Referat fra lavkarboseminaret i Bergen!

Sara som studerer ernæring i Bergen var på lavkarboseminaret på onsdag. Der foreleste lege og forsker Espen Rostrup, hjertekirurg Thomas Geisner og lege og forfatter av Matrevolusjonen Andreas Eenfeldt. Sara sa ja til å gjesteblogge for meg, og her er hennes referat:

Lavkarboseminar i Bergen 28.september 2011

Seminaret greide på gode måter å vinkle lavkarbo/LCHF som en løsning på mye av vår tids helseproblemer, nemlig overvekt og fedme, inaktivitet og sykdommer. “Vi” blir fetere, sykere og latere, i følge forskere, leger, bedrevitere osv. Men hvorfor er det egentlig sånn? Og er det ikke på tide å heller ta tak i problemet, i stedet for å begrunne våre helseproblemer med at vi er late, glupske og svake for fristelser? Hva om faktisk det å bli bevisst på hva maten inneholder kan gjøre oss friskere, gladere og lettere? Kanskje vil medisinforbruket også gå ned?

Tre gode forelesere i regi av forlaget Lille Måne var med på å ufarliggjøre lavkarbo/LCHF på dette lavkarboseminaret arrangert i Bergen onsdag 28.09.2011, og nok en gang synes jeg at både foreleserne og Lille Måne greide å åpne temaet for alle. Lavkarbo /LCHF er for
alle, og ikke noe “hemmelig” som drives med i skjul, og heller ikke noe Lille Måne driver med for å ”tjene fett”. Lavkarbo/LCHF er rett og slett kommet for å bli, og Lille Måne ønsker sammen med flinke forfattere å bringe budskapet frem til flest mulig. For mange av oss har lavkarbo/LCHF åpnet døren til et bedre liv, og jeg er en av dem.

Espen Rostrup fikk nok den tøffeste oppgaven, både med å åpne seminaret foran en stappfull sal, samtidig som å skulle enklest mulig kunne forklare kroppens funksjoner helt ned til små detaljer. Og dette måtte han jo gjøre på en måte som fenget oss alle. Dette
gjorde han på en god måte, til tross for at mange av deltakerne riktignok
kanskje ikke hadde kompetanse nok til å kunne forstå riktig alt han fortalte. Jeg tror likevel at mange “fanget opp” hvor han ville hen, og forsto det aller viktigste. For min del var det i alle fall en god læremåte han viste, og jeg vil i alle fall tenke på “LDL-busser” og
“HDL-busser” når jeg i fremtiden hører og leser om kolesterolet og det som
følger med. Håper noen fra seminaret leser dette, og forstår hva jeg snakker
om. Resten får nesten spørre Espen Rostrup selv for en forklaring 😉

Deretter var det Andreas Eenfeldt sin tur. Jeg har både lest boken hans (som for øvrig er noe av det beste jeg har lest og anbefales på det sterkeste!) og sett mye fra han, og må nok ærlig innrømme at mye av det han fortalte og viste på seminaret, var informasjon jeg
visste om og hadde sett fra før av. Likevel greide han å fascinere meg og ta all min oppmerksomhet. Han er en utrolig flink foreleser og lege, og i tillegg har han beina godt plantet på jorda. “Lavkarbo/LCHF” trenger virkelig slike personer som han, for nettopp å kunne ufarliggjøre det nye og revolusjonerende kostholdet som har vokst enormt den siste tiden.  Han sitter på kunnskaper og erfaringer som gir i alle fall meg den tryggheten jeg
trenger for å skulle bryte med de norske kostrådene, og gå en ny og spennende vei med lavkarbo/LCHF. Det er jo klart man blir en smule påvirket når enkelte medier går ut med hvor skadelig lavkarbo/LCHF er for oss, og ikke minst at det bare er en trend som snart vil avtre igjen. Så igjen, jeg er glad vi har noen ekte entusiaster som virkelig brenner for å få spredt kunnskaper og budskaper rundt det å spise riktig. Så kan man jo kanskje stille seg spørsmålet “hva er riktig?»

Tilslutt slapp Thomas Geisner til. Hans foredrag tok utgangspunkt i lavkarbo/LCHF og trening, midt i blinken for min del. Og jeg tok meg seg flere ganger i å være helt oppslukt over kunnskapen hans. Jeg tror at mange kan ha fordeler ved å legge om til
lavkarbo/LCHF kosthold, også de som trener. Selvfølgelig vil dette være veldig individuelt, men ut ifra hva Geisner fortalte, føler jeg meg enda mer sikker på at lavkarbo/LCHF og trening fungerer meget godt sammen. Man trenger ikke sukker og fulle glykogenlagre for å kunne yte maksimalt! Det man derimot trenger, er en rolig treningsperiode i to til
fire uker etter at man har lagt om kostholdet. Kroppen trenger litt tid på en
slik omveltning når den skal lære seg å bruke fett og ikke karbohydrater som
hovedenergikilde, men jeg kan love dere at det er verdt det! Den tiden kroppen
trenger etter kostholdsendringen er også veldig individuell. Jeg kan huske at
jeg var nokså aktiv i perioden hvor jeg begynte (juli 2010) med lavkarbo/LCHF,
og for min del var dette en periode hvor jeg nærmest oste av energi! For andre
kan dette være en periode preget av slapphet, lite energi og hodepine.

Enda en ting jeg verdsetter ved dette seminaret, var at x antall ernæringsstudenter fra Universitetet i Bergen var invitert til å komme, med gratis inngang (?). Dette gir meg klare signaler om at foreleserne er åpne for diskusjoner og vil nok en gang ha åpenhet rundt lavkarbo/LCHF. Jeg tror at veien til en bedre folkehelse er at ingen må tro at man vet alt, men at vi sammen kan utfylle hverandre. Kanskje har vi noen tips å hente fra de
forskjellige kostveiledningene? Arrogante diskusjoner, negativ stemning og
ubetydelige utsagn tror jeg derimot bare er med på å villede en allerede
forfjamset Norges- og verdensbefolkning. Med verdensbefolkning tenker jeg
spesielt på USA sine innbyggere. *For dere som ikke har sett eller hørt hva
Eenfeldt sier om dette, så er det faktisk tilfelle at hele USA sin befolkning
vil være overvektige i år 2048, og det sies på grunnlag av at det nå bare gjenstår rundt 30-35 % normalvektige personer i USA. Urovekkende! Og hva som er mer urovekkende er at
vi vet at hele den “vestlige verden” følger etter. Jeg vet ikke med dere andre, men jeg vil ikke være en del av dette, og jeg vil heller ikke bare sitte å se på denne utviklinger. Jeg ønsker å bidra til en forbedring!

Da jeg gikk fra seminaret den kvelden, var jeg utrolig inspirert, det nærmest boblet inne i meg. Jeg kan nok ikke legge skjul på at jeg kanskje er over gjennomsnittet interessert i
kosthold og trening, og da spesielt lavkarbo/LCHF kosthold. Men dette seminaret
tror jeg gjorde oss alle mer trygge på at lavkarbo/LCHF og mettet fett ikke er farlig, tvert imot! Lavkarbo/LCHF er å spise ren og lite bearbeidet mat; som kjøtt, fisk, grønnsaker og meieriprodukter. Derifra blir det opp til hver og en og finne sin egen vei. Også handler det mye om å se muligheter, og ikke begrensninger!  I tillegg synes jeg Line
Holdal (www.lilalife.no) fremmer det å ha et behagelig forhold til mat på en god måte ved å si; “Kos deg med god samvittighet, eller ha god samvittighet for at du lar være”.

Med dette ønsker jeg alle sammen en god helg, lavkarbo/LCHF eller ei!»

Tusen takk, Sara! Jeg setter stor pris på det! Husk at det kommer innslag fra seminaret på tv2 i kveld. Programmet starter 18.50!

Eenfeldt stilte til nettprat i Bergens Tidende. Den kan du lese her.

Her kan du se foredraget til Eenfeldt på engelsk:

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

13 svar til Referat fra lavkarboseminaret i Bergen!

 1. Nicole sier:

  Var selv på seminaret, og må si at Sara skriver en veldig god og dekkende beskrivelse av seminaret! Kjenner meg helt igjen i det hun skriver, inspirasjonen var på TOPP etter seminaret, og jeg føler virkelig at lavkarbo er tingen å gå for meg. Synes alle legene var veldig gode på hver sin måte, men som Sara også sier, det siste foredraget om lavkarbo og trening var det som fanget min oppmerksomhet mest, da jeg ikke hadde hørt noe lliknende før. Gleder meg til flere seminarer i fremtiden!

 2. Sara sier:

  Psst! Slenger med at jeg ikke er av de ernæringsstudentene fra UiB. Jeg studerer selv ved Høgskolen (Folkehelsearbeid) her i Bergen, og betalte (gladelig) for billetten!;-) Håper innlegget faller i smak, og at flere kjenner seg igjen i det jeg skriver 🙂

 3. Var nok veldig interessant!! 😀

 4. Tine sier:

  Kjempebra oppsummering!
  Hilsen fra en som også var der 🙂

 5. erty56 sier:

  Lavkarbo har ingenting for seg!

 6. MaritBE sier:

  Så utrolig spennende! Skulle ønske jeg også var der 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s