Kjære Fedon

Foto:Erik Hannemann. Lånt fra nrk.no

Fedon Lindberg er i Dagbladet i dag og intervjuet og omtalt på nrk i går. Kort fortalt går Fedon ut og sier at ekstrem lavkarbodiett er unødvendig for de fleste.

«Advarer mot ekstrem lavkarbo:

De aller fleste som sliter med overvekt, trenger ikke dietter som reduserer karbohydrater til et minimum, mener Fedon Lindberg.

– De kunne oppnådd det samme ved å spise langt mer balansert. Men enda viktigere – det vil også gi dem en god helse på sikt, understreker han.»

Hentet fra nrk.no.

Fedon Lindberg har gjort enormt mye for den norske folkehelsa. Mange nordmenn har gått ned i vekt ved å følge Fedons råd, inkludert meg. Første gangen jeg skulle slanke meg, fungerte Fedons råd helt fantastisk. Men jeg klarte ikke holde det kostholdet. Fedons kost, med innslag av blant annet grove kornprodukter gjorde at jeg aldri ble mett, og at karbohydratmonsteret aldri ble temmet. Derfor la jeg etterhvert på meg igjen.

I tillegg har jeg så lenge jeg kan huske jeg hatt vondt i magen, og slitt med eksem og allergi. Selv på strikt Fedon-kost ble jeg ikke bedre av det, dessverre.

Da jeg hadde fått barn nummer to og prøvde å slanke meg med Fedon-kost på ny, gikk det ikke. Etter åtte uker hadde jeg gått ned 1 kilo, og var sulten, sukkerfysen og fortvilet. Tilslutt prøvde jeg lavkarbo. For første gang i mitt da 32-årige liv følte jeg meg mett. Jeg gikk ned i vekt. Jeg ble bedre av eksem og allergi. Mageproblemer forsvant og jeg følte meg sunn, frisk og energisk. Jeg trengte ikke lenger hvile på sofaen på ettermiddagen, men kunne være i aktivitet. Plutselig hadde jeg ork til å trene jevnlig.

Kjære Fedon. Jeg mener oppriktig at du har gjort en fantastisk jobb for oss. Du advarte først mot bruken av sukker i matvarer, mot brød og brunost. Mange har fulgt dine råd med stor suksess. At ditt kosthold er optimalt for mange, har jeg ingen problemer med å akseptere.

Men for mange av oss må det enda mer til. Noen spiser så lite som 20 gram karbohydrater om dagen, noen spiser 70. Et av budskapene lavkarbo-entusiastene prøver å nå fram med, er at enhver må finne den mengden der man kjenner at kroppen er i balanse.

Kropp i balanse – det er ditt fantastiske slagord. I snart tre år har jeg opplevd dette. Når jeg lytter innover i kroppen, kjenner jeg at den er i balanse. Det er derfor det er så mange lavkarbo-entusiaster. For i det man opplever at kroppen blir i balanse, slankere og helsa bedre, samt en generell følelse av velvære, så vil man ikke gi slipp på det, men fortelle det videre.

Update: KOST i balanse var visst slagordet. Beklager, min feil. Forøvrig ser jeg nå at Fedon utgir kokebok 11.oktober, med budskapet lavkarbo for hele familien. Rart det ikke kommer fram i media at han har en agenda.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse. Bokmerk permalenken.

35 svar til Kjære Fedon

 1. Greta sier:

  Veldig godt innlegg

 2. Hooney sier:

  Jeg er veldig glad i belgefrukter, litt pasta ja kort sagt lav glykemisk mat. Er litt enig med Lindberg hvorfor være ekstrem om man ikke må. Jeg ser at jeg må være flinkere til å spise mer grønnsaker og olivenolje. Er alt for glad i ost og smør. Så der tror jeg også Fedon har et poeng, at det fort bare blir fete meieriprodukter på lavkarbo fremfor grønnsaker og oljer. Men alle får finne den veien som passer for seg.

  • Fedon mener ikke at fett er farlig, heller ikke mettet fett. Men han mener, som du sier, at ikke alle må være så ekstreme.For min egen del spiser jeg både smør og meieriprodukter, men også masse grønnsaker, fisk, kokosolje og olivenolje 🙂

   • Hooney sier:

    Jeg mente ikke at han mente at mettet var farlig. Heldigvis er det friskmeldt 🙂 Men at han mener at man går glipp av en del grønnsaker. Jeg spiser alltid grønt til middag, men tenker at målet må være at man spiser noe grønnsaker evt frukt, bær til hvert måltid. Det høres ut som du er flink 🙂

 3. S sier:

  bra innlegg! nice 🙂
  du er flink til å ordlegge deg!

 4. faddist sier:

  Godt skrevet 🙂 Jeg er for så vidt enig med dere begge. Alle er forskjellige! For noen fungerer det ypperlig å begrense karbohydrattene litt, mens andre må begrense langt mer for samme effekt på kroppen. Andre igjen har det flott med mer karbohydrater (kanskje spesielt hvis det er gode kilder)..

 5. Kristin sier:

  Flott innlegg! Alle er forskjellige individer med forksjellige behov, og det er veldig viktig at man ikke generaliserer og sier at ALLE bør følge en bestemt kost. Det er ikke sånn det fungerer! Å jo flere som tar det opp, jo mer vil andre forstå 😀

 6. Lissi sier:

  Lavkarbo er jo et vidt begrep.. Fra 0-150 gram karbo regnes som lavkarbo.. Jeg er igrunn enig med Fedon at ikke alle trenger å være helt ned på 15-20 gram (ketolyse), men dette må man jo finne ut av selv etterhvert utifra hva man «tåler» av matvarer osv.. Som deg, Cecilie, er jeg et karbohydrat-monster… Mye vil ha mer -og derfor er det greit å begrense det til et relativt lavt nivå for min del.. Jeg teller ikke, men anslår at jeg ligger mellom 20-50.. Jeg er ikke fanatisk, og jeg kan fint spise ett vanlig kakestykke i bursdag og sånn.. Men jeg vet også da at det ene kakestykket gjerne fører til at jeg også forsyner meg av litt is, andre kaker osv -så jeg må også ta konsekvensene når jeg først skeier ut… Akkurat dette synes jeg er vanskelig å få folk rundt meg til å forstå.. De henger seg jo veldig opp i lavkarbo og vekt og trur jeg lar være og forsyne meg pga vekta.. De forstår ikke at jeg «overspiser» når inntaket av karber blir for høyt…

  Jeg sliter -eller slet- også med insulin resistens; akutt sultfølelse og overspising… På lavkarbo kost opplever jeg ikke dette og det er sååå godt! Men det er jeg, og bare jeg, som vet hva inntaket av karber bør ligge på for å unngå insulin resistens.. Og jeg vil tru at det er forskjellig fra person til person..

  Konklusjonen fra meg er vel at folk selv må finne ut hvor lavt eller høyt innhold av karbohydrater de tåler i kosten for å fungere optimalt 🙂 Fedon kan ikke si til meg at jeg fint kan innta f.eks 80-100 gram karber hvis det fører til at jeg overspiser!

 7. myfunnydays sier:

  Helt enig med at man må selv finne ut hvor man skal ligg i forhold til karbohydrater! Det som er så fint med det, er at når man ikke tenker på mat, det er vel da man har funnet balansen 🙂

 8. Linn sier:

  Som jeg skulle sagt det selv! Fedon har gjort mye godt, for all del. Men fruktose og bønner er virkelig ikke løsningen for alle! 😉

 9. Hanne sier:

  Det er sant som du skriver, man må finne sin egen balanse. Jeg har så sterkt søtsug, at hvis jeg ikke holder meg under 20karbs om dagen begynner jeg å storspise på kvelden (overspiser veldig), noe som resulterer i en enda dårligere matvane neste dag igjen. Noen klarer å holde seg på like under 100karbs daglig, det er mer beundringsverdig. Jeg har ikke nubbsjangs. Det må nevnes at denne overspisingen var til stede før jeg begynte med lavkarbo, og ikke er noe som har dukket opp nå i ettertid – men da var det en enda større del av hverdagen og var mer naturlig for ethvert måltid.

 10. Ja sånn er det. 🙂 For mange er Fedon-kost nok, men noen av oss må hardere til verks! 🙂 Jeg håper bare folk finner fram i informasjonsjungelen! Jeg hadde hørt om lavkarbo i flere år før jeg skjønte at det var noe jeg burde prøve. Helt til februar i år mente jeg at Grete roede var svaret for alle – inkludert meg. (På tross av at jeg har prøvd å spise Grete Roede i 5 år uten at det ga ønskede resultater..) 🙂

 11. Henriette sier:

  Så enig, så enig! Akkurat slik føler eg det óg! Trur det viktigaste er at ein finn det kostholdet som passar for seg, uansett kva allverdens ekspertar uttalar. Godt innlegg! 🙂

 12. Takk for flotte kommentarer, dere!

 13. giskeline sier:

  Veldig Bra 🙂

 14. Sara sier:

  Var så godt å høre han si at «mettet fett ikke er farlig». Endelig er det ikke farlig å si det i media! 😉 Og som du får frem i innlegget ditt, hver og en må få lov til å finne det som er riktig for dem. For noen trigger det noen behov ved å ligge sånn middels på karbohydratinntaket, og velger derfor å ligge lavt for å unngå cravings og sug. Etterhvert forstår man at det er kun seg selv som kjenner kroppen sin best, og ikke noen «som mener at..». 🙂 Tror nok Fedon bare vil få frem at ekstremlavkarbo ikke er det «alle» burde leve etter, og man vil vel ikke oppnå samme hysteriet rundt antall karbohydrater som det er og har vært rundt kalorier..

 15. MaritBE sier:

  Veldig bra skrevet! Er så enig med deg 😉

 16. Oda sier:

  Sant det du sier!
  Jeg følger ikke lavkarbo på noen måte, men er enig i det at alle må kjenne etter selv. Morsomt er det at hvis ikke jeg får i meg nok av bra karbo, så går jeg kun ned – uten stopp. Så jeg har vel et høykarbo kosthold.
  Det jeg syns er verst med lavkarbohysteriet, er at mange som følger det mener det er det eneste riktige for alle, og alt annet er feil. Og følger du ikke det kostholdet så dør du tidlig, blir feit og fæl osv osv.
  Godt å se at det fins oppegående mennesker som følger dette kostholdet, har desverre ikke møtt på mange av de.
  Og gratulerer til deg som har funnet det som passer deg 🙂

  • Det er nok mange oppegående 🙂 Men det er de som snakker svært høyt og tydelig høres best 😉 Velkommen hit, og takk for at du skriver dine tanker. Det setter jeg stor pris på!

 17. Karbohydratmonsteret sier:

  Takk for bloggen din, altså! Er så godt å lese om andres kjennskap til karbohydratmonstret. Ingen andre i min nærmeste omgangskrets reagerer like sterkt på raske karbohydrater som det jeg gjør, og da er det jo lett å begynne å lure på om det bare er viljestyrken som er svak når jeg gang etter gang har tømt godteriskapet…eller brødboksen… Godt å kjenne seg igjen! Og bli minnet på at det finnes håp for sukkerhunger, vond mage og alt annet som hører med.
  Titter innom her så godt som daglig, og syns du skriver så godt. Følger ikke helt det samme kostholdet som deg, men håper jeg også snart kan si takk og farvel til karbohydratmonsteret! 😉 Heier på deg!

 18. Jeg ble ganske sint av fedons utspill i Dagbladet. Jeg mener at vi har nok av advarsler fra før. Fra alle kanter hører vi advarsler. Da trenger vi ikke det fra «en av våre egne» om mange. ikke tør å begynne på lavkarbo fordi fedon advarer mot det, gjør han oss en bjørnetjeneste.han burde heller stå skulder ved skulder med Dag viljen, Espen Rostrup og Eenfeldt istedet for å advare mot LCHF som han gjorde i gårsdagens Dagbladet. Det er flere som har dødd, blitt feite og syke av Høykarbo, dette kunne han brukt energi på å advare mot.
  Jeg ble som sagt litt sint i går og blogget nettopp om Fedon,
  her: http://naturalnordic.com/diet/?p=1821

  • Ja, du var da veldig sint 🙂 Jeg skjønner godt hva du mener. At han skiter i eget reir synes jeg nok ikke, han prøver å redde sitt eget. Han sier jo også at de tilbyr striktere karboinntak på sin klinikk for de som trenger det, og at mettet fett ikke er farlig. At han sier at mange ikke trenger å gå så lavt, synes jeg er kurant. Men han kunne godt sagt det uten å kritisere strikt lavkarbo som et alternativ. Alt i alt tolker jeg han som veldig lavkarbovennlig, jeg. Selv om han nesten sier noe annet 🙂

 19. jeg kan være sint men ikke farlig:)

 20. Pauladesign sier:

  Etter at du skrev at Kropp i balanse er slagordet til Fedon har jeg har hatt mange som har søkt på det i det siste (takk takk 🙂 )
  Men jeg tror slagordet hans er Kost i Balanse 🙂

 21. Odd Busmundrud sier:

  Forskning viser at lavkarbodietter kan være noe tvilsomme helsemessig. Men lavkarbodietter basert på vegetabils fatt og protein var sunnere enn lavkarbodietter basert på animalsk fett og protein. Ved en undersøkelse ble:

  «85 000 kvinner fulgt over en periode på 26 år og 45 000 menn over en periode på 20 år, og dødeligheten kartlagt. Samtidig ble kostholdet til personene kartlagt ut fra spørreskjemaer, med særlig vekt på lavkarbo-dietter.

  I perioden døde 12555 av kvinnene (2458 av hjertekarsykdommer, 5780 av kreft) og 8678 av mennene (2746 av hjertekarsykdommer, 2960 av kreft). Totalt fant man at dødeligheten blant de som holdt seg til lavkarbodietter var 12% høyere enn blant de som spiste mye karbohydrater. Men dette er ikke hele historien.
  Da man undersøkte hvor lavkarbo-spiserne fikk sitt protein og fett fra var det interessante forskjeller. De som skaffet seg protein og fett fra animalske kilder hadde 14% større sannsynlighet for å dø av hjertekarsykdommer og 28% større sannsynlighet for å dø av kreft enn de som spiste mat med mye karbohydrater. De lavkarbospiserne som fikk sine proteiner og sitt fett hovedsakelig fra vegetabilske kilder, som nøtter og belgfrukter, hadde imidlertid 20% lavere sannsynlighet for å dø enn de som spiste mye karbohydrater.»

  Les mere og finn lenker til undersøkelsene her: http://dyadeblog.wordpress.com/2010/09/14/lavkarbo-og-helse/

  • Takk for innspill! Ofte er det slik at slike undersøkelser kaller det lavkarbo selv ved et ganske høyt inntak av karbohydrater. Mennesket som art har overlevd og utviklet seg over lang tid, og det er først de siste få tusen år vi har hatt tilgang til mye karbohydrater. Jeg skal ta en titt, med et skeptisk utgangspunkt 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s