Lavkarbo på en søndag

Det er så enormt med lavkarbo i media om dagen. De som ikke er interessert, eller som oppriktig tror på noe annet, må jo bli litt lei. MEN: jeg håper at all denne debatten og diskusjonen i det minste fører til at folk åpner opp øynene og ser at vi som befolkning har blitt fetere og sykere, og at svaret for alle ikke nødvendigvis fins i statens kostråd. Og så håper jeg at de voldsomme tabloidoppslagene roer seg etterhvert, og at budskapet om naturlig mat, gode råvarer, økologisk mat, grønnsaker, gode oljer og lignende høres bedre.

Ronnie Mathisen som har bloggen Lavkarboliv er i vinden i helgen. Utrolig artig! Han har fått både forside og dobbeltside i dagens VG. I går ble han intervjuet på tv2 Lørdagsmagasinet. Gå inn på Ronnies blogg og ta en titt! Og det skal han ha, han ser frisk, slank, energisk og sprudlende ut!

I dagens VG er det en mer balansert reportasje enn vi har sett tidligere, ved at representanter for begge leire får uttale seg. I tillegg er det tatt med kommentarer fra folket. Det er flott, men igjen er det noen som uttaler seg for bombastisk for min smak. Og jeg vet at jeg setter min ære i å unngå personangrep. Men visste dere at Anna Anka og Christian Drevon har en bemerkelsesverdig lik måte å formulere seg på?

Anna: Vil du dø? Fettet legger seg på innsiden av kroppen. Jeg vil gjerne møte noen av dem på dietten om ti år og undersøke hvordan de ser ut på innsiden – hvis de fortsatt lever.

Drevon: Lavkarbo feier over de offisielle rådene og folk svelger det rått, i ordets egentlige forstand. De svelger egg, smør og bacon, men dette er rene sludder sett fra en vitenskapelig synsvinkel.

Drevon: Resultatet av en omfattende bruk av lavkarbokosthold vil bli en redusert helsetilstand i befolkningen.

Jeg må ta med et utspill fra en leser også: «Blir nesten litt provosert av å lese at så mange har blitt «kurert» for migrene og hodepine av lavkarbokosthold. »

Unnskyld meg, men HÆ? Det er da helt fantastisk at mange opplever å bli friske av migrene og hodepine? Hvordan kan det være provoserende?

Jeg synes sosiolog Heidi Kvalvaag peker på noe viktig:

«Nettopp anerkjennelsen av egen kropskunnskap som konkurrent til ekspertkunnskapen gir steile fronter. – Folk opplever at det de selv kjenner på kroppen har blitt gyldig kunnskap.»

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

28 svar til Lavkarbo på en søndag

 1. Pauladesign sier:

  Jeg ble litt provosert over Marit Bjørgen som sto foran mange unge lovende idretts talenter og påsto at man måtte ha masse karbohydrater for å bli en topp idrettutøver (TV nyhetene i går). Det er helt greit det, men måtte hun absolutt mene at det var helt greit å spise godterier og potetgull. Hvorfor ikke spise mer karbohydrat rike grønnsaker eller grovt brød.

  • Vet du, jeg har hørt om innslaget, men har ikke hatt ork til å se på det. Synes hun er en så fantastisk dame. Jeg liker jo ikke når noen uttaler seg så veldig bastant. Og har hun ikke hørt om Ferry og Colting? Får vel ta en titt!

 2. myfunnydays sier:

  Huff da… Ser at jeg og Anna Anka har ett likt spørsmål: Hvordan ser lavkarboere ut om ti år?
  Forventingen er heldigvis en motsetning: Anna Anka har en negativ forventing… Jeg en positiv… Og jeg liker meg bedre enn jeg liker Anna Anka, så jeg hører på meg!

 3. Jan sier:

  Veldig bra at det blir en meir saklig diskusjon på dette her, men det er synd at kunnskapsløse personer som Anna Anka skal få oppmerksomhet i en slik viktig sak. Mr. Drevon er en kar eg ikkje kan forstå meg på. Han merker nok at det han har lært er feil, og sier hva som helst for å redde sitt eget skinn. Han har flere økonomiske interesser i margarinselskap og andre aktiviteter, så er vel ofte at pengene styrer mer enn å sette seg inn i ny kunnskap – og ikke tviholde på dårlig forskning fra krigens dager som han alltid refererer til.

  Det som er morsomt, er at motstanderene av lavkarbo aldri kommer med forskning etc. som viser at lavkarbo er farlig. Måten de angriper lavkarboforkjemperene og den vanlige mannen på gata, viser at dei har en dårlig sak, og det bygger ikkje akkurat tillitten til «ekspertene».. Det tror eg er en grunn til at lavkarbo blir meir og meir populært – i tillegg til at folk merker dei positive helseeffektene! 🙂

  • Jeg er enig i at Anna Anka kanskje ikke var det beste intervjuobjektet. Men de har vel brukt henne som motvekt til Mathisen. Hun er jo svært ekstrem andre vei.

   Drevon er jo første som roper ut at om økonomiske interesser. Det gjør han her også, ved å hevde at «lavkarboprofetene har ikke noen annen forpliktelse enn egen medieeksponering.» (i motsetning til seriøs forskning).

   Er enig med deg, og takker for en god kommentar!

 4. Greta sier:

  Skal kjøpe Vg i dag. Du skriver veldig godt og eg les deg kvar dag. Både eg og T.

 5. Lavkarbotips sier:

  Leste ikke denne reportasjen jeg, men det er da en liten fremgang, om de endelig tok med synspunkter fra begge sider. Nå er det stooooor misforståelser ute og går i hva en lavkarbo LIVSSTIL er. De innbiller seg at vi kun spiser mettet fett og kjøtt… ???? Jeg prøver å få i meg mest mulig fett ifra kaldpressede sunne oljer, og feit fisk, samt at jeg spiser noe mettete fett i tillegg.. Jeg skjønner ikke helt hva de maser i. Forrige reportasje som VG hadde var rett og slett latterlig. I margen ramset de opp hjertegod mat, og så godt som ALT de ramset opp er sånne ting som vi spiser:-) Herregud da, snakk om å ikke ha peiling:-) Håper at diskusjonene fremover kan få en litt mere saklig vending, enn bare den gamle greia med at mettet fett og kjøtt er farlig!! Den er altfor oppbrukt. Vi som lever en lavkarbo livsstil spiser jo veldig godt og variert, og mye grønnsaker. Man trenger aldeles ikke vanlig brød, pasta ris poteter for å leve sundt:-) de dro jo frem hvete og hvetemel på tv 2 igår kveld….. Jeg kan ikke komme på en eneste god ting hvetemel kan gjøre for kroppen min… annet enn et hoppende blodsukker… som derimot er negativt!!!

 6. Aldri følt meg så frisk som etter jeg begynte med lavkarbomat :=))), har heller aldri spist så mye god mat, så jeg støtter denne dietten, eller dvs Min nye livsstil !!! ❤ :=))

 7. hannem sier:

  Leste den artikkelen. Syns den dietten hennes så litt stusselig ut, tenk ikke krydder engang? Og Drevon kom med sitt vanlige mantra om hvor farlig fett er.
  Gleder meg til dagens middag; lammeskanker som er bruna i gryte for deretter å stå i ovnen et par timer, med masse deilig krydder, servert med blomkålmos til + stekt sopp. Får vann i mynnen bare ved tanken. 🙂

 8. Kristin sier:

  Høh, så mye rart folk mener! Moren min går på lavkarbo, fordi hun hadde noen svært dårlige blodprøveverdier, og legen anbefalte det. Nå er hun så mye bedre! Hun har mer overskudd og energi, og har på ingen måte måtte gi opp god mat av den grunn. Det å gå ut og generalisere å si «lavkarbo fungerer ikke og vil sakte men sikkert drepe deg» er absolutt idiotisk, når flere mennesker kan stå opp å fortelle sine egne inspirerende historier om hvordan lavkarbo faktisk har gitt dem nye energi og glede i livet! Jeg sier ikke at det fungerer for alle, men det fungerer for mange, og slik er det med alle dietter, for vi er unike på hver vår måte, og det finnes ikke en bestemt diett som kan tilpasses alle mennesker. Bra skrevet, Cecilie!

 9. Fantastisk sitat fra Heidi Kvalvaag! Kunne ikke vært mer enig 🙂

 10. Greta sier:

  Hei prøvde å sende deg ein mail, men det funka ikkje. Derfor spør eg deg her. Har du eller veit du om ei kake som kan bakes med mandelmel og kokosmel. Skulle hatt det til helgen. Kan ein bruke bakepro istede?

  • Hei Greta! Er det bløtekake du skal lage? Jeg har en oppskrift på det i boka med bare kokosmel. Også har jeg ei sjokoladekake med både mandelmel og kokosmel som ligger på bloggen, den heter enkel sjokoladekake. Siden du er så skjønn kan jeg sende deg oppskrift på bløtekake 😉 Jeg har aldri bakt med bakepro, men regner med at det til en viss grad kan brukes i stedet for kokosmel. Men kokosmel gir smak og mye fiber, så da må du kanskje ha mindre væske hvis du erstatter det med kokosmel?

   • Greta sier:

    Takk for hyggelig svar. Men eg ser at eg har skreve spørsmålet feil. Det skal vere uten mandelmel og kokosmel. Ikkje nøye kva kake det er. Men eg har ei som er alergisk mot nøtter og kokosmel liker eg ikkje. Og ikkje får eg tak i det før helga uansett. Så fint svar eg fikk. Klem

   • Greta, jeg spør på facebook-siden min! Kanskje noen har en god ide? Ellers må jeg si at kokosmel i bakst ikke smaker så veldig kokosmel 🙂 Bløtekaka mi har fyll av vaniljekrem og topping av jordbærkrem. Da drukner kokosmel-smaken litt 🙂

 11. jeg må nå ærlig talt si jeg er litt lei av å lese lavkarbo over alt

 12. levtil100 sier:

  Dette fikk jeg ikke med meg på tv! Det siste sitatet i innlegget var utrolig treffende!

 13. Renate sier:

  «Det er hverken særlig sosialt, eller høflig..» Unnskyld meg, men det er noe av det dummeste jeg har hørt i hele mitt liv!! Jeg har servert lavkarbo buffet i sosialt samvær og ingen har følt det som uhøflig at jeg ikke har servert hvitløksbrød bakt på hvetemel.. Hvis jeg blir bedt på middag og det er liten tilgang på lavkarbo mat, spiser jeg det jeg synes er fornuftig uten at jeg gjør noen stor sak ut av for mye karbo. Vanlig folkeskikk eier jeg selv om jeg lever på lavkarbo, og jeg forventer også at andre viser meg folkeskikk og respekterer mine valg når helsegevinsten for meg er så stor. Dessuten er jeg så flink generelt at jeg godt kan skeie ut innimellom når jeg er på besøk ;)) Stå på lavkarbovenner!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s