Om tykke barn i dagens VG

I dagens VG handler det om tykke barn. SSO – senteret for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold er hovedkilden for tips. Lederen ved senteret, Jøran Hjelmesæth, er forøvrig også leder for VGs vektklubb. Hovedsakelig gir senteret råd for barn og unge om å bevege seg mer, spise kontrollert og å bruke vann som tørstedrikk, unngå mellommåltider og lignende. Det er vel og bra.

MEN. Ja, det er et men. Ungdom ned i 13-års alder kan ved sykelig overvekt (BMI>35) få innvilget fedmeoperasjon ved SSO.

Fedmeoperasjon er et svært drastisk inngrep. Jeg antar at det brukes som en siste utvei. Men kanskje kunne SSO åpnet opp for en nest siste utvei? Nemlig naturlig mat som balanserer hormoner og skrur på fettforbrenningen. Fedmekirurgi kan gi komplikasjoner, og mange øker i vekt igjen på sikt. Foreløpig er den mest kjente komplikasjonen av lavkarbo for overvektige vektnedgang.

Jeg forstår at unge med sykelig overvekt drømmer om en fedmeoperasjon. Jeg skulle ønske at de ansvarlige i behandlingsapparatet turte å prøve lavkarbo først.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Barns kosthold, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

9 svar til Om tykke barn i dagens VG

 1. Line sier:

  Som forelder er jeg ansvarlig for at mitt barn har en sunn vekt basert på hans aktivitet, alder og høyde. Og hadde det kommet dit at det ville blitt anbefalt operasjon, steike jeg hadde følt meg mislykket som mor! Men, jeg hadde aldri tillatt at han skulle opereres. Jeg ville forsøkt ALT før det. Det er absolutt og jeg mener absolutt! siste utvei med operasjon. Og når et av kravene før man opereres er at man må ned litt i vekt og man fisker det, da fikser man også med rett veiledning og oppfølging å gå ytterligere ned i vekt. Og ja, behandlingsapparatet burde forsøke lavkarbo ført. ALT bør prøves før man gjør noe slik på barn og unge.

  Det ropes opp om dyremishandling når det kommer til for tynne eller for fete kjæledyr. Og det er jaggu meg barnemishandling å la barna være for tynne eller for tykke også! Jeg kjenner til de familier hvor barna er opptatt av kropp og vekt i en alder av 10 år. Barna er undervektige i forhold til hva barn på den alderen skal være, men ingen reagerer på det. En gutt på samme alder er overvektig, han reagerer «alle» på.

  Barn skal innvolveres og lære om sunt kosthold, viktighet om bevegelse, men uten fokus på slanking. Det er vår oppgave som forelder. Det burde bli mer kurser for foreldre med overvektige/undervektige barn, og da gjerne obligatoriske.

 2. Tonje sier:

  Det er et foreldreansvar at barn holder seg sunne og friske. Selvfølgelig med forbehold om annen sykdom. Om kosthold og inaktivitet har gjort barnet sykelig overvektig, synes jeg barnevernet burde gripe inn. Det er vanskjøtsel like mye som at barn ikke får mat. Fedmeoperasjon på barn hører ikke hjemme noe sted.

 3. Blondie sier:

  Den mest kjente og tragiske bivirkning av fedmeoperasjon er redusert muskellmasse. dette får tragiske konsekvenser for egt barn som har hele livet foran seg. Bare trist at de i hele tatt vurderer denne løsningen for barn. Det er kanskje drøyt å si det, men det er barnemishandling å la barnet bli så overvektig at behovet for operasjon er tilstede. Det er foreldrene som bør behandles i slike tilfeller, ikke barnet. Selv har jeg to tynne barn, den ene går til ekstra vektkontroll hos helsesøster fordi hun veier for lite. Jeg kan desverre ikke tvangsfore henne til normalvekt. Det er ikke slik at alle undervektige er det pga fokus på å være tynn i hjemmet. Noen er bare slik som barn, og det betyr ikke at de alltid vil være slik. Min datter ville nok gjerne ha hatt nugatti på skolematen hvis hun fikk bestemme selv, men jeg fokuserer heller på sunn mat og faste måltider og vann som tørste drikk. Siden begge foreldre spiser lavkarbo finner du ikke lettprodukter i vårt matskap.

 4. Hooney sier:

  Jeg tenker de vurderer det slik at ulempne med sterk overvekt er større enn slankeoperasjon. Det er veldig lett å si at man tar ansvar for sitt barn. Men det er faktisk barn som legger på seg og legger på seg, og foreldrene står maktesløse. Jeg har hørt om barn som har vært innom Fedon klinikken og spiser tilnærmet LCHF, likevel forsvinner ikke problemet. Selvfølgelig kan man prøve LCHF også. Jeg tror ikke man slankeoperer et barn, uten å ha prøvd mye. Det som blir litt slitsomt med LCHF er at det er vist løsningen for alt.

 5. E. Xith sier:

  Fedmeoperasjon bør ikke brukes som siste utvei engang. Man ødelegger mennesker unødvendig ved å gjøre dette. Det er som å kutte av armen fordi man har vondt i en finger.

  Men etter hva jeg forstår har lavkarbo vært prøvd og studert, og etter hva jeg har lest fra offentlige kilder så har det vært minst like god effekt på kort sikt med lavkarbo, og på lang sikt omentrent samme effekt, som andre dietter. Problemene med lavkarbo, som med andre dietter, er å klare å følge dietten.
  Kutt i sukker gjelder vel alle fungerende dietter, og det er også der kilden til suksess ligger. Det befriende (for mange) med lavkarbo er at man kutter «gammeldags» fokus på å redusere feit mat. Det kan være vel og bra, for å kutte søt mat (som egentlig ikke er mat, men godteri forkledd som matvarer) er mye viktigere. Men å kutte grovbrød har nok lite for seg, med mindre man er på en streng ketose-diett. Å kutte ned på høyenergivarer som pasta, potet og brød er selvsagt riktig, men høyfett-kost er også høyenergi, så man kan gå i noen feller der… Å kutte ned på høyenergi er ikke det samme som å kutte det ut, og det er vel der offentlige kostholdsråd kommer i konflikt med LCHF: Offentlige råd anbefaler nemlig variert kost, og å kutte noe ut er ikke variert.

 6. Hooney sier:

  Jeg har vært inne på vektoperasjon.no i et år. De fleste føler de har fått et nytt liv og ikke en ødelagt kropp, og de er faktisk veldig fornøyde.

 7. Randi sier:

  Uff så tragisk. At man kan gjøre noe slik mot barna? Finnes det ingen leger som tenker litt lengre? Jeg vet gjennom jobben min, at folk som har blitt fedmeoperert har store problemer i alderen. Noen får jo tatt bort en del av magesekken, og det er ille nok det. Men enda verre er det med Tarmreduksjon. Ja, det finnes leger som klipper bort ca halvparten av tarmen på overvektige men ellers frikse mennesker!!! Er de gått fra vettet spørr jeg meg. Immunforsvaret ligger jo i tarmen, klipper du bort halvparten kan du også regne med at helsen din reduseres med minst halvparten. Og den dagen du blir gammel og evt, ligger på sykehjem, eller i din egen seng har du kronisk diaree. Du kan rett å slett ikke holde igjen, så mye du enn vil!! Jeg synes leger som anbefaler denne type operasjon bør virkgelig tenke mere langsiktig.
  og til Honney det er spørs det hvor lenge de er fornøyd, for før eller senere kommer komlikasjonene. Jeg har jo sett det gjennom jobben min og synes det er virkelig leit at leger missbruker sin kunnskap på den måten, for de gjør ikke folk frisk på lang sikt. Jeg tror lavkarbo hadde virkelig hjulpet hos de aller fleste.

  • Hooney sier:

   Randi det kan hende de gjorde det slik før i tiden. Men både tarmen og resten av magesekken er igjen i kroppen. Det kobles om. Resten av tarmen komenserer etterhvert for den delen som er koblet om. Har litt vanskelig for å se for meg at problemene kommer først senere. Fungerer kroppen i flere år etter inngrepet synes jeg det er litt merkelig at den plutselig skal slutte mange år etter inngrepet. En hver får velge det som passer for en selv. Uansett Fedme er alvorlig og påfører kroppen mye risiko i seg selv.

 8. Vibeke Jacobsson sier:

  Jeg kjenner en gutt med barneleddgikt, smerter har til tider gjort ham inaktiv siden 3 års alderen. Smertebehandling med kortison startet hans karriere som overvektig barn. Han har vært involvert i SSO’s behandling av overvekt hos barn. Kostrådene går stort sett ut på å spise brød, poteter, lightprodukter og som snop poettgull, popcorn og å holde seg unna sjokolade… Etter 5 års behandling ved SSO er han nå kanditat til fedmeoperasjon… Jeg oppfatter deres operasjon av tenåringer som en fallitterklæring, men de våger ikke å innrømme at de har tatt feil i alle år. Da er det enklere å operere..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s