nye spennende oppskrifter siden jeg føler det er på tida å stramme inn litt (bokstavelig talt) både her og der for å finne igjen humøret og gleden. Og jeg ble så glad over innlegget ditt! Jeg har spist «lavkarbo» ett drøyt år og er så fornøyd, men med lavkarbo mener jeg min egen form for lavkarbo.Jeg spiser det som passer for meg, det som jeg kan finne i butikken her og det som jeg liker. Ikke det som er in! Jeg har kuttet ut hvetemel, pasta og poteter. Det er det viktigste. Jeg forsøker å bruke sukrin istedetfor sukker og så lite sukker som mulig. Fordi jeg blir helt hekta på sukker! Og inn med sukker – ut med vettet i mitt tilfelle! Og ja, faktisk så parterer jeg et dyr i blant, men det er fordi jeg har en far som er elgjeger og har tilgang på hele dyr. Og når jeg gjør det føler jeg meg aldeles ikke moderne – jeg følger meg så stolt fordi jeg gjør det mine forfedre gjorde, min snille gode mamma og bestemor og holder en tradisjon vedlike! Jeg føler meg som en god gammeldags husmor og er stolt av det! Og ellers har jeg ett motto: jeg spiser det som er naturlig for meg å ha i kjøleskapet – og det er ikke masse rare produkter og pulver! Det mest fancy på mitt kjøkken er sukrin (som nå kanskje egentlig ikke er så fancy lenger). Noen ganger føler jeg at vi stadig skal være på vei mot noe nytt og bedre. At selv om det vi har fungerer helt supert for oss, må vi stadig videre – fremover – mot noe nytt og fancy. Det gjelder alt – teknologi, livsstil, mat. Jeg orker ikke bruke tid på å følge med i tiden jeg altså! Jeg er meg selv og skeier ut med en kjempestor is eller en herlig kake i godt selskap eller i lag med unga! Og nyter det! Stå på videre, jeg kommer til å følge med på bloggen din heretter! 🙂

 27. Veronica sier:

  Hei 🙂
  Hva er dine tanker når det gjelder melk? For jeg kuttet ut melk, gluten og sukker for ca 2 år siden pga kviser. Jeg sliter fortsatt litt enda, men slettes ikke så mye som jeg gjorde da. Men jeg vet ikke hva som bedret det. Og jeg føler jeg blir fort veldig ensidig og jeg savner yoghurt noe helt sykt. Og jeg har litt lyst å prøve igjen, men så begynner jeg å lese selvølgelig, at man ser sammenhengen mellom melk og kreft, melk og kviser, melkeprodukter er kun for kalver, vi kan ikke fordøye det, osvosv…. Jeg blir så usikker.

  • Hei! Jeg er ikke kompetent til å svare på spørsmål rundt sammenheng mellom melk og kreft ol. I farta kan jeg heller ikke huske å ha lest om det. Men, mange bruker litt meieriprodukter i matlagingen, særlig syrnede meieriprodukter som rømme og yoghurt. Du kan evt prøve litt ren yoghurt (naturell eller gresk/tyrkisk) og se hvordan din kropp og hud reagerer på det? Yoghurten toppes med bær, nøtter, frø, det du liker 🙂

  • Heidi sier:

   Tenk på dyrene, og sett deg inn i hva de må igjennom for det, så er det ikke så fristende lengre. En ku må få kalv en gang i året for å fortsette å produsere melk, og den kalven blir tatt fra henne umiddelbart etter fødsel.

   I eggeindustrien blir hanekyllinger kvernet levende fordi de er «ubrukelige» for eggeprodusentene.

   JA, dette gjelder også norskprodusert.

 28. Heidi sier:

  Hvis du ikke finner mat hvor dyrene har det bra, hvorfor ikke spise vegansk? MÅ du ha kjøtt til hvert måltid? Synes du virkelig det er viktigere for deg å få i deg kjøtt absolutt hele tiden, og at dine SMAKSLØKER, er viktigere enn hele LIVET til et dyr?

  Har du noen gang satt deg inn i hva som foregår i kjøttindustrien? Og ja, det gjelder også Norge. Dyrene lider. De står innesperret, har liten plass, og får ungene røvet fra seg. Tror du de liker bedre å få sine unger frastjålet enn det du ville gjort?

  Ta for eksempel melkekyr. Noen av de får ikke en gang slikket ungen sin ren før bonden tar kalven unna mora og setter den i en egen binge. KUN for at mennesker skal få melka istedet. Det er ikke naturlig for mennesker å drikke morsmelka til en annen art! Spesielt ikke i voksen alder! Ville du drukket melka til en venninne av deg? Eller en katt? Det er akkurat det samme.

  Smaksløkene dine bør ikke veie tyngre enn et helt LIV til et dyr. Dyr skal ikke måtte lide pga ditt luksusproblem om å ikke finne dyrevennlig kjøtt.

  Gå heller til bønnene, linsene, kikertene, til tofuen og quinoaen ;)! Da vet du at ingen må lide for at du skal ete.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s