Opplevelse av helse

Noen definisjoner av helsebegrepet går inn på fravær av sykdom. Verdens helseorgansisjon idealiserer helsebegrepet og framhever at helse er legemlig, psykisk og sosial velvære.

Rekk opp handa den som alltid har de tre på plass? Og til enhver tid?

Jeg er allerede i en alder hvor mange rundt meg får oppleve at helsen rokkes ved. Ting oppdages, kroppen gjør vondt, diagnoser settes. Kronisk sykdom selv om man føler seg frisk. Livet, framtiden, udødeligheten rokkes ved. Jeg er i en jobb hvor jeg ser at psykisk velvære er noe som for mange ligger litt lenger der framme, ikke her og nå.

Kanskje handler god helse også om egen opplevelse av helse? Kanskje handler det om vår livskvalitet til tross for  hva vi møter av sykdom?

Livet er her og nå. Uansett hvordan vi planlegger framtiden, hvilke håp og drømmer vi har, så er det til syvende og sist kun her og nå vi faktisk har. Ta vare på øyeblikkene. Ta vare på opplevelsene av å ha god helse. Gjør ting som gjør deg glad. Gjør ting som gjør andre glade. Send en sms til en venninne og kyss mannen din en ekstra gang. Lek sisten med barna og start dagen med en sabla god kaffe og avslutt den med en iskald prosecco. Det skal jeg.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse. Bokmerk permalenken.

10 svar til Opplevelse av helse

 1. Jeg har nok ikke alle på plass til enhver tid, men jeg prøver! Og vi har 10 års bryllupsdag 7.september. Jeg håper mannen overrasker meg med en tur til Farris Bad. Vært der med jobben tidligere, det er fantastisk der! Kos dere masse!

 2. LovelyLiller sier:

  Alle er ikke alltid 100%,men det betyr ikke at man nødvendigvis har uhelse med mindre man har store problemer på noen av områdene og man føler seg syk etc. Fint innlegg 🙂

 3. Lammelåret sier:

  Jeg tror at veien til god helse i mange tilfeller er å slutte å sammenligne livet vårt med andres, for det er alltid noen som mestrer bedre enn det vi gjør selv, alltid noen som er flinkere til noe vi ønsker å være flinke på. Noen ganger er det uheldig å ta innover oss hvordan andre lever sitt liv, for det blir vanskelig å finne det som er bra i eget liv. Helse er for meg i aller høyeste grad den opplevelsen av livskvalitet og glede jeg oppnår ved selv å gjøre en innsats. Selv om den fysiske helsen er dårlig, er det den psykiske helsen som gjør at livet er verdifullt og godt å leve.

  Ønsker deg en god helg!

 4. Lissi sier:

  Siste dag i ferien oppdaget jeg en uøm kul langt nede på halsen.. Kuler er ikke bra og etter litt googling på nett var jeg «alvorlig syk».. Jeg fikk raskt legetime, og legen ville sende meg til ultralyd for kontroll.. Jeg ble dårligere de ukene jeg ventet på time..Jeg var overbevist om at jeg var alvorlig syk og begynte å tenke over livet og alt uviktig (egentlig) som har opptatt min tid mye det siste året..Hvorfor hadde jeg ikke lekt mer med barna? Hvorfor sååå sykelig opptatt av kosthold og trening? Skulle jeg ikke oppleve at barna vokste opp? Var dette alt? Slike tanker for gjennom hodet mitt dag og natt.. Jeg mistet matlysten og gikk ned tre kg på to uker.. Fikk trykk i brystet og vanskeligheter med å puste skikkelig.. Jeg slet meg gjennom dagene på jobb.. Urolig og rastløs..Det var grusomt! Så fikk jeg endelig time, og ultralyden viste to litt forstørrede, friske lymfekjertler -men de var godt innenfor normalen..Jeg var altså ikke syk! Jeg har aldri i mitt liv vært så langt nede og gleden uteble derfor litt med engang -men så bestemte jeg meg for at dette må jeg jo bare stole på og sakte men sikkert kom jeg meg ovenpå igjen.. Men denne opplevelsen har helt klart gjort noe med meg og endelig har jeg klart å endre litt fokus! Visst er jeg fremdeles bevisst på hva jeg spiser og jeg trener regelmessig, men om det ikke går helt som planlagt en dag så er ikke det så farlig 🙂 Det er viktig å ta vare på dagen som er her og nå -ingen kjenner morgendagen!

  • Kjære, kjære Lissi min! Beklager at jeg ikke har svart på denne kommentaren tidligere. Jeg trodde faktisk at jeg hadde gjort det (hverdagen med mildt stress er tilbake).

   Uff, for en opplevelse du har hatt! Helt fantastisk at du er frisk! Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Jeg oppdaget faktisk en kul i brystet på starten av året, men det var takk og pris ufarlig. Jeg har jo nevnt det, at dette året har vært preget av alvorlig sykdom i min nærmeste familie, unge som eldre. Det vil visst ingen ende ta, og forrige uke dukket det opp noe nytt. Jeg er veldig takknemlig for at jeg og mine er friske, men jeg gjør meg de samme tankene som deg. Samtidig tenker jeg at jeg må holde meg frisk og sterk, slik at jeg kan være en hjelper for de rundt meg. Det er mange tanker som dukker opp. Vi er visst ikke udødelige og som jeg skrev, til syvende og sist har vi bare her og nå.

   Ha en strålende høst, Lissi! Frisk og balansert 🙂

 5. Hanneam sier:

  Jeg har en kronisk sykdom, og pga den klarer jeg ikke å jobbe 100%. men jeg prøver å være meg selv 100%, det er jo viktigere etter min mening. Kommer fra det store utland nå, har vært på en festival med mange andre noen dager, fordi jeg er forhandler for verdens beste reingjøringsprodukter. Og jeg gleder meg over livet, over min jobb og over at jeg også får holde på med noe salg innimellom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s