Blir barn hypre av sukker?

De av dere som så Newton-programmet jeg linket til i går, eller som har barn som så det, har nok lagt merke til at legen sier at barn ikke blir hypre av sukker, men av omgivelsene rundt.
I innslaget skal barna vurdere selv hvor hypre de er. De som har spist sukker, vurderer seg selv som ganske hypre. De som har spist grønnsaker og kjøtt, gjør ikke det. Forskjellen i hvordan barna vurderer seg selv er helt tydelig.
Min erfaring er stikk i strid med det legen sier. Jeg har to døtre, og særlig en av de blir veldig hyper, rastløs og urolig etter å ha spist sukker. Og da kan det ikke være omgivelsene. Når hele familien slanger seg i sofaen etter middag lørdag kveld, så er ikke det en typisk situasjon barn girer seg opp i. Vi har også testet dette hjemme, med lavkarbokaker og -snop framfor godteri. Forskjellen er stor.
Hva mener dere? Blir barn hypre av sukker, eller er det omgivelsene som påvirker?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Småplukk. Bokmerk permalenken.

19 svar til Blir barn hypre av sukker?

 1. Det er veldig spennende tema. Jeg tror helt klart man blir oppskjærtet av for stor blodsukkerstigning, som igjen faller ganske drastisk og gjør en trøtt og uopplagt. Det er nok stor variasjon i både dagsform, annen inntak av mat, søvn og aktivitet som spiller en stor rolle.

  Sønnen min tror jeg «kapitulerer» av for mye sukker og aktivitet, + dårlig inntak av god og sunn mat – han kan komme hjem fra bursdag og bare gråte og gråte og være frustert og sint, om sukkeret er det som er utslagsgivende kan godt hende, men tror det er mye faktorer inn i bildet.

  De spiser som regel kanskje da pizza i tillegg til at de bruker masse, masse energi.

  Jeg trenger ihvertfall riktig påfyll for å i det hele tatt fungere.

 2. Line sier:

  Min blir ikke hyper av sukker, men jeg har lagt merke til at fetterene hans f.eks blir fort gira når de spiser godteri f.eks. Men, det er stor forskjell på kostholdet til min sønn og kostholdet til hans fettere. Jeg tror dette kan ha noe med å gjøre på forskjellene de tra barna mellom.

  Når Damien har vært i bursdag eller på noe «festligheter», da er han gjerne giret. Men det kommer nok mer av støynivået og alt som skjer i bursdagen, samt at de andre barna er giret også. Så de gangene skyler jeg på miljøet fremfor sukkeret.

  Men jeg vet jo/tror i alle fall, at sukkeret har innvirkning, men merker som nevnt ikke det i stor grad hos min sønn.

 3. faddist sier:

  Vel, sukker gir jo en brå blodsukkerstigning. Det kan godt hende noen blir litt «gira» av denne plutselige energien? Men det kan jo være inviduelt tror jeg. Andre blir gjerne mer avslappet av sukker («lykkefølelsen» sukker gir). Det virker logisk at omgivelsene påvirker mest, og at det er feil å skylde bare på sukker.

 4. Lissi sier:

  Barn er jo forskjellige og jeg ser ingen rød tråd hos mine barn. Noen ganger blir de mer aktive etter mye kaker, godterier o.l -andre ganger ikke. Men det kan like gjerne skje hjemme en vanlig lørdagskveld hvor ingenting i omgivelsene tilsier at de skal bli aktive 🙂 Som noen nevner har kanskje det øvrige kostholdet en innvirkning og? Jeg synes iallefall temaet er spennende 🙂

  En ting jeg unngår å ha i hus hos oss er druer -DET gjør mine gutter til propeller, mer enn annet godteri faktisk!

 5. Jane sier:

  Der var en dansk børnelæge på dansk tv forleden, som sagde nøjagtig det samme. Nemlig at børn ikke bliver hyper af sukker, men at sukker tværtimod har en beroligende virkning på såvel voksne som børn.

  Jeg kan ikke genkende noget af det. Jeg bliver hyper af sukker. Jeg får hjertebanken og begynder at tale hurtigere og hurtigere. Mine børn bliver begge hyper. Den ene mere end den anden (men hun har også mere smag for sødt end han har, så mængderne spiller nok også ind her… :))

 6. kristine sier:

  Jeg har rett og slett begynnt å gi opp å høre på det statsansatte/statsutdannede leger sier. Det er så mye som er feil eller som ikke alltid stemmer som de er pålagt gjennom sin utdanning og jobb å si. F.eks. når jeg utdannet meg til barne og ungdomsarbeider fikk vi beskjed om å holde oss til det helsedirektoratet anbefaler om vi skulle jobbe i en statlig barnehage, ellers kunne vi risikere jobben vår selv om vi selv mente noe helt annet og kunne begrunne dette.

  Jeg tror at sukker gjør barn hyperaktive. Det gjelder ikke bare sukker, men også andre raske karbohydrater, eller mat med høy GI som gir blodsukkersvingninger og økt insulinproduksjon.

  Dårlig humør, barn som sover dårlig, sutring og humørsvingninger er en «bivirkning» av dette. Jeg mener derfor at både barn og voksne burde holde seg unna raffinerte og raske karbohydrater, mens grønnsaker og trege karbohyrdater(i begrensede mengder) er helt greit 🙂

 7. Når min eldste sønn var liten, ble han hyper av farget gummigodteri – det var helt sprøtt.. Men, av sjokolade merket vi ingenting

 8. Aila sier:

  Jeg husker da da jeg gikk gravid for 13 år siden,da fant jeg ut at den lille i magen ble veldig urolig da jeg noe som inneholdt mye sukker. Så det gikk litt «sport » i det slik at alle familiemedlemmene skulle kjenne hvordan babyen hadde det. Jeg spiste sjokolade og det ble full rulle i magen. Det vil si at armer og bein stakk frem under huden. Og jeg merker enda at «babyen» som er blitt 13 år blir litt giret om hun får i seg sukker 🙂

 9. Hege-mor sier:

  Nei, mine barn blir ikke giret/påvirket av sukker. Men det er nok av eksempler fra søskenbarn på både min side og mannens side hvor tantebarn blir i 100 av sukker. Tror dette er individuelt, men at det er en sammenheng for mange – uten tvil!

 10. Nicole sier:

  Jeg har ingen barn, men er selv 19 og blir faktisk litt hyper av sukker! Så tror absolutt det ligger noe i det!

 11. Josefine sier:

  Jeg merket aldri noe til å bli hyper av sukker som barn, faktisk gjør jeg vel ikke det nå heller. 😉 Det jeg merket da jeg kuttet ut sukkeret var at jeg fikk mye mer energi og ble mindre slapp, i tillegg til at jeg ikke har så mye cravings som før. Det jeg derimot alltid har blitt hyper av, er frukt! Jeg er veldig glad i frukt, og noen dager kan det bli litt mye. Det merker både jeg og alle andre, hehe.

  Jeg tror nok det kan være en blanding, noen barn blir faktisk veldig hypre av sukker, mens andre tåler det greit. Omgivelsene påvirker også, jeg husker godt at jeg ble ekstremt hyper da jeg var i f. eks. barnebursdager. Alle skyldte jo på sukkeret, men det kan da umulig stemme, for det hendte jo rett som det var at jeg spiste like mye sukker på en vanlig dag for så å sitte rolig etterpå foran tven.

 12. så et forsøk på dette på engelsk for noen år siden. jeg tror det er mye med hva som skjer rundt barna, ikke nødvendigvis maten.

 13. Takk for interessante svar og innspill! Jeg synes jo selv at det er forskjell på ungene her hjemme, så det er min erfaring også, at de kan reagere forskjellig. Spennende!

 14. Vi er vel forskjellige.
  Noen blir hyper og fulle av energi. Andre blir døsige, slappe og ønsker seg en middagslur. Kanskje den siste kategorien er de samme som har anlegg for å gå opp i vekt, mens de første blir den typen som løper dørene ned på treningssentrene?
  Moralen er at om sukker kan virke som flybensin på noen, og lagres som reserveenergi på andre. så er de mengdene vi blir tilbudt i dag, ALT FOR STORE!

 15. Sara sier:

  Jeg tror det er forskjellige reaksjoner ut ifra hvilke forutsetninger man har fra før av. Hvis jeg får i meg sukker nå, etter å ha unngått større mengder av det i 1 1/2 år, vet jeg at kroppen får en rar «type» energi. Det føles som om den ikke helt skjønner hvordan den skal reagere på det, ettersom jeg spiser det så sjeldent. (Dette er iallefall hva jeg ønsker å tro!;-) )
  Jeg står ved det at sukkersug kan bli like heftig som nikotinsug for de som blir stående i en slik situasjon. Jeg har selv vært der, og vet virkelig hva sjokoladesug er iallefall- djises!
  I tillegg tror jeg det er noe andre nevner, situasjonen rundt det. Om man er vant med at sukker inntas i situasjoner hvor det oppstår mye herjing, lek og andre ting som gjør (spesielt) barn oppspilte, så henger det nok litt sammen. Dette mener jeg å ha sett på mine tantebarn iallefall 😉
  Holder btw på å skrive en mappeoppgave om sukker nå. Spennende, selv om det er en liten oppgave..

 16. Ann-Theres Lorentzen sier:

  Hmm, er 120 % sikker på at sukker KAN gjøre barn hypre! Ikke alle, men maaange! Ser bla. på min egen sønn, som ikke blir direkte hyper kanskje( springe rundt med armer & ben alle veier) Men han blir fryktelig humørsyk, og ganske aggresiv! Veldig sur og fort sint….
  Han reagerer på Hvetemel med å bli hyper! Kan springe mye rundt om kring, det har jammen ikke bare med omgivelsene å gjøre.. Selv om det kan spille inn i noen situasjoner selvsagt!

 17. marerita sier:

  Hos min datter på 3 år er det som å trykke på en knapp når hun spiser godteri. Blir skikkelig energisk, løper rundt og blir litt pøbelunge i tillegg, helt merkelig å se og det er veldig tydelig hver eneste gang det skjer!

 18. Evy sier:

  Ser at flere her kommenterer at barna deres blir ikke bare hyper,men også humørsyk og «pøblete» Det er nok noe i det,for sånn reagerer datteren min også,men selvfølgelig dette er individuelt fra barn til barn.
  Selv blir jeg slapp og får vondt i hodet av for mye sukker.

  Etter å ha sett deg på «God morgen Norge» i dag sjekket jeg ut bloggen din,og her har jeg blitt sittende og ikke klart å rive meg løs.Fantastisk motiverende,godt skrevet og positiv blogg.Har følt for å kommentere på alle innlegg.Så engasjerende er den.Så glad jeg oppdaget den.For nå er jeg giret på å trene og spise sunnere.Kommer til å passe på å velge produkter med mindre sukker og mer fett både for meg og datteren min.Men jeg er veldig glad i poteter(som jeg ikke tror er så gale) og brød.Skulle gjerne funnet et som var grovt og samtidig godt,men det er vanskelig.Det de kaller grovt på butikkene er jo ikke det egentlig.
  Både jeg og datteren min er slanke så vi trenger ikke gå for den ekstreme varianten av LCHF,men tynne mennesker må jo også få lov å leve sunt.
  Wee! Gleder meg til mer energi! 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s