Energityver og energigivere

I går skrev jeg at vi har hatt en energigivende helg. Dagene har vært fyllte av energigivende hendelser og personer, og det har vært helt nydelig. Samtidig er hverdagen også full av energityver. Vi har det kanskje slik alle sammen?

Energityver kan være små og store hendelser, mennesker, problemer, kriser. Det kan være rot (eller at jeg omtrent hører Einar le av meg når jeg skrev om rot ;)), å ikke tørre å ta inn posten, å ikke helt få orden på kostholdet eller lignende. Det kan være krangling, et hjem som ikke er organisert på premisser du trenger, manglende ork i hverdagen.

Noen tyver kan vi hamle opp med – med litt hjelp. Ei veninne som tar inn posten for deg og går gjennom vinduskonvoluttene en etter en. En venn som drar i gang trening mot et felles mål. En ektefelle som ser at noe er tungt og som  pleier, gir rom og tid.

Noen kan vi hamle opp med selv, selv om det trengs egeninnsats og å komme over en terskel. Å si fra til en ubehagelig kollega. Å kutte ut sukker (tidenes energityv), å gjøre om arbeidsfordelingen hjemme slik at den blir mer rettferdig.

Noen energityver må aksepteres. Et menneske man ikke når gjennom til. En situasjon på jobben som har utenforliggende grunner. Å miste arbeidsplassen. Alvorlig sykdom eller død i nær familie. Ting som påvirker oss, men som ligger utenfor vår kontroll.

Hvorfor jeg skriver dette? Jo, fordi jeg og vi har energityver i alle disse kategoriene akkurat nå. Likevel følte jeg en intens lykke i går kveld, fordi vi har hatt energigivende dager. Midt oppi hendelser som tapper oss for energi, må vi sørge for å også finne det eller de som gir energi.

For meg er det turer ut av huset med familien min, kaffe i sola, venner, en god samtale, riktig mat, trening, gå eller sykle, prate med elevene på jobben… Hva er dine energigivere og energityver?

Bildet er linket til etsy.com. Det er et print i A3-format , og koster cirka 130 norske kroner.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse. Bokmerk permalenken.

3 svar til Energityver og energigivere

 1. Ellen K sier:

  Håper dere snart blir kvitt de negative energityvene!! De er slitsomme å forholde seg til i lengden. Det er jo alltid noen man kan kvitte seg med, og velge bort, men ikke alle.
  Mine sterkeste tyver er negative mennesker, og spesielt de man ikke kan velge bort. Da er mitt triks å ta avstand for en periode, mens man fyller seg opp med positiv energi, sånn at man har litt mer å gå på! Mine positive påfyll kommer av egen mestring av små og store oppgaver i livet. Men aller viktigst er de små dryppene i hverdagen, som å ta seg tid å høre en fugl synge om våren, den første mygga, spise et godt måltid, kompliment, gode kolleger, vennskap og ikke minst mine to tenåringer (selv om de også kan være litt av noen tyver i blant ;o)!
  Ha takk for en veldig hyggelig og flott blogg!
  Ha en fin kveld! E.

 2. Tonje*** sier:

  Veldig artig innlegg, liker slike som får meg til å tenke litt…
  Så jeg har kommer frem til at de som stjelen min energi er bedrevitende,
  De som fortelller meg hvordan jeg skal bli frisk, jeg har hatt ME i 4 og et 1/2 år,
  Jeg er veldig glad for at jeg er voksen nok til å avslutte slike samtaler før de stjeler for mye energi.

  Håper på flere slike innlegg 🙂

 3. Jane sier:

  Det er så fint og vigtigt et indlæg, Cecilie.
  Min største energityv i øjeblikket er arbejdet. Og så er det jo lidt ærgerligt, når man skal bruge 8 timer der hver dag. Arbejdet skærer man jo heller ikke lige fra. I andre perioder synes jeg dog, at arbejdet giver energi, så det går jo op og ned.

  Og så er det et supertip at starte med at skære sukker fra! Sukker kan give symptomer på de mærkeligste ting!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s