Kolesterol – venn eller fiende

Dette er et foredrag av Tor Ove Kjellevand, tidligere overlege på hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet.

Han så i jobben at mange med lavt kolesterol fikk hjerteinfarkt, angina pectoris og trange årer. Han ble overbevist om at lavt kolesterol ikke er veien å gå. Han har selv spist lavkarbo i 4 år, og er overbevist om at dette er kostholdet for god helse.

Han sier at det ikke er kolesterolnivået som betyr noe, men størrelsen på transportmolekylene.

Diett har meget beskjeden effekt på kolesterolnivået. Spiser man mer kolesterol, vil kroppen produsere mindre. Han sier at det er ingen sammenheng mellom kolesterol i kosten og i kroppen. De fleste studier viser ingen sammenheng mellom kolesterol og hjertesykdom. INGEN studier har vist sammenheng mellom fettrik kost og økt risiko for hjerte/kar-sykdom.

Sykdommen forårsaker symptomet. Dvs at hjertesykdom forårsaker høyt kolesterol.

Det er ikke noe godt og dårlig kolesterol – bare godt. Kolesterol har mange viktige funksjoner i kroppen! Hvis kolesterol blir for lavt, blir mannen impotent sies det – til latter fra salen 😉 Kolesterol trengs også for å produsere vitamin D – og det er svært nødvendig for oss. Og visste dere at kolesterol er en antioksidant?

I følge Kjellevand gir lavt kolesterol gir høyere risiko for sykdom, for eksempel kreft og hjerneblødning/slag. Han sier at det er en sammenheng mellom kreft og lavt kolesterol, men han tør ikke påstå at det er en årsakssammenheng.

En sunn diett er en diett som har effekt på helsen, ikke på kolesterolet.

Vi skal være friskere, sunnere og gladere mennesker. Ikke la legen måle kolesterolet ditt 😉 Vær opptatt av hvordan du har det, sier han – den tidligere overlegen på hjertemedisinsk avdeling.

Hvorfor eksisterer myten om kolesterol fremdeles? Follow the money. Personlig prestisje, feiltolkede studier, statiner har effekt for enkelte hjertesyke. Mange aktører er ikke interessert i at sannheten skal komme fram. Folk blir fetere og fetere – men lavfett anbefales fortsatt.

When the facts change, I change my mind. What do you do, sir? Mange endrer ikke mening, de endrer fakta, hevder Kjellevand.

Snart vinner lavkarbo og den gamle myten om kolesterol legges død. Hilsen en herlig forelser!

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

12 svar til Kolesterol – venn eller fiende

 1. streber sier:

  Fantastisk herlig å lese! Gleder meg forresten som et barn til å teste ut oppskriftene fra boken din i desember! 🙂

 2. kjempeinteressant. både pappa og farmor har arvelig høyt kolesterol da.

 3. Liv Lundemoen sier:

  Hei Cecilie!

  Jeg ble fast leser av bloggen din etter at jeg så deg på God morgen, Norge!:) Jeg ble bare helt nødt til å kommentere dette innlegget her. TAKK! Etter at jeg leste «Matrevolusjonen» i sommer har jeg bare blitt mer og mer interessert i hva som skjer «inni» kroppen vår når vi spiser lavkarbo mat! Detta var en av tingene som overrasket meg mest: at høyt kolesterol ikke har sammenheng med å utvikle hjertesykdom. Og at fettholdig mat ikke er farlig selvfølgelig!:) Men, det er så utrolig mange som ennå er livredde for både kolesterol og fett. Derfor ble jeg så glad når du skrev dette innlegget – du har jo tross alt en del lesere 😉
  Du gjør en utrolig viktig jobb med denne bloggen! Det norske folk trenge å lære om lavkarbo på en lett og forståelig måte 🙂 Stå på!

  Hilsen Liv, medisinstudent i Polen 🙂

 4. Mrs G sier:

  Åh jag skulle aldrig klara mig utan mina kolhydrater! Men jag tycker att det är ett intressant ämne och självklart påverkar kosten hur vi mår.
  Vill man göra det enkelt för sig så ska ju allt man äter förbrännas för att man inte ska gå upp i vikt, fast sen finns det ju andra aspekter som te kolesterolet.

  Kram Mrs G

 5. Elisabeth sier:

  Det innlegget samsvarer helt med det jeg har lært på utdannelsen til kostrådgiver, og det er et herlig budskap. Ser fram til å spre det videre, nå som jeg har blitt kostrådgiver:)))

 6. Veldig bra og lærerikt innlegg:)
  Håper du har hatt en fin helg!
  Bloggen din er veldig lærerik og ikke minst inspirerende 🙂
  Klem Annette

 7. Louise Reeh Øvretveit sier:

  kjempe bra skrevet! Du har en lærerik og fasinerende blogg! Ha en fin dag ^^

 8. Sugel sier:

  Selv har jeg fått målt mitt totalkolesterol til 5,7 uten at det har bekymret hverken meg eller min lege. LDL-kolesterolet var nemlig lavt, og HDL høyt, noe som er gunstig i forhold til hjerte- og karsykdom. I tillegg har jeg et sunt kosthold, har ideellt blodtrykk, røyker ikke og er i rimelig god form. Jeg lurer på hva slags råd jeg ville fått dersom jeg gikk og fikk målt mitt kolesterol hos Boots…… Og er det egentlig noe mål at alle skal under 5?

  • Du ville fått andre råd, ja. Tja, må jeg nesten svare. Noen leger vet godt at det ikke er et mål at det skal være under 5. Det er lavere enn gjennomsnittet enn det den hjertefriske delen av befolkningen har.

 9. Nå er jeg forvirret, jeg har spist lavkarbo, ikke ekstremt, men vanlig, en stund. Nå er kolestrolet mitt 8,6, men jeg er i fin form og har lavt blodtrykk. Har fått tabeletter av legen idag, kolestrolsenkende, men har ikke lyst.. Er det trygt å la være tro?
  TAJA

  • Hei Torill 🙂 Jeg er ikke utdannet, og vil ikke gi råd. Men generelt kan jeg si at det er viktig å se på både det gode (HDL) og det dårlige (LDL) kolesterolet. Ny forskning som jeg har lest etter tips fra en legevenn, viser at kvinner med kolesterol over 7 har minsket risiko for dødelighet. Det er nok uenighet blant leger også ang. kolesterol. Noen er opptatt av generell helsetilstand, og måler ikke kolesterol. Jeg ville ha stilt spørsmålet på facebook-siden til Frisk med lavkarbo, eventuelt på bloggen kostdoktorn.se. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s