De 20 viktigste tilsetningsstoffene å unngå

Jeg sitter og leser om tilsetningsstoffer på enummerguiden.no. Hvilke tilsetningsstoffer mat inneholder og hvordan disse kan påvirke vår helse, er svært interessant.

Flere og flere får astma, allergi, eksem, mage- og tarmproblemer for eksempel. De fleste vil oppleve kreft på nært hold, enten selv eller hos nære venner eller familiemedlemmer. Dette er sykdommer som settes i sammenheng med røyking, stress, forurensing, livsstil. Men jeg savner et større fokus på og interesse for at  hva maten vi spiser inneholder faktisk kan skape sykdom.

Ta for eksempel myndighetenes kostråd. Står det nevnt at man bør spise så ren og naturlig mat som mulig? Generelt kan vi som befolkning lite om mat. Hvis vi følger myndighetenes kostråd, er det uproblematisk å basere kosten på hel- og halvfabrikat. I kostrådene er det kun nevnt en formulering rundt dette, nemlig at det anbefales at man begrenser inntaket av bearbeidet kjøtt. Forøvrig er det også anbefalt at man bruker magre meieriprodukter. Bare for å nevne det – mager yoghurt er for eksempel full av tilsetningsstoffer.

Jeg tenkte jeg skulle vise dere denne listen jeg fant på enummerguiden. De topp 20 viktigste e-nummerene å unngå og hvorfor. For interesserte anbefaler jeg en titt på e-nummerguiden, samt boka Den hemmelige kokken av Mats-Eric Nilsson.

Et spørsmål til sist. I 1938 ble det publisert forskning på at kreftceller livnærer seg av sukker. Det er altså viktig at kreftpasienter unngår sukker. Vet dere hvorvidt dette er et råd kreftpasienter får?

Top 20 Food Additives to Avoid

 

Name

 

E #

Usage

 

Facts you need to know

 

Allura

Red AC

E129 Food coloring in snacks, sauces, preserves, soups, wine, cider, etc. Avoid if you suffer from asthma, rhinitis (including hayfever), or urticaria (hives).
Amaranth E123 Food coloring in wine, spirits, fish roe. Banned in the U.S. Avoid if you suffer from asthma, rhinitis, urticaria or other allergies.
Aspartame E951 Sweetener in snacks, sweets, alcohol, desserts, ~diet» foods May affect people with PKU (phenylketonuria). Recent reports show possibility of headaches, blindness, and seizures with long-term high doses of aspartame.
Benzoic acid E210 Preservative in many foods, including drinks, low sugar products, cereals, meat products. Can temporarily inhibit the function of digestive enzymes. May deplete glycine levels. Avoid ifyou suffer from asthma, rhinitis, urticaria or other allergies.
Brilliant

Black BN

E151 In drinks, sauces, snacks, wines, cheese, etc. Avoid if you suffer from asthma, rhinitis, urticaria, or other allergies.
Butylated Hydroxy-anisole E320 Preservative, particularly in fat-containing foods, confectionery, meats. The International Agency for Research on Cancer says BHA is possibly carcinogenic to humans. BHA also interacts with nitrites to form chemicals known to cause changes in the DNA of cells.
Calcium benzoate E213 Preservative in many foods, including drinks, low-sugar products, cereals, meat products. Can temporarily inhibit function of digestive enzymes and may deplete levels ofthe amino acid glycine. Should be avoided by those with hay fever, hives, and asthma.
Calcium sulphite E226 Preservative in a vast array of foods-from burgers to biscuits, from frozen mushrooms to horseradish. Used to make old produce look fresh. In the U.S., sulphites are banned from many foods, including meat. They can cause bronchial problems, flushing, low blood pressure, tingling, and anaphylactic shock. The International Labour Organization says avoid them ifyou suffer from bronchial asthma, cardiovascular or respiratory problems and emphysema.
Monosodium glutamate (MSG) E621 Flavor enhancer. Has been known to cause pressure on the head, seizures, chest pains, headache, nausea, burning sensations, and tightness of face. Many baby food producers have stopped adding MSG to their products.
Ponceau 4R, Conchineal

Red A

E124 Food coloring. People who suffer from asthma, rhinitis or urticaria may find their symptoms become worse following consumption of foods containing this coloring.
Potassium benozoate E212 See calcium benzoate. See calcium benzoate.
Potassium nitrate E249 Preservative in cured meats and canned meat products. It can lower the oxygen-carrying capacity of the blood; it may combine with other substances to form nitrosamines, which are carcinogenic; and it may have an atrophying effect on the adrenal gland.
Propyl p-hydroxybenozoate, propylparaben, and paraben F216 Preservative in cereals, snacks, pate, meat products, confectionery. Parabens have been identified as the cause of chronic dermatitis in numerous instances.
Saccharin & its

Na, K and Ca salts

E954 Sweetener in diet, and no-sugar products. The International Agency for Research on Cancer has concluded that saccharin is possibly carcinogenic to humans.
Sodium metabisulphite Preservative and antioxidant. May provoke life-threatening asthma.
Sodium sulphite E221 Preservative used in wine-making and other processed foods. Sulphites have been associated with triggering asthma attacks. Most asthmatics are sensitive to sulphites in food.
Stannous chloride (tin) E512 Antioxidant and color-retention agent in canned and bottled foods, fruit juices. Acute poisoning has been reported from ingestion of fruit juices containing concentrations of tin greater than 250 mg per liter.
Sulphur dioxide E220 Preservative. Sulphur dioxide reacts with a wide range of substances found in food, including various essential vitamins, minerals, enzymes and essential fatty acids. Adverse reactions: bronchial problems particularly in those prone to asthma, hypotension (low blood pressure), flushing tingling sensations or anaphylactic shock. International Labour Organization says to avoid E220 if you suffer from conjunctivitis, bronchitis, emphysema, bronchial asthma, or cardiovascular disease.
Sunset Yellow

FCF, Orange

Yellow S

E110 Food coloring. Some animal studies have indicated growth retardation and severe weight loss. People with asthma, rhinitis, or urticaria should avoid this product.
Tartrazine E102 Yellow food coloring. May cause allergic reactions and asthmatic attacks and has been implicated in bouts of hyperactivity disorder in children. Those who suffer from asthma, rhinitis and urticaria may find symptoms worsen after consumption.
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Barns kosthold, Generell helse. Bokmerk permalenken.

6 svar til De 20 viktigste tilsetningsstoffene å unngå

 1. veldig fin oversikt. jeg unngår ingenting bevist.

 2. Enig, unngår bevisst matsminke så godt jeg kan! Skummelt at så mange tror de spiser sunt når maten er full av sjiiiit.

 3. Hanne sier:

  Min venninnes mor har i flere år hatt svulst på hodet, og etter flere opperasjoner klarer de ikke fjerne mer av den. Hun fikk dermed beskjed av legene å spise strikt lavkarbo (15-20g dagen maks), bare nok sukker til at hjernen selv skal fungere. Siden hun allerede slet med matlyst ble hun magrere og magrere (slank dame i utgangspunket), selv om hun spiste LCHF, men som sagt var nok ikke matlysten til stede så hun fikk ikke i seg nok energi i løpet av dagen. Det gikk bra i et halvt års tid, men nå har kreften spredd seg ytterligere desverre.
  Men jeg tror lavkarbo/sukkerfritt kosthold er verdt å prøve ut hvis man har kreft – for hva hvis det faktisk hjelper?

  • Takk for kommentaren. Interessant at hun fikk det rådet. Det er nok ikke så lett å reversere en så alvorlig sykdom som allerede er i utvikling. En varm tanke til din venninne og hennes mor!

 4. Ann- Theres Lorentzen sier:

  Det er aldeles ikke et vanlig råd desverre! Men synes det er utrolig rart at samfunnet ennå ikke bryr seg om en sånn forskning, etter så mange år… Men kan vel være for at det er mye økonomi i den sukkerindustrien…..

 5. Birgitte sier:

  Kreftlegene på et Ullevål ble provoserte og oppgitte da de hørte at en alvolig syk kreftpasient hadde fått råd om å kutte karbo. De er mest opptatt av å unngå avmagring, mange kreftpasienter er så kvalme og har så liten matlyst at det viktigste er at de spiser, er slik jeg har fått det forklart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s