Kontroll – og høstens første treningsmål

Jeg fikk meg en aha-opplevelse på yogatreningen sist. Det satte litt støkk i meg, og jeg tenker mye på det. Det handler om å ha kontroll – og å slippe den.

Jeg er ikke opptatt av å ha stålkontroll som det kalles. Det er litt vanskelig å sette ord på hva stålkontroll er. Men jeg vet godt at det ikke beskriver meg. Samtidig har jeg nok fått et behov etterhvert for å ha kontroll på kroppen. Mer enn jeg har forstått selv. Det innebærer at jeg sjeldnere og sjeldnere tar et glass for mye. Det kan jo være greit. Men det innebærer også at jeg er redd for enkle fysiske utfordringer. Og det kjenner jeg på her og nå at jeg synes er leit.

På yogaen sist skulle vi ta denne øvelsen:

For ti år siden gjorde jeg denne øvelsen titt og ofte hjemme på stuegulvet. Rett og slett fordi jeg opplevde den som behagelig. Nå slet jeg veldig med å få tærna ned i gulvet. Ikke fordi jeg var for stiv. Men fordi jeg ikke likte følelsen av utryggheten det ga meg å ikke vite når tærne traff gulvet.

Etterpå sto klovnen for tur:

Jeg hadde ikke ork til å tørre å prøve, engang. Jeg vet at øvelsen er trygg. Jeg vet at jeg kan klare den. Tidligere sto jeg på hodet til og med. Men jeg orket ikke, klarte ikke prøve å løfte opp beina.

Hvor kommer dette behovet for å holde kroppen innenfor trygge rammer? Jeg vet ikke. Jeg observerer at dette har kommet de siste ti år. Uansett hva det skyldes så er det slik det er akkurat nå. Og akkurat det skal jeg gjøre noe med. Klovnen er høstens første treningsmål.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Refleksjoner, Trening. Bokmerk permalenken.

18 svar til Kontroll – og høstens første treningsmål

 1. -m- sier:

  Jeg tror at det dreier seg om «comfort sona». Jobber med den, mer eller mindre, hele tiden jeg..og får både opp- og nedturer iforhold til dette. Det er jo innimellom fantastisk behagelig å være innafor de trygge rammene, ikke utsette seg for prøvelser av ulik grad.
  Men om man skal utvikle seg så har jeg tro på at man må utfordre seg, ikke hele tiden og ikke på alle områder. Men slik som du gjør det; bli bevisst og sett ett mål. Ditt høstmål er klovnen, mitt høstmål er å komme i form..igjen.. Men jeg er sikker på at dersom man har en eller flere heiagjenger så blir det litt lettere å utfordre seg selv og den comfort sona man befinner seg i….
  Vi er mange som heier på deg Cecilie…kanskje nettopp fordi vi kjenner oss igjen i det du skriver:) Ihverfall jeg!

 2. Takk for så fin kommentar! Comfort zone… Ja, det er nettopp det det er! Et stort hjerte til deg fra meg. Takk!

 3. Elisabeth sier:

  Jeg kjenner også at noe i meg tar mer kontroll nå enn tidligere. Har lurt på om jeg begynner å bli gammel, en sånn som ikke våger lenger. Men det er jo bare tulletanker, og dessuten er jeg bare 47 herlige år:) Kanskje handler det om at jeg ikke tar alle utfordringer lenger, at jeg ser og kjenner mine egne grenser og våger å stå ved det. At jeg ikke ville gjøre en yogaøvelse hvis den «ikke passer for meg»: Jeg har alltid fryktet en situasjon hvor hodestående skulle bli tema, noe jeg ALDRI ville våge. Klovnen går helt greit, da har jeg kontroll. Med den bakoverbøyde øvelsen kjenner jeg at jeg kveles, brystet blir for trangt. Men jeg ser jo at det fort kan bli en sovepute å ikke utfordre meg selv der jeg kjenner begrensninger, å kalle det at jeg våger å stå ved egne grenser. De skal absolutt utfordres, og ditt mål om klovnen i høst høres bra. ut. Jeg tror at det ofte er noe ubevisst i oss som holder oss borte fra enkelte utfordringer. Vi får ikke alltid svar på hva det er, men jeg tror alle kjenner følelsen av frihet når vi bryter gjennom noe. Og den følelsen er jo verdt litt utfordringer, verddt å tøye grenser for.
  Om stresset i livet: kjenner at helga nå har vært rolig og avslappende. Har klart å ikke tenke at jeg MÅ noe, ikke engang gå tur. Og det har vært deilig. Og spikermatte og te er veldig bra, men når det stormer som verst er det jammen rart hva som forsvinner fra hodet. Selv de enkleste knep husker jeg ikke.
  Kan du si hvilke farger du er spesielt glad i? Bare tenkte på noe, skjønner du…

  • Takk for den reflekterte kommentaren. Kjenner meg igjen! Jeg øvde på klovnen i går kveld… Hjelpe meg. Det trengs mye øving, rett og slett. Jeg har lyst til å få den lille seieren det er å få den til. Så jeg skal øve videre 🙂

   Så godt at du har fått en rolig helg. Mine favorittfarger? Også jeg som er så nysgjerrig! De er LILLA, ROSA og BEIGE 🙂 Skikkelig jente 🙂 Ha en god arbeidsuke! Klem 🙂

 4. Jeg hadde tilsvarende aha-opplevelse i sommer når jeg ikke hadde annet valg enn å være med den lille opp i tømmerrenna. Det er jo ikke akkurat noe krise å kjøre tømmerrenna og jeg har gjort det utallige ganger før, men i år du, ai ai ai, jeg gruet meg skikkelig! Jeg skjønte som deg at det handlet om kontroll og det å miste den. Vel… en innbildning av det ihvertfall! Enda verre var det egentlig at jeg rett og slett måtte. Motstanden ble desto større av det… Selvsagt gikk det jo strålende og så utrolig deilig det var å bare gi slipp og tørre å stole på at det går bra. Jeg tror det som egentlig skjedde var at jeg gav slipp på hodet og alle tankene om alt som ikke var. Jeg ser jo nå at frykt for å miste kontrollen nettopp betyr at jeg ikke hadde kontroll uansett, så hva hadde jeg egentlig å miste? Mest sannsynlig mitt eget ego og det kan i grunnen godt gå fortapt;)

 5. begge de øvelsene gjorde jeg før i min yogatid. den første der er nok en av mine favoritter. klovnen er litt vanskeligere 😀

 6. Tina sier:

  Ja en får noen aha opplevelser når det gjelder yoga. Husker da jeg gikk på yoga hver uke ifjor høst/vinter, men måtte desverre slutte da håndleddene ikke orket alle øvelsene. Var en skikkelig nedtur, men jeg har jo mine andre treningsformer som jeg digger. Gleeed deg til dere skal ta håndstående/hodestående og en jeg ikke husker navnet på men en henger liksom på rumpa, på en stol hviler på skuldrene og bena rett opp, den er nydelig avslappende igrunnen, håndstående/hodestående er ganske slitsom synes jeg. Lykke til med «klovnen» din søta:-))

 7. levtil100 sier:

  Jeg tror det er temmelig normale følelser du opplever.. Frykt estableres ofte mer og mer i takt med alderen. Yoga handler jo nettopp om det å hengi seg, slippe kontrollbehovet og stole på at kroppen og pusten selv ordner opp. «Practice practice and all is coming» – Pattabi Jois 😉

 8. Silje Silje sier:

  Pust godt ned i magen i det, og ikke prøv å analysere for mye. Ta dagen i dag og kroppens form for det den er i dag, og prøv på nytt neste gang. Det er ikke alt vi forstår, og vi trenger ikke forstå alt heller 🙂 Jeg syns det er så flott at du har begynt å utforske yoga! Jeg elsker det, og har utrolug mye utbytte av det, både fysisk og mentalt. Det er ikke noe for pingler altså, det krever mye av en.

 9. Ahh, yoga. Er ingen fantast selv (og har fortsatt til gode å se noen som er supertrent pga. Yoga..:), men det er veldig stort her i mitt nabolag i vest-LA.

  Har du andre spørsmål eller ønsker råd om LA, trening, kosthold, etc, sjekk gjerne ut min blogg:
  http://www.corneliselander.com

  P.s. Liker bloggen din, men altså ikke yoga 😉

  • Fins det virkelig noen som ikke er yoga-fantast i LA 🙂 I en lang periode har jeg bare trent styrke og løping, så jeg trenger virkelig den stretchingen yoga gir – og tydeligvis også de utfordringene det gir pysete meg 🙂

 10. myfunnydays sier:

  Egentlig er det bare å stole på seg selv 😛 Jeg brukte to år på å finne ut av at yoga handlet like mye om å kjenne på sine fysiske begrensninger som å presse seg, med andre ord, balanse 😉

  En annen festlig ting med balanse, er at mange opplever dårlig fysisk balanse når det blåser og er ruskevær ute 🙂

 11. Hei. Så gøy at du har begynt med yoga! Jeg elsker yoga, men sliter også veldig med klovnen. Jeg har aldri fått det til, og det er en øvelse jeg aldri gjør hjemme. Men den dukka opp igjen på yoga-timen forrige uke, og da kjente jeg på mye av det samme som deg. Men det er viktig å komme seg ut av comfort-zonen sin, og prøve å få det til likevel. Jeg var på thai-boxing også forrige uke, og da kjente jeg virkelig at jeg var utenfor min sone. Så nettopp derfor tenker jeg å fortsette med det 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s