Jeg har vært hos tannlegen… Fluorspørsmål

Og jeg skjems nesten. Jeg kjenner at jeg nesten ikke har lyst til å fortelle dette, men gjør det likevel. For første gang – og jeg er 35 1/2 år – så hadde jeg et hull. I tillegg hadde jeg svært mye tannsten. Nå skal det nevnes at jeg ikke har vært hos tannlegen på fire år (uff og uff), slik at tannsten har fått tid på seg til å utvikles.

Likevel ble jeg litt betuttet. Jeg fortalte tannlegen at jeg ikke spiser sukker, ikke drikker juice eller saft, og brus bare av og til. Vi diskuterte dette litt, og så spurte hun hva slags tannkrem jeg bruker.

Bingo – antakelig, iallfall. Jeg bruker nemlig en fluorfri tannkrem jeg elsker fra Kiss my face. Tannlegen sa at det var stor sannsynlighet for at den tannkremen ikke klarte å holde tannsten unna. Jeg har såpass bak på tennene at jeg må tilbake og få satt bedøvelse med sprøyter for at hun skal få tatt det ordentlig.

I tillegg kan nok tannkremen ha medført at et latent hull fikk utvikle seg.

Bruker dere tannkrem med eller uten fluor? Jeg har fått streng beskjed om at hvis jeg fortsetter med denne tannkremen, så må jeg ta fluortilskudd i tillegg. Hva tenker dere om fluor?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse. Bokmerk permalenken.

37 svar til Jeg har vært hos tannlegen… Fluorspørsmål

 1. Hei du:)) Kjempeflott blogg du har,følle me på den. Ikkje så verst t å ikke ha vert hos tannlegen
  på 4 år .Eg har bukt fluor siden jeg var stor nok til å få d.
  Ha en strålendes kveld videre.Klem:)

 2. Jeg har ikke brukt fluor på 10 år. Nettopp fordi fluor i seg selv er skadelig. Jo, du leste riktig. Fluor er skadelig. Og nå får jeg vel ris på bak for jeg vet at mange blir sinna pga dette.
  Les gjerne et innlegg i bloggen min om et stunt jeg gjorde for et par uker siden: http://helsekosten.blogspot.com/2012/01/fluortannkrem-med-parabener.html

  Det er skrevet mye om dette tidligere andre steder, og smått men sikkert kommer det frem at vi faktisk ikke trenger fluor for å ha sunne tenner.
  Hverken jeg, min mann eller våre barn bruker fluortannkrem eller tar «tilskudd». Så lenge man har god munnhygiene og går til tannlegen en gang i året for en skikkelig rens er det ikke behov for fluor.
  Dere i Norge bør være glad for at de ikke har fluor i drikkevannet!

  Så lenge leve fluorfri tannkrem 🙂
  Og kom deg heller litt oftere til tannlegen!!!

  klem
  melissa

 3. Sara sier:

  Tannlege er ikke noe moro, men akk så nødvendig! (og dyrt…) Har hatt så og si gratis til nå jeg, men gruer til jeg må betale. Tannlegetjenesten er jo så dyr at det har skapt sosiale ulikheter i samfunnet pga det!! Ikke bra.
  Men angående tannsten.. Uten å google det, så spør jeg; hva kommer det av, og er det litt «arvelig» som at noen får det lettere enn andre? 😛 Jeg hadde også noe tannsten sist jeg var hos tannlegen, og faren min og broren min er plaget med det. Bare jeg av oss tre som ikke spiser sukker, hvetemel osv..

 4. De fleste kommuner har fluor i kommunalvannet, så vi får som regel fluer i oss enten vi vil eller ikke.
  Etter jeg begynnte å bruke forever living sin toothgel uten fluor har jeg ikke fått ising, sår i munnen, men har fått mye hvitere tenner.
  Samboeren bruker den samme og har mindre tannsten. Vi har også brønnvann, men drikker kommunalvann hos andre så får fluor der også gjennom tyggis,

  Selv har jeg fått mindre hull etter jeg skiftet kosthold og begynnte med denne tannkremen.
  Før hadde jeg hull i tennene hele tiden.

  • Bare nysgjerrig på kilde ang fluor i drikkevannet? Jeg vet dette er et fenomen I USA, og dessverre tror mange at alt som skjer der, skjer her. Jeg har aldri hørt dette ellers.

   Ellers er jeg faktisk enig med Melissa over her, jeg har også lest mye om skadene man kan få av dem, og ble vettskrem av en dokumentar som fortalte at en av skadene man får av for MYE fluor, er brune flekker på tennene. Da jeg fikk voksentenner var to av nesten helt brune og er i dag dekket over med «maling». Nøyaktig samme farge som de viste i dokumentar. Ble så klart proppet med fluortannkrem og tabletter og alt tannlegen anbefalte fra jeg var gammelt nok til å gå der.

   Jeg bruker IKKE fluortannkrem, har kjøpt en fra iherb for knapt et år siden, og jeg har omtrent aldri hull. Har sjeldent råd til å gå til tannlegen, kun vært der to ganger på kanskje 10 år, begge pga visdomstenner. Sjekket resten samtidig, 0 null!!

   • MaritBE sier:

    Flesteparten i Norge har en veldig liten mengde fluor – noe som ikke kan skape fluorose med slike flekker på tennene (fluorforgiftning). De med brønnvann har høyere inntak av fluor. Men alle bør bruke tannkrem. Hvis en kun benytter riktig mengde tannkrem så kan en ikke få dette. Og fluorose oppstår kun fra en er født til en er ca. 8 år – etter det så kan en ikke få disse flekkene på tennene. Det er hvis man som barn pøser på med masse fluor under tanndannelsen at noen får fluorose. Tannkremen er absolutt det viktigste – det er pga den det er såpass lite hull i Norge !!

  • Det fins ikke fluor i drikkevannet i Norge.. Heldigvis.. Du mener kanskje klor?

 5. Jeg bruker fluor i min tannkrem.. Jeg gjør det og har alltid gjort det.. og kommer alltid til å gjøre det.. Tennene trenger det tror jeg..:=)

 6. Ann-Theres. sier:

  Camilla; hvor får man tak i denne tannkremen?

 7. Cynthia sier:

  Anbefaler deg en elektrisk tannkost om du ikke har fra før som er Philips SoniCare. Kjempe god og holder tannsten borte. Jeg bruker tannkrem med flor men har blitt skeptisk i det siste da jeg har begynt å lese meg litt mer opp.

 8. Karianne sier:

  Jeg bruker også fluorfri tannkrem fra Kiss My Face, har vel gjort det i et par år nå. De siste gangen jeg har vært hos tannlegen har jeg fått veldig skryt for fine tenner (og det var før jeg sa noe om at jeg ikke brukte fluor) og hatt mindre tannstein enn tidligere.
  Fluor blir brukt som rottegift osv sier noen, mens tannlegen fastholder at det er bra for tennene…
  Så jeg har gått noen runder med fluor eller ikke fluor-spørsmålet og er fortsatt ikke helt overbevist om hva som er det beste. Jeg bruker fluortannkrem en gang i blant (særlig om jeg har spist sukker;)) og har en flaske med fluorskylling stående. Som jeg ikke har åpnet enda;)

  Tannlegen min mente at fluor er viktigst for barn når tennene skal bygges opp. Og at man som voksen med et kosthold med lite søtt og småspising ikke har det samme behovet, men fluorskylling en gang i blant ville være lurt.

  Men uansett fluor eller ikke; et årlig besøk hos tannlegen, det tror jeg på:)

 9. Lissi sier:

  Jeg har forsøkt fluor-fri tannkrem -men likte det ikke.. Gikk fort tilbake til tannkrem med fluor.. Føler tennene blir renere da, men det er sikkert bare en vanesak…

 10. thilde sier:

  Kan være tannkremen. Jeg har hatt hull rett som det er (+ tannstein) tross optimal tannpussing. Etter at jeg begynte på lavkarbo, har jeg ikke hull lenger (med unntak av plomber som må skiftes da). Kan ikke huske sist det ble tatt tannstein. Har faktisk litt dårlig samvittighet for at vi fortsatt bruker tannkrem med fluor, for det er jo et stoff vi strengt tatt ikke trenger. Har gått konsekvent over på zendium; den er det ikke så mye «uhumskheter» i.

 11. MaritBE sier:

  Jeg er snart ferdigutdannet tannpleier, så dette kan jeg mye om, hehe. Fluortannkrem er absolutt det viktigste en kan bruke – og alle bør ha det! Fluor styrker det ytterste laget på tennene. Fluor kan gjøre begynnende hull kronisk (i tillegg til god munnhygiene selvfølgelig). Fluor finnes ikke skadelig, ingen er allergiske mot det og det er kun fordeler ved å benytte det! Men for å få hull så MÅ det være karbohydrater tilstede (og dette må ha ligget over tid), men dette kan jo du f.eks ha utviklet før du startet på lavkarbo (?). Fluortannkrem har ingenting med tannstein å gjøre – tannstein er et bakteriebelegg som har blitt hardt av kalket i spyttet (noen har mer av dette, derav mer tannstein – noen har lite/ingenting, derav lite/ingen tannstein). Men det finnes fluortannkremer som har antitannsteins-effekt da, så det er eventuelt det du kan tenke på om du har mye tannstein.

 12. Hooney sier:

  Jeg bruke vanlig fluoerskylling, ikke de nye kule med alt for sterk smak og bakteriedrpende effekt. De tror jeg ikke er bra. Jeg tror tennene våre blir mer utsatt for syreangrep i dag enn tidligere.

 13. Tore Gulbrandsen sier:

  Hei
  Super blogg som jeg gjerne leser 🙂 Du er flink å oppdatere og komme med nyheter også og det er jo litt av poenget for å opprettholde lesere 🙂

  Det er faktisk mye uvitenhet om dette temaet i Norge men fluor er skadelig for kroppen. Det må faktisk bli opplyst og vedtatt en gang for alle.
  Legger ved en link ang dette (rull litt ned på side to)

  Det er ikke mange tannkremer i handelen enda som er fluorfri men kan gjerne anbefale en norskprodusert økologisk en her som jeg bruker selv;
  http://eqology.com/index.php?do=product&id=1017

  Hilsen Tore

 14. Blondie sier:

  Fluor ble brukt for å torturere jødene under andre verdenskrig. Fluor ødelegger stoffskiftet. Det virker sikkert utmerket på tennene, men hva gjør det med resten av kroppen? Ingen av ungene mine bruker fluor og har ikke gjort det på et år. Det utsetter jeg ikke meg selv for eller dem for. Eldstemann var hos tannlege forrige uke med null hull, og masse skryt for fine tenner.I likhet med deg bruker jeg tannkrem fra iherb. Har prøvd kiss my face, men liker spry sin bedre, har også prøvd Now. Jeg holder meg konsekvent til tannkrem som inneholder xylitol. Xylitol er også veldig bra for tennene, men det skader ikke kroppen. Helt naturlig (som sukrin), selges i norske helsekostbutikker under betegnelsen bjørkesøt. Jeg kjøper to kgs pakker fra iherb og bruker det på samme vis som du bruker sukrin i dine oppskrifter. Hører vel med til historien at jeg har lavtstoffskifte og har kjent på konsekvensene.

  • JEg vil bare «rette» litt her. Det ble ikke brukt som tortur, men brukt både av Stalin og Hitler i fengsler og leier som «hjernevask» – i større mengder sies det at man blir sløv og medgjørlig. Om dette er en sann effekt aner jeg ikke, men det er i hvert fall en av påstanden bak farene med fluor. Mener også det var et diktatur til som prøvde seg på det der? Så en eller annen effekt har kanskje større mengder i vannet, så klart man vil ha «rolige» fanger….

   • Blondie sier:

    Du har helt rett. Lavt stoffskifte fører til treghet i tankegangen, noe som gjerne kan beskrives som sløv. Man blir medgjørlig fordi man ikke har krefter til annet. Det og veldig mye annet ligger i sykdommens natur. Og påføre andre mennesker lavt stoffskifte ved hjelp av fluor er tortur i mine øyne, selv om uttalelsen kanskje synes krass for de som ikke har kjent sykdommen på kroppen.

 15. Sunshine sier:

  Hei:) Så fin blogg du har!
  Jeg har selv brukt fluortannkrem, men etter å ha lest litt mer om det har jeg ikke turt å bruke det mer. Jeg bruker nå en økologisk aloe vera tannkrem som jeg er veldig fornøyd med! hvite tenner og bra tannkjøtt bl.a..Her er et par linker om fluor og hvor skadelig det kan være: den første er en video: http://tv.naturalnews.com/v.asp?v=334E16FC36C3F0E85D01623CDD970167 og den andre er ett innlegg med link til «Tenner og Helse»: http://sunshinesblogg.blogspot.com/2011/09/visste-du-dette-om-fluor.html
  Ha en fin kveld!

 16. Tusen takk for svar, dere! Dette er jo virkelig superinteressant. Marit: har dere også lært noe rundt kritikken av fluor? Jeg skal ta meg tid i dag til å titte inn på linkene deres. Uansett tror jeg det åpenbare svaret er at jeg må oftere til tannlegen 🙂 Det gikk mange timer i går før bedøvelsen gikk ut. Jeg skal dit på ny om to uker og sette bedøvelse før hun virkelig skal få vekk all tannsten. Og på kvelden skal jeg ha bakekurs! Jeg kommer til å være bedøvet i munnen, men får bare ta det med godt humør!

  • MaritBE sier:

   Vi lærer utrolig mye om fluor – fra alle kanter. Og det er ikke dokumentert noe om at fluor er skadelig/farlig i riktige mengder. Det som er faren er om barn fra 0-8 år får i seg for høye doser om de spiser mye av tannkremen, men det skal veldig (!) stor dose til for å få fluorforgiftning.

   Alle i Norge bør benytte fluortannkrem morgen og kveld – det er det som har gjort at såpass mange ikke har fått hull. Det er kun folk som er i risikogruppe (f.eks har mange begynnende hull) som bør ta noe ekstra i tillegg (fluortabletter, fluorskyll etc).

 17. Tone Cecilie sier:

  Jeg kom litt sent på banen er, men legger igjen en kommentar allikevel. Selv bruker jeg ikke fluor. Sluttet med det for flere år siden, etter at jeg ble oppmerksom på en del skadevirkninger på både helse og tenner (bla at det visstnok skal gjøre emaljen «skjørere» på lang sikt). Leste en del om dette, bla hos forbundet tenner og helse : http://www.tenneroghelse.no/default.asp?page=34&article=17
  Jeg har gode erfaringer med å bruke fluorfri tannkrem og munnskyllevann. Lite tannsten, ingen nye hull etc. Tannlegen er fornøyd med mine tenner og stellet av dem. Jeg har hatt en del ising, men det kommer nok mest av at jeg har hatt amalgamutskifting, og isingen er nå mer eller mindre borte.
  Men det skal også sies at i samme periode har jeg også lagt om kostholdet, til mindre sukker og karbohydrater generelt. Og det gjør jo også underverker for tennene.
  Personlig tror jeg det er fullt mulig å gjøre andre tiltak for god tannhygiene og tannhelse, enn å måtte bruke fluor. Som feks lite sukker/karbohydrater i kosten. Og å være flink til å holde munnen mest mulig «ren» gjennom dagen ved å skylle etter hvert måltid og gjerne etter annen drikke enn vann. Når man ikke har så mange måltider gjennom dagen, og kanskje drikker mest vann uansett, så blir jo oppgaven mye enklere 🙂
  En annen ting som jeg også har blitt oppmerksom på, er at det benyttes en del ulike søtningsstoffer i tannkrem. Lurer litt på hva som er ok og hva som bør unngås av disse. Kan tenke meg at det er mest brukt i barnetannkremene…..

 18. Ida sier:

  Jeg sluttet med fluortannkrem da jeg over en periode på flere måneder hadde kroniske munnsår/munnskåld, og leste at dette kunne være forbundet med fluor. Problemet ble faktisk borte så snart jeg sluttet med alle fluorprodukter, så jeg er ganske sikker på at det var fluor som var synderen. Siden har jeg ikke fått i meg fluor på noen måte. Jeg hadde mange flere hull da jeg fortsatt brukte fluortannkrem (har veldig lett for å få hull), og bare ett begynnende hull 6 mnd-1 år etter at jeg sluttet med fluor (det var nok der fra før av). I mellomtiden kuttet jeg ut ca. 50% av alt sukker jeg fikk i meg (inkludert frukt og annen søtning enn sukrin/xylitol), så det hadde nok også litt å si mtp. hull. Så lenge man pusser tennene godt, bruker tanntråd regelmessig og er forsiktig med sukker, så skal det ikke være noe problem for de aller fleste å ikke bruke fluor. Jeg anbefaler forøvrig tannkremen Xyliwhite fra Now Foods i stedet for den du bruker nå, da den har et mye høyere innhold av xylitol som er det som beskytter mot karies i fluorfri tannkrem.

  Håper du finner ut av det! Gruer meg til neste gang jeg skal til tannlegen, for nå må jeg begynne å betale… Heldigvis bare 25% av fullpris en stund til, så det må jeg prøve å benytte meg av. Veldig dumt og feil at ikke tannpleie dekkes på lik måte som vanlige legetimer.

 19. Bruker fluor, alltid gjort, aldri hatt hull (er 32). Visste ikke det var noe kontrovers om dette engang. Men etter å ha brukt litt tid på å undersøke det nå, så virker kritikken litt i overkant alternativ for min del (og det er ikke noe kompliment) 🙂

 20. Dina sier:

  jeg bruker fluor, men mest fordi jeg er redd for skadene jeg kan, få hvis jeg ikke gjør det.
  Jeg kan med en gang si at jeg ikke kan nok om dette til å ta et standpunkt, og jeg har også vokst opp med tannlege bestefar så fluor er på en måte «pusset» inn fra barnsben av. Mine barn får også fluor av samme grunn. Jeg får lese meg opp på det og heller bli enda flinkere til å kutte sukker og karbs.. Uansett flott blogg som alltid.Du er gull 🙂
  mvh Dina

 21. Dina sier:

  ps: aldri hatt hull eller tannsten..

 22. Agathe sier:

  Etter en dyr runde med tannlege, så bruker eg både fluortannkrem og fluorskylling.
  HUSK på at en kan ha mineraltap når en går på lavkarbo. Mye grønne grønnsaker kan dempe dette, men det er samtidig viktig å sikre seg litt. Eg bruker nå nycoplus active med kalsium, magnesium og krom. Anbefales.

 23. Vilde sier:

  Hei!
  Jeg bor i USA og var i forrige uke på foredrag om holistisk tannhelse – om hvordan tannhelse henger sammen med tilstanden i resten av kroppen. Tannlegen som holdt dette snakket mye om ozonterapi (som kan hjelpe det ene «laget» av tannen til å bygge seg opp igjen av seg selv), implantater (man bør ta en biokompatibilitetstest for å se hva som går best sammen med sin egen kropp), fjerning av amalgam (viktig at dette gjøres på riktig måte!), og så kom hun også innom fluor. Hun var totalt i mot bruk av fluor i tannkrem og drikkevann og ga oss i «hjemmelekse» å gå hjem og lese oss opp på dette. Jeg googlet litt og fant noen seriøse artikler som fort underbygde det hun fortalte.
  Selv har jeg brukt en tannkrem fra Nature’s Gate en god stund og er godt fornøyd:) En av tilhørerne på foredraget fortalte at hun lagde sin egen tannkrem med få ingredienser (hadde lest seg opp og kommet fram til sin egen blanding), og en annen fortalte at han aldri brukte tannkrem og kun pusset tennene forsiktig med en myk tannbørste og brukte tanntråd (dette var en gammel mann). Begge disse «metodene» ble bekreftet av tannlegen som gode. Hun understreket også viktigheten av å pusse tennene riktig; tenk på tennene som diamanter som man ikke vil ha riper i. Polér, ikke puss!
  Syre-base-balansen i kroppen var ifølge henne også veldig viktig for god tannhelse, hun hadde selv gått fra å være en «vanlig» tannlege til å bli en holistisk tannlege da hun for noen år siden var syk og la om til et raw food-kosthold – og dermed fikk øynene opp for holistisk tannhelse også.

 24. Jeanette sier:

  Jeg har ikke lest noe om det som er kommentert over her om fluor, og er heller skeptisk til om de små mengdene vi får i oss er så fryktelig skadelig i forhold til mye annet vi også hiver i oss frivillig og ikke… Må innrømme at navnet på tannkremen du bruker ville fått meg til å tenke sukker 😉 Jeg har altid vært veldig plaget med tannsten og måttet gå til tannlegen to ganger i året (tannlege og tannpleier) på grunn av det. Har sykt skrekk for tannlegen så det har ikke vært noe ønskelig situasjon. Men for et år siden kom jeg over AP-24® Anti-Plaque fluortannkrem, den er dyr, men nå har jeg kuttet ut tannpleier for jeg har ikke plakk lenger! Så det fins håp 🙂 Og selvsagt, det er alfa omega å bruke tanntråd! Lykke til 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s