Dagens Dagbladet: Bedre helse med mindre karbohydrater

Gjett hvem som jublet da dagens Dagbladet ble åpnet? Forsiden fortalte ikke helt hva som befant seg på innsiden, men jeg måtte kjøpe det for å lese.

Forsiden:

Det så jo positivt ut, ikke sant? I magasindelen, God torsdag, ble en doktorgradsavhandling fra NTNU presentert. I følge forskerne er 1/3 del karbo/fett/protein den ideelle fordelingen av næringsstoffene. Ikke strikt lavkarbo altså, men karboredusert.

Noen sitater fra forskerne via artiklen:

*For mye karbohydrater i kosten forsterker betennelsene i kroppen.

*Vi stimulerer rett og slett genene til å sette i gang den aktiviteten som danner betennelser i kroppen (ved å spise for mange karbohydrater).

*Det tok KUN 6 DAGER å endre genuttrykket til hver av forsøkspersonene (min jublende utheving). Skal du imidlertid redusere sannsynligheten for livsstilsykdom, bør nok et nytt kosthold bli en varig endring. (Her tillater jeg meg å juble litt til!!)

*Professor Berit Johansen ved NTNU understreker at de ikke har alle svarene på sammenhengen mellom kost og helse ennå. Men retningen på funnene, sammen med nyere vitenskapelig litteratur, er tydelige nok til at de vil anbefale dette kostholdet. (Jubler litt videre!)

Det skal nevnes at flere sider får uttale seg, både positivt og negativt. Overlege Kjetil Retterstøl ved Oslo Universitetssykehus anbefaler margarin og lite mettet fett. Fedon Lindberg konkluderer derimot med at mer sunt fett som blant annet nøtter, olivenolje, rapsolje, avokado virker beskyttende.

I artiklen hevdes det at lavkarbo og karboredusert kost gjør en slankere, sunnere og smartere, og at det har positiv innvirkning på hjerte-karsykdommer, demens, diabetes 2, hormoner, humør, kreft, hud, intelligens og overskudd.

Vill jubel herfra 🙂

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

9 svar til Dagens Dagbladet: Bedre helse med mindre karbohydrater

 1. Fin lesning, jeg også måtte kjøpe avisen i dag – ikke lest artikkelen 🙂

 2. Linn Therese sier:

  Helt fantastisk!! 😀 Dette er jo opptil flere skritt i riktig retning. 😉

 3. Kanskje 2012 blir et positivt år for lavkarbo? 🙂 2011 var jo både og… Dette er i hvert fall et skritt i riktig retning 🙂

 4. Tidligere har jo Dagbladet blant flere både presentert negativt og positivt om lavkarbo. Men jeg håper så! Kostdoktorn skrev at han hadde besøksrekord på bloggen i går (?). Jeg har ikke hatt noe økning nå rett etter jul. Men det kommer om lavkarbo i Allers neste uke, i KK i februar. Ting skjer! Men kanskje er selve begrepet i endring. Kanskje!

 5. viola sier:

  Bra og interessant! =) Jeg begynte i fjor vår, ganske så radikalt.. men da visste jeg ikke så mye om lavkarbo.. Det var Rawfood og alt det Grønne jeg ble besatt på! :)) Og så fikk jeg øynene opp for lavkarbo.. men jeg liker ikke helt alt dette fettet, men jeg kan tro at det hjelper på de som holder jeg streng lavkarbo.. Jeg er for glad i frukt.. Så jeg «mikset» Rawfood og Grønt med moderat lavkarbo (ikke hvetemel, ikke sammalt mel, ikke sukker, ikke hvit ris og pasta..) Det fungerte for meg. Men en gang i løpet av sommeren, eller faktisk før, flippet jeg helt ut.. Men ikke helt.. Jeg prøver passe meg for å innta for mye av det som står i parantes.. og det går helt fint for meg 🙂

  Det har jo vært så mye neagtivt fokus rundt lavkarbo, så dette var på tide! 🙂

  Godt Nytt År!

  • Godt nytt år til deg også! Takk for at du deler 🙂 Jeg personlig tenker bare at de som velger å spise raw food/grønt, bør passe på å få i seg fett fra f eks avokado, oljer, nøtter og frø. Nettopp for å ikke falle utpå. Fettet balanserer og holder oss unna mel og sukker 🙂

 6. Christine sier:

  🙂 Har brukt linken til din side i min blogg, dette er kjempegode nyheter!

 7. Ida sier:

  Jeg blir stadig mer sikker på at lavkarbo, eller i hvert fall et kosthold uten mel og potet vil være gunstig for pappa som har en form for betent revmatisme. Men han er jo så klart mot alle kosthold hvor man kutter ut noen matvarer helt, så tror jeg må lure mamma til å lage mer lavkarbovennlige måltider uten at vi sier noe om det… 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s