Artikkel om lavkarbo på aftenposten.no

Solveig Ruud har skevet et innlegg om lavkarbo som nå ligger ute på aftenposten.no. Hun mener blant annet at vi kommer til å bli smørleie innen sommeren.

Hun skriver: Denne julen er vi heldige, vi som betrakter noen ekstra kilo som en uønsket bivirkning av feiringen. For i år er den feteste julematen omdefinert til lavkarbokost. Pinnekjøtt, ribbefett og delfiafett er plutselig blitt til «ja-mat». (NB: delfiafett er ikke ja-mat)

Videre skriver hun:

All erfaring tyder på at den ekstreme lavkarbobølgen forholdsvis raskt vil gå over. Man blir fort smørlei ekstreme dietter som mer eller mindre totalt bannlyser matvarer mange spiser mye av: brød, poteter, gulrøtter, ris, pasta, frokostblandinger, gulrøtter, epler, appelsiner, juice, boller, kaker – samt øl, godterier og potetgull. Diettene forutsetter også at man i stor grad lager all mat fra grunnen – også det er en utfordring for de mange som har kjøpt vaffelrøren ferdig og middag fra Toro, Fjordland og Stabburet.

Fra myndighetenes side er frykten størst for at alle som liker fet mat med mye mettet fett, vil spise mer av dette i tillegg til en kost med mye sukker og andre raske karbohydrater. For mange høres lavkarbolegenes budskap ut som et generelt klarsignal til fet mat – uavhengig av om man går på diett eller ikke. Fettsugne nordmenn har fått en god unnskyldning for å gi etter for lystene.

Siden det foreløpig ikke meldes om synkende salg av boller, baguetter, fine rundstykker, potetgull og godterier, er det lite som tyder på at store deler av folket faktisk går på en ekstrem lavkarbodiett. Men kanskje flere enn før velger å spise mer smør, når det er å få tak i, på alt fra brødskiver, julekaker og cupcakes til pasta og kokte poteter. Kostholdsguruer i absolutt alle leirer vil beklage en slik utvikling.

Jeg er ikke sikker på om alle vil beklage en utvikling hvor flere bruker ekte smør. Jeg tror nemlig mange jubler over den økte bevisstheten om å bruke naturlig mat!

Artikkelen avsluttes slik: Dersom vi begynner å løpe – eller fly – like fort og langt etter en pakke smør som ulven gjør for å sikre seg en sau, vil ikke fedme utgjøre noe problem for mennesket heller. Men behovet for fysisk aktivitet, bagatelliseres i boken (Matrevolusjonen av Eenfeldt, min merknad) og av mange lavkarbotilhengere. Det er kanskje det største tankekorset.

Jeg synes faktisk det er ganske viktig at vi møtes der vi kan møtes. Med det mener jeg at vi kan enes om hovedlinjene: grønnsaker er sunt, å lage mat fra bunnen av er best, og fysisk aktivitet er viktig. I tabloidiserte debatter kan det være lurt å framholde noen slike «likhetstanker.» Nettopp fordi det at noe er gjenkjennelig, gjør at det ikke føles så overveldende og anderledes.

Hva tenker dere?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

10 svar til Artikkel om lavkarbo på aftenposten.no

 1. Marte sier:

  For min del kan ho mene akkurat hva ho vil! Jeg har lest meg klok (takket være alle dere bloggere)på dette, noe alle andre kan gjøre også hvis man vil seg selv og barna det beste. Probleme er vel dessverre at folk ikke engasjerer seg..
  Hadde folk slutta å fokusere på «lavkarbo» og heller tenke ren og naturlig mat hadde mye vært gjort.

 2. Ida sier:

  Jeg reagerte litt på den kronikken, det er alltid noen feiloppfatninger som går igjen i lavkarbokritikken. Jeg spiser en del karbohydrater som ikke er fiber, og vil helst spise så lite kjøtt og meieriprodukter som mulig, men jeg er enig med deg at man bør kunne enes om en del av prinsippene. Jeg får litt følelsen av at noen er mot alt som de anser som «ekstremt», og da blir plutselig alt det står for feil, uansett hva. Når hun skriver at man kutter ut matvarer mange spiser mye av (spesielt eksemplene ferdigmat, brus, søt bakst og godteri), så får hun det til å høres ut som om det skulle være feil og fælt. Fordi det ikke er noen vits å prøve å få folk til å lage sunnere alternativer til tradisjonelt usunne matvarer for å holde seg frisk og sunn? Det blir litt på trynet. Jeg gidder hvertfall ikke å ha et kosthold som gjør at jeg føler meg bra, fysj og æsj. Dessuten er det jo ikke nødvendigvis sånn at lavkarbotilhengere fremmer meieriprodukter som fettkilder nummer én framfor sunne oljer, frø, avokado osv, men det får man jo ikke med seg om man bare følger med på overflaten. Jeg er forøvrig enig i at det ikke er bra at folk snapper opp «mer fett er bra», og setter det ut i praksis helt feil, men hvorfor skal den tendensen bli til «lavkarbo er usunt?» – det er jo ikke lavkarbo! Det er like ille, eller nesten verre, med lavfett-trenden som har fått mange til å kutte ut også det umettede fettet. Forøvrig syns jeg at det er bedre at en person endrer på kostholdet, men fortsatt lar være å trene, fremfor å ikke endre på noen av delene. Men leser man seg opp på lavkarbo skjønner man jo at man helst bør holde seg i fysisk aktivitet i tillegg.

  De samme resonnementene som blir brukt her går igjen i kritikk av alle kosthold, så noe lignende kan man si om f.eks. raw food, kjernesunt osv. Jeg skjønner at ikke staten kan anbefale et lavkarbokosthold (som funker for friske folk – helt til man blir syk så klart) fordi man ikke vet godt nok hvordan langtidseffekten er, men det betyr heller ikke at alt annet enn det de anbefaler er feil.

  Sånn. Rant over! 🙂

 3. Caroline sier:

  Jeg er helt enig, men jobber selv daglig med kunder som har gått over på lavkarbo og overhodet ikke spiser sunt. Det er faktisk skremmende hva de putter i seg. Det er som det stod i artikkelen i aftenposten, at lysten kan fort ta over og man tror automatisk at alt fett er bra.
  Så for de som klarer å gå over på en livsstil hvor man spiser gode typer fett og redusert med karbo, dvs ca 100g daglig, OG få i seg grønnsaker, så er dette en helt fantastisk livsstil.
  Men grunnen til at dette blir satt i «fare» lyset og fagfolk er nå enig i at dette må bremses ned, er rett og slett fordi folk kan ikke nok om ernæring og kan ende opp ganske så syke! Forskning viser faktisk at lavkarbo dietten både har positive sider OG negative sider, og dette kommer da helt ann på hvordan man går løs på dietten. Men dødstallene er faktisk høyere på lavkarbo dessverre.

  Personlig er jeg opptatt av rå mat, men er ikke vegetarianer så jeg er heller flinkt til å spise hvitt kjøtt og vilt kjøtt. Masse grønnsaker og 70% av hverdagen består av supermat:)

  Jeg elsker at noen kan hjelpe oss med gode oppskrifter og da SPESIELT godterier og bakst, så fortsett med det og husk at det DU gjør er bra, men det kommer man til neste lavkarboblogg med tusenere av leser, så kan det plutselig være en helt annen type lavkarbodiett en personen fronter og da kan man påvirke tusener av mennekser til noe som virkelig kan gjøre dem syke.. For jeg kan tenke meg at 80% av de som har hoppet på lavkarbobølgen glemmer næringen (et vilt gjett med tanke på de kundene jeg møter), og uten næringen så vil cellene kreve det etterhvert for å overleve.

  Så ikke se på alle artikler om at lavkarbo ikke er bra, for folk må faktisk få høre det, men se heller på hvor sunt det KAN være om man gjør det riktig:)

  God jul:)

 4. Heidi sier:

  Hei:) Heeeeelt off topic: har akkurat laget mandeltoppene fra boka di, de var veldig gode, står i fare for å «snavle» i meg en god del her:) Men spørsmålet: jeg brukte mandelmel kjøpt på iherb. Jeg rørte bare sammen ingrediensene, burde jeg ha vispet eggehviten? Syntes det ble en veldig liten porsjon, kan det være fordi jeg brukte ferdig mandelmel? Men nam nam altså, dette lignet vil litt på kransekake nesten? Fin oppskrift:) Heidi.

 5. Marianne sier:

  Trur mange velgjer å ta med seg berre deler av lavkarbokostholdet, og henger seg veldig opp i at det går an å rase ned i vekt utan å gjere ein fysisk innsats. Me er vel skapte til å vere i aktivitet – og til å ete rikeleg med «grøntfòr» også. Så ja – trur det handlar om å lage mat frå botnen, bruke mest mogleg ferske råvarer, og holde karbohydratane nede og aktiviteten oppe.
  Det eg eigentleg skulle fortelje, er at eg oppdaga boka di i mitt lokale parfymeri – som har bittelitt helsekost. No snakkar me lita vestlandsbygd utan eigen bokhandel, eingong. Supert, ikkje sant?

 6. May Catherin sier:

  Er helt enig med dine tanker rundt dette, og savner mer sakelighet og kunnskap når det debatteres om dette! Firkantet tenkesett er bare provoserende for alle parter.

  For øvrig har jeg akkurat kjøpt kokeboken din og synes den er skikkelig flott!! endelig en lavkarbo-kokebok som viser at lavkarbo ikke trenger å være komplisert og vanskelig. Finner mye inspirasjon i den og gleder meg til å prøve mange av oppskriftene. Ønsker deg en koselig jul med nære og kjære 🙂

 7. Linn sier:

  Så gjennom boken din her om dagen, den så fantastisk flott ut! Håper noen er snill og kjøper den i julegave til meg 😀

 8. Maja sier:

  Jeg tror lavkarbo bølgen vil gå litt over etterhvert, det er nok mange som ikke klarer å holde seg til en slik livsstil.

  For min del er ikke dette en diett, men jeg har lagt om til lavkarbo som livsstil. På lavkarbo fungerer magen min utmerket, og jeg har masse energi etter jeg er ferdig på jobb. Før jeg begynte på lavkarbo var jeg helt utmattet etter en dag på jobb og gikk rett på soffan å la meg da jeg kom hjem.

  Jeg har ønsket meg boken din i julegave hos ei venninne og vet jeg får den 😀 * Gleder meg som en unge til åpne den gaven 😀

  – Hvorfor er forresten ikke delfiafett ja-mat? Her lærte jeg meg sannelig noe nytt 😉 Så det er kjekt med lavkarbo-blogger 🙂

 9. millenblogg sier:

  Lavkarbo eller høykarbo. For meg er dette det samme. Helt uinteressant.
  Det som faktisk er mer interessant for meg er det store fokuset på en selv i mange av dagens blogger. Ens eget matinntak, ens egen klesstil. Med andre ord: Æ mæ og mine problemer.

  Kommer kanskje tilbake til din for øvrig velskrevne blogg dersom fokuset endrer seg bort fra egen kropp og livsstil. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s