Vaniljefudge/ myke fløtekarameller – sukkerfrie og lavkarbo

Hele oppskriften gir 7 gram karbohydrater og rundt 50 karameller, avhengig av hvordan du deler opp massen. Disse er søte, mektige og gode. Dessverre er det noen som ikke får til å lage disse, så nå prøver jeg å legge ut en trinn for trinn-veiledning. Det opprinnelige innlegget, med 115 kommentarer, spørsmål og tips kan du lese her.

Du trenger:

2 dl fløte

100 gram smør (saltet eller usaltet, avhengig av hva du foretrekker)

3 ss sukrinmelis

1 ts vaniljepulver eller frøene fra en vaniljestang

(Du kan evt bruke vaniljeessens eller -ekstrakt, men vær da obs på at karamellene blir lysere i fargen).

Disse er ganske intense på smak, så det er godt med noe som bryter av litt i karamellene, slik som nøtter. Se tips lenger ned! Vær da obs på at karbohydratinnholdet øker.

Slik gjør du:

Jeg bruker en teflonkjele, og har alle ingrediense i kjelen. Pass på at fløten er kald. Varm fløte, og også et veldig varmt kjøkken, kan skape en lite samarbeidsvillig masse.

Jeg lar alle ingrediensene smelte sammen og koke forsiktig opp på litt over middels varme.

Alle ingrediensene har smeltet, og massen begynner å koke

Deretter lar jeg karamellmassen småkoke i en time. Det skal hele tiden være litt bobler i massen. Hvis den skummer seg og løfter seg (stiger litt opp i kjelen), skal varmen skrus ned. På min komfyr småkoker massen på under middels. Jeg må gjerne skru den ned to til tre ganger i løpet av tiden den småkoker.

Etter 10-15 minutter

Jeg passer på massen hele tiden, og rører med noen minutters mellomrom. Jeg rører kun litt, for å få massen sammen.

Etter 30 minutter. Litt mørkere. Ser du de små «kokeboblene»?

Massen blir mørkere og tykkere underveis, og får tilslutt fin karamellfarge (forutsatt at du bruker vaniljepulver/frø).

Etter en time. Her har jeg tatt kjelen av plata og rørt massen godt sammen.

Etter cirka en time er karamellmassen ferdig. Ta litt masse på en skje – ikke hold den rett over kjelen. Hvis massen stivner lett langs skjeens kanter, er den klar. Ta kjelen av plata, og la massen kjølne litt.

Hvis massen har skilt seg, tar du en liten skvett kald fløte i massen og rører godt. 1/2 til 1 ss bør holde.

Kle en liten brødform eller lignende med plastfolie eller aluminiumsfolie, og hell i massen. Tilsett eventuelt nøtter, sjokolade, salte peanøtter eller lignende og bland det inn. Mine favoritter er

♥usaltede macadamianøtter eller paranøtter samt hakket sjokolade (da foretrekker jeg å bruke saltet meierismør)

♥salte peanøtter og sjokolade (snickers) (da foretrekker jeg å bruke usaltet meierismør)

Karamellene egner seg godt til å dyppe i sjokolade, men det er tidkrevende. Derfor liker jeg godt å bruke hakket sjokolade. Hvis du lager snickervarianten, kan du velge å tilsette peanøttene i massen og dyppe bitene i smeltet sjokolade. Eller helle smeltet sjokolade over massen og skjære den opp når sjokoladen begynner å stivne. Det siste tar minst tid. Her har jeg smeltet 100 gram mørk sjokolade:

Etter at du har tilsatt det du ønsker i massen, setter du formen i kjøleskapet og lar massen stivne. Skjær så karamellmassen opp i passende biter og nyt! De er svært mektige, så det passer fint å lage små biter.

Lettvint snickersMed macadamianøtt og hakket sjokolade

Ps: som alt annet lavkarbosnop, bør det serveres og spises kjøleskapskaldt. Disse smelter fort i romtemperatur.

Velbekomme♥

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Snop (lavkarbo). Bokmerk permalenken.

64 svar til Vaniljefudge/ myke fløtekarameller – sukkerfrie og lavkarbo

 1. Elisabeth sier:

  Disse er nyyyydelige, og de blir perfekte hver gang heldigvis. Har en boks i fryseren, spiser de iskalde og de smelter i munnen:) Det hender jeg tar et par biter om jeg er småsulten, for det er jo både fløte og smør som er mettende i dem.
  God lørdag til deg, selv er jeg på jobb og håper på en tur i sola (endelig!!!) med noen pasienter:)

 2. Line sier:

  Jeg har forsøkt meg på karamellaging flere ganger, men det ender aldri bra, desverre. Men det ser så himla godt ut. Så kanskje jeg skal bestikke modern en gang og få henne til å teste det ut 🙂 Da jeg var sukkermoms var fudgene noe av det beste jeg visste. Sammen med alt annet med sukker da :-p

  Ha en super lørdag Cecilie 🙂

 3. Hooney sier:

  Kald fløte? I all annen baking skal alle ingridiense ha samme temperatur og helst være romtemperert. Tar du da alt ut av kjøleskapet og starter med kjøleskapstemperert? Da får jeg prøve det. Har også mistenkt at mye prøvesmaking underveis kan ødelegge *rødme*

  Mine pleier å skille seg, men det går fint å mikse det isammen igjen med stavmikseren til slutt.

  På denne linken står det at karamellmasse ikke skal være over 112 grader, kanskje det også kan være et tips?. Man får kjøpt sukkertermometer på Panduro, veldig kjekt.
  http://lavkarbohverdag.com/2011/04/16/paskekarameller-lavkarbo/

  • Det gjør jeg! Fløte er jo litt spesielt, den binder dårligere når den blir varm/romtemperert. F eks skiller den seg hvis du skal piske den til krem.

   Jeg tror ikke denne massen når så høy temperatur, men jeg stoler ikke på termometeret mitt 🙂

 4. Karina sier:

  Disse så fantastisk gode ut! Dette må prøves ut 🙂 Men jeg bare lurer på, vet du hvor man får kjøpt pose med kun macadamianøtter? Har lett etter det en god stund, men ikke lykkes enda.. 😦

 5. Tilbaketråkk: Lørdag jo :-) « Lines skriblerier om alt og intet

 6. Smaker sikkert HELT vidunderlig. jeg tåler desverre ikke melkeprotein 😦

 7. Trine RJ sier:

  Heisann Cecilie 🙂
  Du ba meg se hva jeg gjør anderledes enn deg. Jeg ser at det er noen forskjeller:
  – jeg bruker ikke teflonkjele (jeg har ingen lenger, liker ikke at belegget løsner når de blir slitt). Jeg tenker at dette ikke har noen betydning. Siden massen er så fet så setter den seg likevel ikke fast i kaserollen. Er det noen som vet om teflonkjele er avgjørende for et vellykket resultat?
  – jeg har kokt ved mye lavere temperatur enn deg. Jeg har tatt beskjeden om lav temperatur veldig bokstavlig! hehehe 😉 Massen min har dog sydet/småkokt.
  – jeg har rørt mindre enn deg. Også beskjeden om å røre lite har jeg tatt til meg… 🙂

  Da har du «overtalt» meg til å prøve én gang til! Jeg skal være tøffere med varmen og ikke være redd for å røre. Jeg er fri for vaniljepulver og litt usikker på om dette er et «heldig» innslag i kosten min akkurat nå… men jeg avgir rapport tvert jeg har forsøkt! 🙂

  Ha en flott lørdag, Cecilie (og alle andre)! 🙂

  • Takk for hjelpen, Trine! Det er ikke sikkert at teflonkjelen har noe å si. Jeg tør bare ikke prøve vanlig kjele 🙂 Krysser fingre for at du får det til neste gang! God lørdag videre 🙂

   • Trine RJ sier:

    Hurra, jeg fikk det til! 😀
    Jeg kokte hardere enn på tidligere forsøk. Denne gangen skilte den seg ikke i det hele tatt.
    Vet du hvorfor fløten må være kjøleskapskald? Jeg har brukt det hver gang, er bare nysgjerrig på grunnen siden alt jo kokes opp 🙂
    Jeg tok litt mindre sukrinmelis og tilsatte noen dråper stevia english toffee på slutten. Ble veeeldig bra smak av det. Og så holdt jeg igjen litt som jeg rørte lakrisekstrakt i. NAM! 😛

   • Var det godt med lakrisekstrakt? Jeg har kjøpt det, men ikke testet enda 🙂 Jeg vet ikke den egentlige (vitenskapelige) grunnen, bare av erfaring. Det virker som om fløten skiller seg litt når den står ute og blir lunken. Dermed starter man å koke et produkt som allerede har skilt seg, og det er problemet. Hurra for at du klarte det!

 8. friggogfulla sier:

  Å herregud! Vaniljefudge er det beste jeg vet. Dette er jo for godt til å være sant! Skal sannelig prøve dette. Takk for at du deler oppskrift 😀

 9. Lissi sier:

  Nå står min karamellmasse på plata 🙂 Lagde etter denne oppskriften for noen uker siden og, og den gang skilte massen seg (som den gjør for flere ser jeg). Jeg bare helte oppi form og fikk ett lag med fudge, ett med fett og ett med sjokolade.. He He.. Men de var gode da selvom de så litt «ekle» ut.. Jeg ser ut av trinn for trinn beskrivelsen din at jeg gjorde tingene litt annerledes forrige gang.. Da hadde jeg full fres på komfyren helt til massen begynte å koke! Så satte jeg den ned på småputring.. Totaltid på komfyren 1 time! Nå ser jeg jo at du smelter alt i kjelen på middels varme og at det er en time fra da massen har begynt å putre -er slik jeg tolker det iallefall 🙂 Rett? Så totaltiden på komfyren blir jo noe ganske annet 😉

  Jeg har kjøpt salte cashewnøtter som jeg skal ha i.. Og så smeltet sjokkis på toppen 🙂 På den måten håper jeg å klare å ligge unna smashposen som ligger i skapet (barnas lørdagsgodt) idag 😉

  Ha en fortsatt fin helg!!

 10. Mie Mari sier:

  Jeg prøvde denne, men fikk både konsistens og smak som smør 😦 Bør den koke lenger kanskje?

 11. Lissi sier:

  Ååååå, jeg fikk det til 🙂 For sikkerhetskyld satte jeg opp begge vinduene også på kjøkkenet -livredd for at det skulle bli for varmt.. He He.. Vi har nemlig ettermiddagsola rett inn på kjøkkenet, så forrige gang jeg lagde de var det ganske hett på kjøkkenet… Jeg varmet opp alle ingrediensene på «5» -komfyren vår går til «9».. Når det begynte å putre skrudde jeg den først ned på «4», etterhvert «3»… Og jeg rørte forsiktig sånn litt innimellom, ca 1 gang hver femte min kanskje.. Men bare sånn for å vende massen sammen som du skrev 🙂 Nå skal jeg snart smake på de -nam

 12. Elisabeth sier:

  Det første jeg gjorde etter jobb i går (nesten med skoa på) var å lage 1 1/2 porsjon fudge. Halvparten ble nautrell og resten snickers med sjokolade i et lag oppå når den var stivnet. Tror nok det er lurt å ha i litt kokosfett uten smak i sjokoladen, for den kan bli veldig hard i forhold til fudgen når man skal dele opp. Men 50 biter av en porsjon? Det må være musesmått. Jeg får ca 35 biter av denne porsjonen.

 13. Lissi sier:

  Fikk ikke 50 jeg heller, delte de i ca 2×2 cm… telte ikke, men de er snart borte 😉

 14. Mona Ophus Østvang sier:

  Dette skal jeg prøve.
  Tenker på å blande i litt peanøttsmør, det tror jeg blir godt.
  Takk for tips 🙂

 15. Ida sier:

  Prøvde disse nå. I stekepanna, for det var eneste teflon vi hadde. Jeg rørte hvert 5. minutt i 40 minutter. Den ble brun men med masse smør på kantene og jeg kunne se den hadde skilt seg. Hadde i fløte også ble den fin, men så gikk det ikke lang tid før den skilte seg igjen. Etter 40 minutter tok jeg den og helte over i form, den var slimete/klumpete og det ble smør i kantene. Burde jeg latt den stå lenger på enda svakere varme? Og kanskje heller brukt kjele?

  Takk!

  • Ida sier:

   Etter å ha ligget i kjøleskapet, smakte de delene som ikke var bare smør veldig godt! Skulle ønske jeg fikk de til :/ kanskje det blir kjele neste gang, så får jeg mer eksakt resultat sammenlignet med deg.

 16. Hooney sier:

  Lagde den i helgen. Tror faktisk det hjalp å ikke prøvesmake 😮 Den skilte seg kun litt på slutten, og ikke mer enn at jeg kunne røre den sammen med visp. Jeg hadde i en ss Molin sukker fri karamell når den var ferdig. Er usikker på om det egentlig ga noe mer karamellsmak. Men fantastisk godt var det uansett. Har induksjonsovn. Startet på 5(av 9) og skrudde ganske fort ned til 2, hvor den sto og småputret.

  Molin inneholder Sukralose. Det gjør vist splenda også. Var ikke så hyggelig lesning. http://no.wikipedia.org/wiki/Sukralose

  Selv er jeg ganske avslappet til e-stoffer. Og det er ikke ofte jeg bruker den. Stevia Toffee synes jeg ikke er så god, mer besk.

 17. Linn Helen sier:

  Hei!
  Går det an å bruka «sukker» sukrin i staden for sukrin melis? Har berre «sukkeret» og har så lyst til å prøva desse i kveld 🙂

  Heihå, og goood helg i Oslo!

 18. Linn Helen sier:

  Hei igjen 😉

  Prøvde med vanleg sukrin eg, funka veldig fint! Men eg tok ikkje så masse, så spedde eg på med 7dråpar stevia med toffee smak 🙂
  No ligg det to posar med «snickers» i frysen 🙂

  Men, spørsmål: gubben får bismak av karamellen, har det med sukrinen å gjera? Eg kjenner heldigvis ikkje noko, kjenner berre at dei er meeeeektige!

  Ha ein fin sundagskveld!

 19. Kamilla sier:

  kan man bruke splenda istede for sukrin??

 20. Tilbaketråkk: Lykkelig lørdag… – Glede i Hverdagen

 21. Katrine sier:

  Jeg prøvde å lage dem i dag. To ganger til og med. Fulgte oppskriften slavisk, men likevel skilte det seg. Ett lag med smør som lignet olje og et med brun masse… Huff får det aldri til…

 22. Annelie sier:

  Supergod! Jag gjorde två varianter en efter receptet och en där jag tillsatte pepparkakskryddor ( kanel,nejlika,ingefära,kardemumma) och båda blev väldigt goda. Julen är räddad! Tack för bra recept.

 23. tove sier:

  Mine skiller seg hele tiden.. uansett om jeg har i mer fløte eller ei. Tips?

  • Nei, så synd 😦 Fløten må være kjøleskapskald. Man må ikke røre for mye, men røre massen sammen innimellom. Du kan bruke mindre smør, ned til 50 gram!

   • tove sier:

    De smakte godt uansett da. Ble ikke helt karamell-konsistens, men de ble så gode at jeg måtte forsøke en gang til. Bruker kjøleskapskald fløte, men den skilte seg i dag å. Får et lag med fett rundt. Men da tenkte jeg å røre litt oftere, og nå har jeg rørt nesten hele tiden— svakt, og vispet sammen helt på slutten. Da gikk det fint, og lite skilling. Så fort jeg ikke rørte, måtte jeg frem med fløta igjen.. Men nam uansett.

 24. Marie23 sier:

  Jippi! Jeg fikk det til 😀 Sist gang skilte massen seg, uten at jeg klarte å røre den sammen. Denne gangen var jeg tøffere med varmen, lot massen koke godt. Rørte ca 5 ganger iløpet av timen. Massen skilte seg én gang, men fikk heldigvis rørt den sammen med en skvett fløte

 25. Trine RJ sier:

  Jeg synes det var godt med lakrisekstrakt i. Jeg likte dem bedre enn de uten annen tilsetning 🙂
  Jeg vet ikke hvor stor del av fudgen jeg holdt til bake, 1/3 kanskje? I det tok jeg 1,5 ts lakrisekstrakt. Mitt lakrisekstrakt er i pulverform.
  Hvis jeg hadde hatt så ville jeg hatt litt salmiakk og/eller malt anis i også. Synes det er godt med flere lakrissmaker samtidig, får en fyldigere lakrissmak da.

 26. Carve sier:

  Hei:) Kjempe gode karameller! Men det kan vel ikke stemme at det kun er 7g karbohydrater i hele oppskriften? Jeg fikk 30g karb. ut av bare 3ss sukrin melis…Så kommer jo fløten i tillegg.
  Spiste «desverre» hele porsjonen i løpet av 2 dager;)

 27. Kristiane sier:

  Har prøvd 2 ganger, men hver gang skiller min seg etter 30 min. Vet ikke om det kan ha noe å si med kvaliteten på den kanadiske fløten jeg bruker.. Bruker en kremfløte, men ser på innholdsfortegnelsen på alle at de inneholder en del andre inngredienser enn kun fløte (locus bean gum, guar gum og cellulose gum), selv såkalt «Old Fashion Cream»… Så er redd for at kvaliten er underlegen den norske fløten ;-(

 28. Bighill sier:

  Hei! Er det på grunn av sukrinmeliset at fremgangsmåtene er så forskjellige fra å lage vanlig fugde?

  For godt resultat i vanlig fugde, så skal man jo koke opp sukker og fløte til 115 grader, la det kolne til 60-70 grader, røre inn smør (evt sjokolade etc), og la det kolne videre til en «fin røre», puttes i form, og avkjøles i kjøleskap.

  Mvh
  En som tester ut.. 🙂

 29. Bettina sier:

  Heisann! Jeg prøvde meg på denne oppskriften i kveld, men det skilte seg, som for mange andre her. Jeg byttet ut 2ss sukrinmelis med 1ss sukralose. Kan dette ha noe med saken å gjøre?

 30. Ragnhild sier:

  Noen som vet hvordan koketiden blir ved bruk av tagatose/tagatesse i denne oppskriften? Lagde disse til jul ifjor (med sukrin) men mannen syntes de smakte bare smør (JEG syntes de var nydelige – men jeg liker også smørsmak). Har lyst til å prøve igjen nå som jeg endelig har fått tak i tagatesse!

 31. Rav Food sier:

  Hvor ser de gode ud og sikke en dejlig og fristende blog, du har. Jeg tænker at lave en version med lakrids og lægge den på min blog, hvis det er ok med dig? Jeg skal selvfølgelig nok linke.
  Mvh Kathe

  • Hei du:) Det kan du selvfølgelig! Bare hyggelig, jeg gleder meg til å se. Tusen takk:)

   • Jul sier:

    Hei!
    Har laget karameller som skrevet over og fått det til,men med engang jeg tar dem ut smelter dem så de blir helt rennende.de må altså stå i fryseren. Vet noen hvorfor dem smelter så fort? Skal de ikke tåle romtemperarur eller kjøleskap?

 32. Tilbaketråkk: Lakridsfudge uden sukker og en julekalender fyldt med lakrids | Rav Food

 33. Tilbaketråkk: Syndig vaniljefudge

 34. Tilbaketråkk: Sukkerfrie fløtekarameller

 35. Lis sier:

  Nydelige karameller. Jeg stjeler oppskriften din og legger den ut i et privat forum. Håper det er greit 🙂 Linker selvfølgelig din blogg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s