Birger Svihus og Fedmefaktor

Jeg har hørt mye om boka Fedmefaktor, men ante ikke at det var Birger Svihus, professor i ernæring, som hadde skrevet den. Jeg har fått låne den, og her jeg sitter hjemme med ei lita tulle med feber, benytter jeg anledningen til å lese litt.

Lena Beatrice skriver følgende om Svihus:

Han er veldig klar på at det ikke går å si at alle skal spise likt,
og det finnes ikke noe optimalt innhold av karbohydrater i mat, som passer
alle:

 • Strikt lavkarbo? Sikkert nødvendig for noen, men ikke for alle.
 • Fett? Det er det ikke nødvendig å være så redd for
 • Skal en diabetiker bytte lyst brød mot grovt brød? Det er ikke nok!
 • Det statlige Ernæringsrådet? De har “rotet seg bort”.
 • Stivelse? Det er sukker, men tar noe lengre tid for kroppen å ta opp.

I innledningen til boka leser jeg (om begrepet fedme-epidemi):

«Epidemi er betegnelsen på en sykdom som sprer seg ved å smitte fra person til person. Fedme er ikke smittsomt. Du trenger ikke være redd for å være nær en person som har noen kilo for mye. Faktisk er de ofte svært hyggelige mennesker. I tillegg er de mye og gode.»

Herlig♥

En omtale av boka legges ut når jeg har lest den.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

8 svar til Birger Svihus og Fedmefaktor

 1. Sara sier:

  Interessant! Jeg skal snart i gang med å skrive en indiviuell oppgave med valgfritt tema og emne, så lenge det omhandler mat og helse / næringsstoffer. Og at det skal knyttes opp mot fagartikler. Har hittil funnet overraskende lite artikler om lavkarbo, siden jeg selvfølgelig kommer til å knytte oppgaven dit hen, men satser på å få ny inspirasjon på lavkarboseminaret i Bergen imorgen! 🙂
  God lesning! 😉

  • Jeg er såååå misunnelig på deg som skal dit! Skulle gjerne vært der (og invitert deg på lunsj i samme slengen). Hvis du vil starte litt «trygt,» kan jo Svihus eller naturlig mat også være et tema. Eller sesongmat! Det synes jeg er viktig 🙂

   • Sara sier:

    Hehe, søte- gode du! 🙂 Håper å møte på noen ivrige mennesker der iallefall! 🙂
    Jeg er nok nødt til å starte både «rolig» og «trygt» med oppgaven. Det gjelder å holde seg innenfor pensum og få med alle kilder. Har laget tankekart, slik at jeg forhåpentligvis tilslutt finner et par artikler å binde oppgaven opp mot! 🙂 Takk for tips!

 2. wenche sier:

  Spennende!
  Jeg ser i avisene(VG spesielt) at det er mye rart av teorier og bastante meninger ute og går.
  Tror de fleste av oss trenger veiledning, men få finne vår egen vei til godt kosthold.
  Jeg elsker mye av lavkarbokostholdet, men når jeg ble for streng mot meg selv gikk det skeis.
  Nå er jeg på vei tilbake til et mer avslappet forhold til det hele 😉

  Lykkeliten

 3. Høres ut som en bra bok! Jeg er helt enig i at alle må finne det som funker for dem. Noen kan fint spise Fedon-kost mens andre må hardere til verks, feks meg (selv om jeg strever fremdeles med å finne den ideelle balansen siden jeg ammer… Men skal jo ikke amme resten av livet da heldigvis… ). 🙂

  • Jeg har ikke lest den enda. Det er en lege som har anbefalt den, og nå som han har lest all min lavkarbo-litteratur var det min tur 😉 Jeg prøvde meg på fedon da jeg ammet og etterpå. Det ble ikke hardt nok skyts for meg!

 4. Ida sier:

  Gleder meg til å lese anmeldelsen, høres interessant ut! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s