Lavkarbo og følelser

Jeg lurer oppriktig på en ting: Hvorfor setter lavkarbo i sving så mange følelser? Mange som uttaler seg om lavkarbo, uttaler seg på bakgrunn av hva de føler, ikke hva det vet eller ikke vet. Mange er til og med litt sinte og uttaler seg krast. Det gjelder ikke bare mannen i gata, men også forskere for eksempler.

Hvorfor vekker lavkarbo så mange følelser hos kritkerene? Og hvorfor kritiserer man på bakgrunn av hva man føler? Tidligere i høst hadde en av avisene en for og i mot sak på trykk. Da hadde de hentet et sitat fra VG nett, hvor ei jente skrev at hun ble så provosert av folk som hadde hatt migrene og som fortalte at de hadde blitt bra av å legge om til lavkarbo.

Hvor i all verden kommer det sinnet fra?

Jeg bare lurer. Ha en skjønn mandag, alle sammen. Uten unødvendig sinne 😉

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse. Bokmerk permalenken.

39 svar til Lavkarbo og følelser

 1. Line sier:

  Godt spørsmål, har selv lagt merke til det. Men orker ikke bry meg eller engasjere meg lenger i fighten for/mot lavkarbo. De fleste som er i mot lavkarbo tror man bare eter fett og ikke noe annet. De har ingen kjennskap til hva et lavkarbokosthold er for noe. De tror også at lavkarbo er en slankekur, en diett, og forstår ikke at det er en livsstil. Og uvitenhet gjør fort folk usikre og er de usikre så blir de sinte. Så har vi dem som ikke har satt seg inn i hva lavkarbo er, som har hørt om det og at det fungerer, så prøver de, men gjør det helt feil og får da ingen effekt. Da blir man jo misunnelig og gretne på de som faktisk klarer det.

  Min mor har en venninne som spiser lavkarbo: brødskive med masse smør og fete oster. Jepp, for fett er nemlig viktig på lavkarbo. Joda, har mor forsøkt si, men man skal ikke spise brød og slikt. Nei, se det øret hører vi ikke på 🙂 Og da sier det seg selv at det ikke vil fungere da, og man får ikke den effekt som andre kanskje har hatt. Da er lavkarbo fort noe stort tull!

  Og når man ser at andre får til ting, at de blir bedre, at de går ned i vekt eller får en trivselsvekt, og det uten å sulte og trene masse, da er det lett for at andre blir misunnelige da. Det er fortsatt slik at mange ikke unner andre suksess, enten det er innen det ene eller det andre. Når da man slenger på avisenes skriblerier om hvor skummelt lavkarbo er, og når det legges skylden på lavkarbofolket for at smørhyllene er tomme etc, da blir det fort «trøbbel». Men greia er at hadde vi som spiser lavkarbo vært skyld i at smørhyllene var tomme, da burde det jo være tilsvarende minkning på salg av bakevarer, men det er det ikke.

  Det er mange som velger å ta minde mat for å gå ned i vekt fordi de «liker ikke egg, tåler ikke melk, orker ikke spise bacon osv.» De vil rett og slett ikke sette seg inn i hva lavkarbo er, så nei vel, men da burde de heller ikke uttale seg om det. Velger de bli grinete og klagete over lavkarbo og bli sure og sinte fordi andre får det til, ja vel, dem om det. Jeg kan ikke forandre dem, har ingen intensjon om det heller, de må selv ta sine valg. Og har de ikke bedre måter å få ut energien sin på enn å kritisere andres valg av mat og stil, da synes jeg i grunnen litt synd på dem jeg 🙂

  Ha en super dag Cecilie 🙂

 2. Laila sier:

  Janteloven…. 🙂

 3. Remi R. sier:

  Det er nok pressen som avler sin dagsorden, og folket følger med!

 4. mokikka sier:

  Ha en glad dag!!!!

 5. Godt spørsmål…

  Hver gang lavkarbo blir et tema hos de jeg kjenner så begynner de å stønne og si «åh, neeeii. Drit i å snakk om det lavkarbodrittet!» eller noe sånt. Skjønner ikke hvor sinnet kommer fra jeg heller, og ser ikke heller noen logisk grunn bak det. Men jaja, de får bare bli sinte og irriterte, så skal jeg pent sitte og spise maten min jeg.. 😉

 6. Tine sier:

  Du er langt fra den eneste som lurer på dette! Det har gått så langt en gang at en person kom inn til meg på jobb etter han så at vi solgte lavkarbo produkter. Han var illsint, kim inn til meg kun for å kjefte, vi lurte så mange…det var livsfarlig med lchf…jeg burde tenke meg om når det gjaldt konsekvensene av det jeg gjorde når jeg solgte disse produktene. Jeg har opplevd dette før når det kommer til naturmedisin…men mat?!?!?! Det er en rar verden vi lever i 🙂
  Ha en strålende mandag, og takk for flotte oppskrifter!

 7. Malene sier:

  Tror nok det kommer av manglende kunnskap, og at de tror de vet hva som er best… Kjenner jeg blir litt lei meg når folk regelrett «angriper» meg for å spise lavkarbo. De får si hva de vil, aldri om jeg slutter å spise slik når jeg føler meg så fantastisk med dette kostholdet.

 8. Hvis vi som er på Lavkarbo viser tålmodighet og fortsetter å dele erfaringer, så kommer andre etter. Vi vet hvor bra dette er for egen helse. Sinne fra andre er nok en helt automatisk motstand mekanisme før en endring (ref. teori om endringsledelse). Når det gjøres en endring til Lavkarbo og de oppdager helsegevinstene og hvor enkelt det kan gjøres, så kommer det en «halleluja» periode – da skal alle andre overbevises. Jeg er egentlig veldig fasinert av disse prosessene som ofte er iboende i oss. Det har dog vært utfordrende når nær familie, leger, mine barns venner mener vi bidrar til at vi får sære barn.

 9. Tina sier:

  Synsing og følelser eller neegative meninger om lavkarbo er ofte mangel på kunnskap har jeg erfart. Har nesten sluttet å si at jeg spiser lavkarbo da det nesten har blitt et «skjellsord». Sier bare at jeg spiser ren mat uten tilsettningsstoffer og unngår, mel,sukker og gjær for det liker ikke kroppen min:-) Ha en nydelig novemberdag med eller uten sterke meninger:-)

 10. Lissi sier:

  Jeg tror det har mye med å gjøre at det er de som har negativt å si om dette kostholdet er de som høres mest. Det er rart, men alt som er negativt snakker folk om -vi er flinke til å se det negative i ting! Negativitet sprer seg mye fortere enn positivitet. Blir nesten som sladder! Har du noe negativt å si så kom med det liksom -men har du noe positivt å si så hold kjeft…Folk sluker til seg det som er negativt på andres bekostning og om andre, mens det som er positivt gjerne ikke er like fullt ut så spennende.

  Synes Line sier mye bra om dette temaet 🙂

  Ha en fin dag!

 11. Marianne sier:

  Brød og potet er jo sikringskost – billig sikringskost. Her i heimen får eg pes for å «fråtse i pålegg».
  At blodtrykket og blodsukkeret er fint som følge av kosten – det kan vere lett å gløyme når ein ser sluttsummen på handlelappen.

 12. Jeg er enige med svarene over, men har noen tilleggsbetraktninger.
  Jeg mener at folk i mange år har vært lei av stadige nyheter om hvorvidt den eller den matvaren er sunn. ‘Spis gulrøtter mens det fortsatt er sunt’ har vært en gjenganger. Nå viser derimot ny forskning at så godt som alt vi har trodd om kosthold tidligere, må vike for ny kunnskap. Det er vanskelig for de som i utgangspunktet ikke er så opptatt av kosthold eller sunnhet å forholde seg til denne revolusjonen. Dessuten tenker de at dette også bare er midlertidig kunnskap, og prøver å få oss til å forstå at LCHF er en bølge uten rot i virkeligheten.

  Ordet ‘trend’ har jeg fått høre. ‘Lavkarbo er bare en trend.’ De vil ikke nedlate seg å ha noe med en trend å gjøre, uansett hva temaet er. Ørene er fullstendig lukket for at helsa deres kunne bedres betraktelig med en fundamental endringav kostholdet. De som ikke spør nysgjerrig, får heller ikke informasjon av meg. Jeg argumenterer kun for kostholdet mitt med at jeg har roet mitt plagsomt svingelde blodsukker, har har fått et jevnere og bedre humør og ufattelig mye bedre fordøyelse.

 13. lillesverden sier:

  Dette har jeg også tenkt på. Det er akkurat som om man ikke skal få lov å gjøre en endring, men må følge det myndighetene sier. Kan man ikke velge selv hva som er best for sin egen kropp? Jeg blander meg ikke i eller bli sint på folk som stapper i seg 4 brødskiver med syltetøy til hvert måltid; dem om det! Og meg om min mat. Egentlig er det ganske frekt å kommentere andres mat i det hele tatt 🙂

 14. nå setter du i gang tankeprosesser her altså! godt spørsmål. det er vell fordi det går i mot hva vi er opplært til å tro?

 15. levtil100 sier:

  Folk er nok lei halleluja-stemningen, særlig hvis de ikke «tror på det» selv…her i Norge er det jo så viktig å være moderat i alt vi gjør…vi kan ikke gå inn for noe med hud og hår for da blir det «hysterisk». I tillegg er det nok flere av de som ikke får de resultatene de ønsker av lavkarbo også lar de frustrasjonen gå utover alle andre som lykkes…

 16. Hmm, det er faktsik sant!! Og virkelig kjemperart! Jeg tror det har med at kosthold er noe såpass personlig, siden mange sliter med det, og mange vil bare lukke ørene og holde seg til det «gode gamle» (som ikke funker for folk flest).
  Tror det er slik med alle kost-veier. Merker det noen ganger selv, siden jeg er veganer, ikke spiser sukker osv.. Folk kan bli litt provoserte liksom! Det er veldig merkelig! Selv synes jeg det er fantstisk fasinerende når andre tar valg som føles riktige for dem og deres kropp, uansett hva slags «diett» det skulle være!

 17. Chassi sier:

  Oh, the anger. 🙂

  Vi hater alle som sier at vi gjør feil, er det ikke sånn? Jeg vil helst vite alt og jeg har valgt å vite at det er best/kulest/sunnest å spise karbohydrater, så det kan være veldig irriterende å høre at dette er kjempefeil. Jeg spurte en gang Beate om ikke karbo var bra for NOEN.. og hun svarte Jo, for de som vil legge på seg. Ha ha! Fine Beate. 😀

 18. Chassi sier:

  Jo, jeg kom på et bedre argument også! DET ER EGOISTISK Å BRUKE VERDENS JORDBRUKSAREALER TIL Å SPISE SÅ MYE KJØTT. Eller?

 19. E. Xith sier:

  Noen føler vel sin livsstil truet, så derfor argumenterer de følelsesmessig mot de forskjellige kostholdstrender.

  Men en annen grunn er at også lavkarbo fremstår som en religion basert på følelser. Mange blir provosert av gammelt nytt i ny forpakning for å selge bøker og kurs.

  Ergo får nok LCHF-folket kritikk på samme måte som kvakksalverbransjen, både fortjent og ufortjent. Og både basert på følelser og fornuft. That’s life.

  Forsøk på saklig kritikk:

  De aller, aller fleste vil i dagliglivet aldri klare å følge en LCHF-diett. De makter ikke kutte sukkeret, og da får de fleste en HCHF-diett. Men så klart er det jo fordi de har misforstått eller er for psykisk svak til å følge opplegget, men man bør være klar over at dette er en livsstil som må følges for å fungere, og at man faktisk må forsake mye mer enn grovbrød og poteter.

  Men om en LCHF-tilhenger sier at grovbrød er usunt, så vet jeg at dette er en religiøs person. Det er nemlig ikke sant, og vedkommende tror på julenissen. Brød passer ikke i LCHF-dietten, nei, men det er på ingen måte usunt i et vanlig kosthold. Det blir som at en vegetarianer sier at kjøtt er usunt. Det er også feil, men kjøtt passer selvsagt ikke i en vegetar-livsstil. Så her må LCHF-folk passe seg for ordvalget. Ikke si at ting er usunt, bare fordi man ikke har det i sitt
  valgte kosthold.

  Men så finnes det dokumenterbart usunne ting ved LCHF:
  Dersom folk bytter ut plantemargarin (umettet fett) med smør (mettet fett + transfett), så må det være lov å si at folk faktisk øker risikoen for å krepere av hjerteinfarkt. Nedgangen i hjerteproblemer de siste tiåra skyldes omlegging fra mye mettet fett til mer umettet fett («middelhavskost»). Den trenden kan bli snudd med LCHF, dessverre.

  Fakta: Smør har 400% mer transfett enn anbefalt dosering. Smør har 4,1% naturlig transfett pr 100g, og anbefalt mengde er maks 1% pr 100g fett. Det er harde fakta, og ikke noe følelser.

  (LCHF-teoretikere vil nok si at margarin inneholder store mengder transfett. Det var sant i Norge frem til 1998. Da ble delvis herding av plantefett fjernet fra produksjonen. Så i dag inneholder smør fra drøvtygger-fett naturlig transfett, men det gjør ikke margarin som er fra planter. Ergo er plantemargarin bedre for hjertet enn smør. LCHF-tilhengere kan ikke argumentere mot dette med fornuftige argumenter, derfor vil det være følelser som dominerer argumentasjonen. De vil si noe sånt som at smør er naturlig. So what? Det er et følelsesmessig argument. Bæsj er også naturlig. Blir ikke sunt å spise av den grunn. Man må jo se på det biokjemiske innholdet, selv i naturlige produkter.)

  Konklusjon for vanlige folk som ønsker en god helse: Å spise mye mer smør er ren idioti. Å kutte forbruk av sukker og spise mere fisk og grønt er derimot svært viktig. Ergo det samme som kostholdseksperter har sagt de siste 30 år.

  LCHF = Keiserens nye klær, i tillegg til kvakksalveri om fett og korn. Men en fin ting for de som har diabetes eller vanskelig for å finne en sunn livsstil på eget vis og derfor behøver en ekstern rettesnor.

  • thilde sier:

   «Men en fin ting for de som har diabetes eller vanskelig for å finne en sunn livsstil på eget vis og derfor behøver en ekstern rettesnor.»

   Si meg: er det ikke litt motsetning i det du sier. Du tror fortsatt at smør er usunt, men synes det er greitt at diabetiker el. annen med usunn livsstil kan trenge hjelp på denne måten.

   • E. Xith sier:

    En diabetiker har ødelagt insulinregulering. De kan ikke spise normalt.
    En ekstremt feit person behøver ekstreme midler for å komme tilbake til normalen. De er syke og kan ikke spise normalt.

    Normale folk kan spise normal kost. Problemet er når folk har gatekjøkkenmat og godteri som normal kost. Ikke at de har grovbrød med rapsoljebasert margarin og brunost.

 20. elin sier:

  Tror oppriktig at noe er basert på frykten for det ukjente, og mangelen på tillit til at hver og en kan få lov til og bestemme for sitt eget liv. Jeg ble sertifisert som en av de første Raw Living Food Chefs og instruktør i Norge denne helgen. Regner med at den samme diskusjonen kommer angående Raw Food, som lavkarvbo har for tiden. Jeg har stor tro på variasjon og valgfrihet, og kanskje vi bloggere kan bli litt flinkere til og oppfordre til et mer variert og sunnere kosthold!

  Ekstrem raw mat med ikke tanke på hvor b-vitaminet skal komme fra kan være svært uheldig, det samme gjelder ekstrem lavkarbo. Kanskje diskusjonen bunner i frykten for ekstrem dietter….! Ikke vet jeg, men jeg vet at jeg liker det du står for innen lavkarbo og at du representerer sunn mat 🙂

 21. littespelid sier:

  hei
  handler ikke om lavkarbo egentlig men så denne http://www.klikk.no/foreldre/foreldreogbarn/article712159.ece
  det kunne jo være noe for deg som har to prinsesser som elsker å være med på kjøkkenet.
  🙂
  Ingrid

 22. Kristine sier:

  Et godt spørsmål.
  Helse er et ekstremt godt selgende tema. Uansett hva som er i «vinden» vil det alltid disukteres. Grunnen til at LCHF vekker reaksjoner er vel fordi at det er det stikk motsatte av myndighetene anbefaler. Forøvirg synes jeg vi skal gi fa** i hva de sier, det er mye snakk om økonomi og bærekraftighet når de kommer med sine anbefalinger!

 23. under opplæring sier:

  et helt anna spm fra meg da :)……………..Jeg er ikke inni alle sjokoladene som selges og skal være lavkarbo vennlige.Så jeg velger rett og slett Premium 86 % mørk sjokoladen fra div dagligvare. Denne tar jeg ett par små biter av hvis sjessken blir for stor og bruker den også til alt som trengs sjokolade til i matlaging…..Ville du si at den er god nok???? Har ikke lyst å begynne å bestille sjokolader også seddu,så lettvindt å nappe det m meg i butikken liksom. Litt om innhold pr 100 g
  fett:54,5g-hvorav mettede fettsyrer 33,5g
  karbo:19g-hvorav sukkerarter14,0g
  prot.8,6g
  kostfiber:13g
  natrium:0,01g
  sukkerarter:14g

  Har eksperten en mening om denne?Jeg synes den er kjempegod asså:)Billig også,kun 22 kr for 100 g plate og den er drøy siden den er så rik og mørk i smaken…..

  • Det er min absolutte favoritt 🙂 Hvis du ikke spiser mengder, synes jeg du skal kose deg med den. Det gjør jeg!!

   • under opplæring sier:

    Åh!!??Er det det?Trodde du bestilte helt spesielle saker jeg seddu! Juhuu….da fortsetter jeg med den for jeg synes den er grisegod jeg også nemlig! 😀 TUUUSEN TAKK FOR SVAR 😀

 24. Hanna sier:

  Det mest innlysende argumentet er at et lavkarbokosthold baserer seg på mat som stort sett befinner seg høyt i næringspyramiden. Mennesker på lavkarbo opptar større områder med dyrket mark og husdyrhold enn andre.

  Med lavkarbo som med personlige klimatiltak; hva kan JEG gjøre for at verden skal bli en bedre plass å bo for mennesker (og dyr!!) som merker konsekvensene på kroppen?

  Noe av det som provoserer mange, og absolutt noe å tenke over…

  • Moderne dyreoppdrett bruker korn som mat, noe som er veldig ressurskrevende. Samtidig ser vi at kultulandkapet har grodd igjen de siste ti-årene. Økt bruk av utmark vil senke kravet til størrelsen på dyrka mark i forbindelse med dyreoppdrett. Økologisk dyreoppdrett er den eneste veien å gå, etter min mening.

   Dessuten øker man ikke proteininntaket på LCHF. Det er fettinntaket som økes. Siden man ikke spiser korn, ris etc. vil de som spiser LCHF ikke kreve dyrking av slike utrolig arealkrevende produkter.

   Det bør være et mål å spise mest mulig mat som er produsert her vi bor. Det er lite norsk hvete som egner seg til brødbaking. Det meste av hveten som selges i brød i Norge er importert fra Nord-Amerika. Ris fraktes også over halve kloden for å konsumeres her. En skikkelig miljøversting.

   Jeg velger stadig mer økologisk og/eller nærprodusert mat, hvilket er å handle lokalt og tenke globalt. Norge burde idéellt sett produsere all mat som skal forbrukes her i landet. Jeg kan ikke forstå at det skal være bærekraftig at et så kaldt land som Norge overveiende skal konsumere vegetariske matvarer.

   • Hanna sier:

    Godt skrevet, når har jeg litt bedre samvittighet for å spise mer i retning LCHF (redusert karbo, mer bra fett).

    Vi som har penger nok til å kjøpe nærmat bør prioritere det. Skal bli flinkere på den fronten!

 25. thilde sier:

  Du er nok inne på noe vesentlig her. Det vekker mye følelser. Nesten som at mange føler seg provosert. Kanskje slik med dette som med alt annet nytt, det man ikke vet noe om virker skummelt. Det er også noe med den middelmådigheten vi opererer med i Norge- ting skal ikke bli for bra. En kollega sa her om dagen at dette med lavkarbo (tomt for smør på butikken)hadde gått for langt. For langt? Er det ikke flott at folk spiser mer naturlig mat da? Jo, det er de fleste enig i. Det er nok tøft å skulle rokke med vedtatte sannheter, noe man har trodd på og gitt sin tillit til (myndighetene) Jeg føler meg faktisk litt skuffet. Hadde hatt en mye bedre tid som småbarnsmor hvis jeg hadde hatt den kunnskapen jeg har i dag. Men ,bedre seint enn aldri… Det som faktisk gjør meg både sint og lei meg, er beskyldninger om egoisme. Kan absolutt ikke forstå at lavkarberne er de som kommer til å ødelegge kloden vår. Tror det er mange andre faktorer som kommer langt opp på lista. Jeg nekter å tro at jeg er en trussel mot verden bare fordi jeg ikke spiser korn til frokost. Forresten- lykke til i Oslo. Skulle gjerne vært der 🙂

 26. Ida sier:

  Veldig godt spørsmål – og like mange gode svar i kommentarfeltet. Godt poeng fra Line at salget av bakevarer burde ha minket i takt med økende smørsalg om det var lavkarbo som var årsaken til «smørmangelen» forøvrig. Nå lurer jeg ekstra mye på hvem som kjøper mer smør og hvorfor! Syns forsåvidt at E. Xhit over her også har et poeng om smør vs. margarin – hvis det er sant. Om planteoljene er kaldpressede og blandet sammen med en trygg emulgator burde det jo være helt ok med margarin på samme måte som kaldpressede oljer er bra (så lenge det ikke blir for mye omega-6).

 27. Takk for overveldende mange kommentarer på innlegget! Jeg var busy bee på kjøkkenet i går, men synes det er superspennende å lese kommentarene.

  Lørdag skal jeg på foredraget Sannheten om margarin 🙂 Gleder meg – og jeg skal ta notater! Ida, jeg lurer på om du selv er inne på minst et av problemene med margarin!

 28. viola sier:

  Ja det har jeg lurt på også.. :)) Merkelig i grunn..? Nå går ikke jeg på lavkarbodiett 100 prosent, men jeg er forsiktig med sukker, hvitt mel, hvit ris, hvit pasta, potet.. Jeg spiser mao mindre karbohydrater enn før, og jeg trives veldig godt med det! 🙂

  Men jeg hører rett som det er at folk misforstår.. de tror lavkarbofolk spiser kun bacon og meierismør.. jeg vet bedre.. 🙂 Jeg vet jo at det inngår grønnsaker og andre sunne ting i kostholdet, men enkelte ser ut til å henge seg fast i kun bacon og fett..! Jeg mener at dette er opp til hver enkelt, hva dem vil spise, også de som ikke går på lavkarbo.. men de har meninger uten helt å vite..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s