Spørsmål om økologisk mat

Fine under opplæring stilte et spørsmål her om dagen, som jeg har tenkt mye på hva jeg skal svare til. Eller, ikke hva jeg skal svare, men hvorfor svaret er som det er. Hun lurte på hva mitt forhold til økologisk mat er, og om jeg bruker mye økologisk mat.

Svaret er noe sånt som dette:

Jeg synes økologisk mat bærer med seg viktige prinsipper. Jeg titter etter økologisk mat når jeg handler, særlig grønnsaker. Men likevel er det lite økologiske varer totalt sett i skap og skuffer her hjemme.

Det handler nok egentlig om at utvalget gjerne ikke er så stort og i tillegg at jeg er mer opptatt av å kjøpe rene varer enn at de skal være økologiske i tillegg. Her på bloggen har jeg tenkt noe av det samme. Økologisk er flott, men det kan bli for mye for mange at de skal passe på det også – i tillegg til å passe på mengde karbohydrater, antall e-stoffer, ingredienslistene.

Hva tenker dere? Jeg skulle gjerne vært litt flinkere til å bruke mer økologisk, når det er mulig!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse. Bokmerk permalenken.

13 svar til Spørsmål om økologisk mat

 1. vaskeklut sier:

  det kommer litt an på hvor man handler om det er like lett å finne økoalternativer. rema har så og si ingenting, men meny og mega har godt utvalg. jeg plukker alltid øko om jeg har sjansen, det ligger jo rett ved den andre varen som regel! er ingen fanatiker, men om jeg står med to like varer og den ene er øko, da er valget enkelt for meg 🙂

 2. -Marianne- sier:

  Hei Cecilie.
  Lenge siden jeg har lagt igjen noen ord, men det betyr ikke at jeg ikke har fulgt deg i høst. Økologisk mat ja, om dagen er jeg nok mest opptatt av mat-eller rettere sagt- det å jobbe med hodet for å bli mer tro til lavkarbo og kjøre ett striktere kosthold igjen. Det siste halvåret har vært krevende jobbmessig. Det er helt utrolig hvor lite som skal til for at jeg faller ut av både trening og kostholdsfokus. Lengre dager på jobb- kveldsjobbing og vips så er jeg ute av rutinen. Blir skuffet over meg selv at jeg ikke klarer å få innarbeidet treningsrutiner i hverdagen. Må også innrømme at jeg etter 1,5 år har gått litt lei av hverdagsmaten jeg laget.
  Men det er lys i tunellen- i høst skal jeg etter boka gå inn i en 40 årskrise og jeg ser frem til at denne slår inn, da skal det bli ordnings på både treningsrutiner og mat- kanskje også litt mer økologisk mat:)

 3. tgeisner sier:

  Marks´s Daily Apple hadde et innlegg om dette forrige uke: http://www.marksdailyapple.com/is-organic-a-scam-nutrient-differences/#more-31946 . Han refererer til flere studier som viser at organisk frukt, bær og grønnsaker inneholder mer c-vitamin og antioksidanter. Mineralinnholdet derimot, er mer avhengig av jordsmonnet enn av om dyrkningen har skjedd organisk, eller ikke. Nederst i innlegget er det linker til mer info om organisk mat.

 4. Veronica sier:

  Jeg handler mye på Coop, og der har de faktisk samme pris på vanlige og økologiske grønnsaker, så sant det ikke er tilbud på de vanlige. Så jeg har begynt å kjøpe økologisk dersom de har det. Handler også veldig mye fra iHerb, og der er jo det meste Organic (vet ikke om det er det samme som økologisk?)
  Jeg har et Aqua Detox fotbad som jeg bruker med jevne mellomrom, og når jeg ser all dritten som kommer ut av lymfesystemet mitt så har jeg lite lyst til å fylle på mer. Etter at jeg ble sykmeldt for utmattelse for 5 måneder siden så er jeg blitt veldig oppmerksom på hva jeg tilfører kroppen min både gjennom mat og hudpleie/kroppspleie.

 5. Lissi sier:

  Ikke mye økologisk hos oss.. Ikke helt satt meg inn i det jeg for å være helt ærlig. Synes det er nok at maten er renest mulig og sunn… Et og annet økologisk har det nok likevel vært, men jeg handler ikke dette bevisst og leter ikke etter det når jeg handler 🙂

 6. LovelyLiller sier:

  om økologisk har omentrent samme pris som vanlig så velger jeg økologisk,men bortsett fra få varer bruker jeg det ikke pga pris og utvalg

 7. under opplæring sier:

  Takk snille du som tar dette opp!Er ikke lett og bli klok på alt,som du sier kan d nesten gå litt til hodet på en og plutselig får jeg dårlig samvittighet når jeg velger en ikke økologisk matvare! Dette som regel fordi det er sabla dyrt mange ganger.Har også bestilt noe økologiske hudpleievarer fra i herb nå,men kan jo ikke bytte ut alt på badet heller! 😉 Ikke lett dette synes jeg,puuh! Men nå skal jeg ta meg en mandelbolle(fra boka di selvsagt!) og en kopp kaffi! De er såååå gode!Spesielt kalde,dagen etter! Namme! Takke vår herre for deg,din blogg og boka di!!Tihi…. ;D

 8. Ororina sier:

  Jeg har inntrykk av at økologisk mat er religion, og har inntrykk av at de som sverger til øko-mat er mer eller mindre fanatiske. Dessuten er norsk konvensjonell landbruk nærmere europeisk økologisk landbruk enn det norsk økologisk landbruk er. Så jeg vil nå heller anbefale folk å velge mat produsert i Norge.

 9. Marianne sier:

  Personlig kjøper jeg alltid økologisk hvis jeg har valget. Jeg synes det er veldig viktig å støtte de som driver økologisk, hvis ikke blir det hvertfall ikke bedre utvalg! Supert at du tar opp dette temaet. Jeg tror mange flere hadde valgt økologisk hvis de hadde vært mer bevisste på hva det vil si at maten er økologisk. http://www.oikos.no/newsread/page.aspx?nodeid=5745

  Har dilla på norske økologiske epler om dagen. Mmmmm:)

 10. Hilde sier:

  Jeg er selv ikke veldig flink til å velge økologisk, men gjør det tildels. I lys av din kommentar om at du er opptatt av at varene først og fremst er rene, undrer jeg på hva som ligger i det. Sånn umiddelbart tenker jeg at økologiske varer er renere enn tilsvarende konvensjonelle varer. Men som sagt, dette er bare noe jeg begynte å filosofere litt over:-)

 11. Ida sier:

  Jeg syns at det er viktig velge økologisk – om man har mulighet. Spesielt økologisk kjøtt og fisk tror jeg er viktig. Først og fremst med tanke på dyrevelferd, men så er det også slik at kjøttet bærer preg av hva dyret har spist, og jeg gjetter på at hvor lenge dyret har levd også har noe å si (industrikyllinger f.eks. lever jo veldig, veldig kort, og blir fetet opp så mye som mulig – det kan umulig være bra?). Økologiske egg er for eksempel rikere på omega 3 enn konvensjonelle egg. Det er ikke all frukt og grønnsaker som er så viktig å kjøpe økologisk, f.eks. er banan, avokado, søtpotet, sitrusfrukter (så fremt man ikke skal bruke skallet) ok selv om det ikke er økologisk. Stenfrukter, bær, epler og spesielt grønne blader av alle mulige slag, har mest sprøytemiddelrester. Det finnes lister som viser hva man bør kjøpe økologisk og ikke.

  Jeg finner forøvrig mye økologisk kjøtt på Meny og Ultra. Alt fra kyllingvinger og kyllinglever til kjøttdeig og indrefilet.

  Ingen skal føle at de MÅ kjøpe økologisk, for det er jo sånn at økologisk kjøtt koster mye, mye mer enn vanlig kjøtt. Om man ikke må spise kjøtt hver dag, men bare 3 ganger i uka for eksempel (regner ikke med fisk og egg), så vil det ikke være noe særlig dyrere totalt sett. Har man kunnskap og råd til det, så syns jeg det bør være en smal sak å velge økologisk, stort sett. Det handler jo ikke bare om dyrevelferden og næringsinnholdet heller, men også om framtiden til jorda vår og miljøet vi lever i nå.

 12. Keros sier:

  Jeg velger økologisk når jeg kan, men synes utvalget er ganske dårlig, og det ender dermed opp med at jeg føler jeg ikke har noe valg! Flott at Kiwi har kuttet prisen på økovarer, da blir det mer fokus på økologisk. Ellers velger jeg helst norsk, om jeg ikke har mulighet til å velge økologisk. Og så synes jeg det er helt på jordet at Mattilsynet vil åpne opp for enda mer sprøytemidler i maten vår!:/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s