Om Helsedirektoratets friskmelding av ferdigmat

Det står i Aftenposten i dag at Helsedirektoratet friskmelder ferdigmaten. Det har ikke jeg tenkt å gjøre.

Ja, jeg bruker ferdigmat selv. Særlig tirsdag og onsdag, for da slutter jeg sent og vi har det hektisk på ettermiddagene. Men jeg er en forholdsvis bevisst forbruker, og prøver å velge det beste produktet ut i fra mine kriterier. Det er høyt kjøtt/fiskeinnhold, kort ingrediensliste og få tilsetningsstoffer.

Svært mange ferdigprodukter har lavt kjøttinnhold, og altfor lang ingrediensliste. For ikke å nevne stivelse, som oppfører seg som sukker i kroppen. Altså, rimelige karbonader har gjerne under 60 % kjøttinnhold, eller enda verre: det fins pølser med under 40 % kjøttinnhold (sett i Sverige). Hadde de resterende prosentene bestått av andre gode råvarer, hadde det jo vært greit. Men det gjør det ikke.

Jeg mener at for befolkningen som helhet hadde vi hatt en langt bedre generell helse hvis vi:

*lager mat fra bunnen av med gode råvarer

*kutter ut lightprodukter, og spiser naturlig mat

*kutter ut mel, sukker og margarin samt oljer av dårlig kvalitet

*hvis samfunnet og produsentene satser på ferdigmat av høy kvalitet

For endel av oss, meg inkludert, er ikke dette nok til å få kroppen tilbake til fortidens glansdager. Vi må også kutte drastisk ned på karbohydratene. De som er friske og slanke trenger ikke være like drastiske. Vi som sliter med betennelser i kroppen og overvekt, må nok det.

Hva må til? Kunnskap. Tid. Penger. Jeg vil at vi skal få en kollektiv forståelse av at naturlig mat er best. Mange har ikke denne kunnskapen. Svært mange. Hvordan skal vi få en slik felles forståelse når Helsedirektoratet friskmelder ferdigmaten?

Penger er også svært viktig her. Ferdigmat er rimelig fordi den har lavere kvalitet enn rene ingredienser. Mange har ikke råd til å basere kostholdet sitt på naturlig mat. Det hender media slår opp at barn av rike foreldre er slankere enn andre. Kan en av grunnene være at de spiser mat av høyere kvalitetet?

Også var det tid… umulig å gjøre noe med minuttene vi har fått tildelt per døgn. Kanskje jeg må bli flinkere til å legge ut raske og enkle middagstips? Eller kanskje vi må bestemme oss for at verdien av mat med høy kvalitet veier opp for tiden det tar å lage middag?

Jaja, det var mine fredagstanker. I kveld skal jeg på ost og vin, gleder meg! Einar har påtatt seg det ærefulle oppdrag å velge to vinnere av iherb-konkurransen. Han har en favoritt allerede. Men ingenting er avgjort!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Barns kosthold, Generell helse, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

11 svar til Om Helsedirektoratets friskmelding av ferdigmat

 1. ninabakke sier:

  Ikke jeg heller… Synes det burde være mer fokus på sunn og god mat fra bunnen av, om man bruker noen «ferdigprodukter» her og der spiller ingen rolle – men det blir solgt mer enn nok av de til at det trengs ett «JIPPI, nå kan vi spise mere ferdigprodukter – det sto i aftenposten»

  🙂

 2. Line sier:

  Det kan være dyrt å kjøpe inn ferske og gode råvarer, men å lage mat fra bunnen av er ikke så alt for komplisert. Suppe f.eks, så lettvint og godt. Enten det er tomatsuppe eller asiatiskinspirert suppe som jeg er glad i. Og man kan jo, dersom man har fryserplass, ta en dag hvor man lager mat for resten av uka, putter i fryseren og bare kjører i microen ved behov. Eggesalat og slikt er jo ikke hokuspokus.

  Jeg tror mange kan ha god nytte av å kose seg når de lager mat. For ikke å snakke om hvor mye bedre ting smaker når man har laget det selv fra bunnen av.

  Selv synes jeg det er moro å eksperimentere med smaker av ulike slag, dog det går i perioder. men det blir allikevel ikke ferdigmat da. Det hender seg det blir pizza en ytterst sjelden gang på Damien, da ferdigpizza, ellers lager vi lavkarbopizza sammen, og det er stor stas for han å lage sin egen 🙂 Ut over det har jeg vel ikke åpna en eneste pose med noe på lang lang tid. Ikke en gang saus til Damien og gjester.

 3. Line sier:

  Forresten: Kos deg masse i dag 🙂

 4. pengene rår som vanlig og sannheten er jo at det bare er en brøkdel av norges befolknin som bryr seg så mye om sunnhet som deg,meg og andre helsebloggere.

 5. Frida sier:

  Hør hør! Jeg kan ikke bli mer enig!
  Kos deg masse med ost og vin 🙂

 6. Marte sier:

  Var det ikke på det det store bilde du postet her en dag der det stod noe sånn som; har du for få timer i døgnet? Slå av tv.. Syns det var godt sagt;)

 7. Lammelåret sier:

  På mange måter er det et offentlig ansvar da det handler mye om matpolitikk. Jeg ønsker meg et kommunalt utvalg som skal se på hva slags mat som serveres i institusjonene våre (barnehage, sfo, sykehjem og andre steder). Mye er ikke godt nok.

  Siden barn gjerne spiser de fleste av ukens måltider i det offentliges regi i veldig mange år, er det viktig hva de får servert der. Jeg har skrevet mer om det her:
  http://lammelaartanker.wordpress.com/2011/09/08/sukkerfesten/

  Ønsker deg en god helg!

 8. Signe sier:

  Er veldig enig i det du skriver. Problemet er å nå ut til massene, og der mener jeg myndighetene har et stort ansvar (som de tydeligvis ikke er villige til å overholde). Jeg klarer ikke å forstå hvorfor de, som du sier, «friskmelder» ferdigmat. Det er tonnevis med forskning som viser til at ensformig kosthold i form av bearbeidet ferdigmat gir økt risiko for mange lidelser som for eksempel diabetes, overvekt og hjerte-karsykdommer- og hvem er det som må betale regningen for dette? Jo, nettopp staten!! For meg er dette så ulogisk som det går an å få det…

 9. Lene sier:

  Jeg er så enig i det du skriver! Men selv om man forsøker å lage god mat fra bunnen av, «må» man i blant ty til ferdig og halvfabrikata. Og jo mer man lærer og leser på enkelte innholdsfortegnelser, kan man til tider bli litt skremt.

 10. V sier:

  Altfor mange skylder på at de ikke har råd til å leve sunt. Det er BARE TULL. Det handler om prioritering og bevisste innkjøp. Er selv student og lever på ca 6800 i stipend + 2000 fra jobb i måneden. Lager 90% av maten min fra bunnen av og prøver å leve litt lavkarbo (men overlever ikke uten min kjære havregrøt). Planlegging og priritering er det som skal til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s