Tannhelse – gode tips!

Jeg fikk mail fra en straks ferdig utdannet tannlege. Det satte jeg så pris på! Dere vet jo at jeg er skeptisk til fluor, og jeg synes denne mailen ga meg mange gode tips. Kanskje noen av dere finner noen nyttige tips også? Her er et utdrag:

 Det vi blir opplært til å anbefale no, er tannkrem med fluor til alle og evt. fluortilskot til personar som er kariesaktive (karies = hol i tanna). Du er ikkje kariesaktiv med berre eit hol på fem år. Så om du er personleg motstandar av fluortannkrem, kan du, etter mitt skjønn, unngå å bruke tannkrem med fluor. Derimot vil eg då anbefale fluorskyll eller tablettar ein gong i blant type ein gong eller to i veka. Slutta du med fluortannkrem basert på sår i munnen o.l. kan du prøve ein utan såpe (SLS) t.d. Zendium eller ein frå colgate som eg ikkje hugsar namnet på akkurat no.

For tannsteinen sin del er dette forkalka bakteriebelegg. Dette kjem av at plakk og bakteriar blir liggande att og så blir påvirka av spyttet, spesielt førekjem dette på baksida av tennene i underkjeven der dei ligg i nær relasjon til spyttkjertlane under tunga. Etter at eg starta på studiet og lærte meg å pusse tennene skikkeleg, ikkje berre tru at eg gjor det, har eg ikkje hatt tannstein. Så mitt tips her, er å kjøpe plakk-tablettar på apoteket. Tygg ein slik etter tannpuss (fotrinnsvis på kveld, då du vil bli svært rosa på tunga), så ser du om du har fått vekk alle bakteriar. Alt som er tydeleg rosa skal pussast vekk. Elles er mellomromsbørstar eit kjempetriks! Vidare kan eg anbefale å bruke mjuk tannkost.

Nå jobber jeg iherdig med å pusse og stelle de stakkars tennene mine. I går var jeg tilbake hos tannlegen og fjernet all tannsteinen oppe, og neste uke skal all nede fjernes. Så ille er det. Faktisk synes jeg det er litt flaut, men jeg prøver å tenke positivt og kose meg med følelsen av at alt blir renset og ordnet. Og så skal jeg be om innkalling om et halvt år, slik at jeg selv får et inntrykk av hvor raskt det utvikler seg.

De tablettene det står om i mailen, har jeg tenkt til å prøve. Er det noen som har erfaring med de?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Tips. Bokmerk permalenken.

5 svar til Tannhelse – gode tips!

 1. Ida D. sier:

  Hei!
  De tabelettene er kjempe genial. Jeg brukte de når jeg var ca 10-12 år og skulle lære meg å pusse tennene selv. De er helt super, og man ser fort hvor man har slurvet med tannpussen, og så fort man har lært seg hvor godt man må pusse så trenger man ikke bruke de lenger. Har aldri hatt hull i hele mitt liv!

 2. Ja, vi bruker de tablettene på ungene som stikkprøve på tannpussen. De trodde ikke på at vi kunne sjekke dette ved rosa piller og mellomste som av og til har det med å snike seg unna tannpuss, fikk seg en real overaskelse og minsten som jeg sier må være mer nøye fikk seg også en overaskelse med disse pillene. De ble flinkere når de så hvor dårlig de faktisk pusset tennene sine. Eldste var den som var flinkest og ble minst rød.
  Husker helsesøster ga oss slike piller på skolen i ny og ned i lag med tannbørste på barneskolen.

  Jeg dro til Kina for 2.5 år siden for å fikse tennene mine (sparte maaange tusen) hadde skader fra jeg var liten som måtte fikses permanent da, samt jeg ville fjerne all amalgan og bytte de ut med gull og kompositt, så jeg var tilbake til tannlegen nå forrige uke. Første gang jeg har opplevd å ikke ha hull. Jeg har slitt med å få flere hull i året siden jeg var liten, uansett hvor flink jeg var. Men denne gangen var det null hull, bortsett fra den fyllingen jeg kom for som jeg hadde mistet. Så nå skal jeg ikke tilbake før om 1 år. HERLIG. (jeg er ikke glad i tannleger, så jeg drøyer og drøyer) Fikk til og med skryt for renhold, woohoo.. MEN, jeg fikk beskjed om at jeg pusset for hardt, så jeg måtte bytte til myk tannbørste og ta mindre i under tannpuss, Ang. tannsten, er noen som er mer disponert for dette enn andre har jeg fått høre. Gubben har ikke hatt hull i de årene jeg har kjent han, men han plages med tannsten og har alltid gjort det fra han var liten. Så når han er hos tannlegen hver 1.5-2 år for å fjerner dette. Lykke til med pillene og SMIL!

  Ha en fin dag.

 3. Christine sier:

  Hei og god morgen.
  De rosa tablettene har vi prøvd og bruker jevnlig. De gir en fin indikasjon på hvordan det står til med pussen og at man blir litt nøyere med tannhygienen. Disse er selvfølgelig stas hos vår 8-åring!

  Var selv hos tannlegen i dag! Null hull- aldri hatt hull, bruker heller ikke fluor ta’n krem hele tiden, men har kjøpt inn proff el-tannbørste!!
  Den tar godt og gir signal om du pusser for hardt!
  Pga fine tannresultater, så blir jeg heretter innkalt 2. hvert år, Istedet for hvert år!!
  Happy!!!

  Ønsker deg en fiiin dag.
  -hvitt smil fra Christine T.

 4. Christine sier:

  Korreksjon: Tann ikke ta’n he he!!

 5. Jeg kommer aldri til å begynne å bruke fluor, men er blitt flinkere til å pusse oftere og bruke tanntråd med årene (ikke at jeg er så gammel, haha). Men, vi har en tannlegevenn som jobber rett nedi gata fra jobben vår så det gjør det lettere for oss å stikke innom og få en rens et par ganger i året. Det er viktig å rense ofte 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s