Hjelp til leserspørsmål

Jeg trenger deres hjelp igjen! -m- skal til legen og har noen spørsmål. -m- har spist høykarbo i sommer, så jeg tenker at det viktigste er at du ikke tolker prøvesvarene som om du hadde spist som du vanligvis gjør. Har noen av dere lyst til å kommentere spørsmålene hennes?

Jeg har en legetime på mandag og ønsker å fa tatt noen prøver. Du vet, alt dette snakket om kolestrol, fett og lavkarbo…har fått så mange “bekymrede” tilbakemeldinger i vår grunnet dette. Så nå vil jeg sjekke meg. Noen tips fra noen på hva slags prøver og tester jeg bør ta?
Lurte på om jeg skulle få sjekka om jeg tåler gluten også, i samma slengen. Noen som vet om det er mulig å teste dette gjennom blodprøve?
Tok en kolestrolprøve for noen år tilbake og det kan jo være greit å sammenligne litt men hva jeg har hatt tidligere. Kan kanskje også være interessant å sjekke igjen om ett halvt eller ett år, bare for å se om verdier o.l endrer seg.

Jeg synes absolutt du skal ta nye tester om et halvt år!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

18 svar til Hjelp til leserspørsmål

 1. Jannicke Røseng sier:

  Hei:) Skal ikke påstå at jeg vet så mye om hvilke prøver du bør ta, men har lest mye om kolesterol osv. og synes du bør oppdatere deg litt på det som fins, hvis du ikke har gjort det allerede:) Kostdoktorn har mye informasjon på sin nettside, se spesielt denne: http://www.kostdoktorn.se/avskaffa-kolesterolskracken Viktig å vite at «høyt» kolesterol ikke alltid betyr farlig kolesterol, spesielt ikke på en lchf kost. Legene har sjelden oppdatert seg på alt nytt, så da er det viktig at vi utdanner oss selv, slik at vi vet hva som er farlig og ikke. Mange som har blitt satt på medisiner de ikke trenger fordi legen ikke har vært oppdatert på nye studier. På den nettsiden jeg har henvist til ligger det en lenke til et snabbkurs i kolesterol, der er det mye nyttig!

 2. Man kan ta prøver for å skjekke om man reagerer på hvete gjennom en blodprøve. Slår den ut, så er det bevis på at man ikke tåler hvete. MEN; det trenger ikke bety at man har gluten allergi, men at kroppen reagerer på hvete, som en intolleranse.Ved intollerensa, kan noen oppleve at spelt er bedre. Men slår en blodprøve ut, så kan man ta cøliaki prøver, men det må man ta på sykehuset ved en gastroskopi.

 3. Ingvild sier:

  Kolesterol, HDL og LDL, de tre prøvene bør hun ta. Langtidsblodsukker bør sjekkes, men det er en vanlig prøve legen antakeligvis vil anbefale å ta. Hun bør møte fastende, så kan legen lett sjekke alt som bør sjekkes. Stoffskifteprøvene er også lure å ta, de er TSH, Fritt T4, Anti-TPO og Fritt T3. Håper dette hjelper litt:)

  Jeg tok blodprøver etter fire mnd. på LCHF, resultatene var helt normale 🙂

  • Ingvild sier:

   Du kan forresten sjekke om du har glutenallergi via en blodprøve rekvirert av fastlegen din. Les litt på bloggen til Espen Rostrup, der står det mye interessant. Kanskje det er lurt å spørre han hva slags bodprøver som bør taes?

 4. Lene sier:

  Kan ikke Fitnesspumpkin hjelpe med dette? Intoleranse tester i hvertfall?!! 🙂

 5. Andre sier:

  Jeg tok selv en del prøver for et år siden og det ble konstantert at jeg var på grensen til å få diabetes type 2. Jeg hadde da 8.3 i fastende blodsukker og for høye kolestrolverdier. Både LDL, HDL og Triglyserider ble sjekket. Dette var sparket i baken som trengtes for å gjøre noe drastisk med både kosthold og morsjon for min del. Jeg startet med div. Nutrilett-produkter, og selv om jeg gikk ned i vekt trivdes jeg på ingen måte med hva jeg spiste. Ble tipset om lavkarbo og begynte å lese på nettet. Bestemte meg for at LCHF var noe som kanskje kunne passe meg. Og det er det beste valget jeg har gjort 🙂 samt investering i en tredemølle sånn at jeg ikke hadde noen unnskyldning for å ikke gå/jogge. I dag ca et år senere er jeg over 40 kilo lettere og føler meg bedre fysisk og psykisk enn jeg har gjort på veldig mange år. Mange har hatt negative kommentarer til nettopp LCHF og hevdet at det var ikke bra for hjertet med så mye fett. Jeg har alltid argumentert for at naturlig animalsk fett ikke er usunt for hjertet, men derimot alt annet fett i kombinasjon med karbohydrater som utrolig mye av dagens «raske» mat inneholder er gift for kroppen vår. Jeg tok nylig nye prøver og mitt fastende blodsukker var nå på 5,7 som er helt fint. Mine kolestrolverdier var også helt fine 🙂 Gjett om det ble mange telefoner til familie og venner for å fortelle om de positive resultatene! 😀 LCHF ❤ For meg er det ikke noen slankekur, men en livsstil ^^

 6. -m- sier:

  Hei. Tusen takk for at du poster spørsmålene mine Cecile. Setter veldig stor pris på det:)
  Flotte og viktige innspill som har kommet. Kom gjerne med mer da det er veldig intererssant å lese. Jeg er innom jevnlig og er klar for legebesøk imorra. Vil gjerne ha en liten statusrapport på ulike verdier i kroppen.
  For 4-5 år siden hadde jeg ett kolestrol på 3.9 og det var totalkolestrolet (eller hva det kalles) så jeg vet ikke fordelingen mellom «farlig» og «ufarlig» kolestrol. I mai fikk jeg stikk i fingeren på Boot apotekene, de hadde jo en kampanje med måling, husker dere. Da fikk jeg 5.8 i totalkolestrol. Veldig ulike tall, så jeg fant ut at det nok var smart å sjekke litt ekstra samtidig så er det jo litt interessant og spennende å følge med også, ikke bare på kolestrolet men andre verdier også. På den målingen i mai hadde jeg spist strikt lavkarbo nesten 6 mnd. Nå i sommer har jeg dessverre sklidd over til mer og mer høykarbo :(, så egentlig så er det kanskje greit å teste seg nå. Så får jeg ta en test igjenseinere når jeg er back in business på lavkarbo. Takker folkens.og kom gjerne med mer innspill:)

 7. Bente sier:

  Her kommer min hjelp som ernæringsfysiolog.

  Er enig med de forrige innleggene, men i tillegg til prøver av kolesterol og HbA1c- langtidsblodsukker kan det også være greit med prøve av triglyserider.
  Homocystein nivåer i blodet indikerer ofte mer enn kolesterolet. Så i den forbindelse kan en sjekke nivåene av B6, B12 og folat. Underskudd av disse kan gi utslag i for mye homocystein. Høye nivåer av homocystein vinkles til hjerte- og karsykdommer.
  Sjekk av blodtrykket er også greit
  Testing av gluten kan en få gjort hos fastlege men det vil si det samme som å sjekke om en har Cøliaki.
  Ofte kan en ha intoleranse mot gluten men det sier Cøliaki prøven ingenting om. Cøliaki prøven hos fastlegen vil heller ikke slå ut hvis en allerede har begynt å utelukke gluten fra kosten. Om en har intoleranse mot gluten kan en også finne det ut selv ved bruk av eliminasjonsdiett. Ta gluten bort fra kosten og så tilføre den igjen. Ellers er det flere klinikker og labratorier som sjekker intoleranse.

  Synes absolutt at prøvene bør tas igjen om et halvt år.
  Men det varierer nok hos de forskjellige legene hvilke prøver de synes en bør ta.

 8. Takk for svarene, alle sammen!

 9. -m- sier:

  Yepp, da er legebesøket over. Fort og greit.
  Legen var ikke supervillig, syntes det var tull og tøys fordi han syntes at jeg så ung og sprek ut..hehe (han fikk en liten stjerne i boka på den kommentaren da:) og han var ihvertfall ikke flink til å foreslå prøver o.l når jeg forklarte hensikten.
  Det var veldig veldig lurt å be om tips, ellers hadde jeg kommet hjem med kun kolestrolprøve. Jeg hadde notert meg alle prøvene o.l dere tipsa om og satt rett og slett å leste fra arket og fikk han til å plotte dem inn. Hadde jo også forstått av det dere skrev at alle leger ikke var så oppdatert/enig i lavkarbo så jeg var forberedt på den.
  Da jeg sa jeg at jeg ville ta triglyserid prøve også..bare så han på meg og sa, «beklager det kan du ikke fordi da må du komme fastende»….hehe, forberedt som jeg var fra deres tips hadde jeg jo troppet opp fastende. Veldig fornøyd:)
  Så tusen takk igjen folkens, jeg var veldig godt forberedt til legetimen idag og ser frem til svar om ei ukes tid:)

 10. -m- sier:

  Hei igjen. Har nå fått diverse prøvesvar og tolker man disse prøvene så er jeg sunn og frisk:)
  Var ei hel remse med prøver, sikkert mer enn jeg trengte, men siden jeg aldri har tatt noen prøver av betydning før (utenom totalkolestrol for noen år siden) så er det greit å ta en sjekk. Begynner å bli gammal også vettø:)
  Måtte få et legevenninne til å hjelpe meg med å gå gjennom alle talla. Legen har ikke tatt blodsukkeret, noe som er litt merkelig. Uansett; LDL på 2,5 og og HDL 2,1 så veldig bra ut og totalkolestrol var på 4,8. Legen sa at selvom jeg har spist mer høykarbo noen uker i sommer, så skal ikke det gi så voldsomt utslag pga at jeg …selvsagt…fortsatte å spise lavkarbo/fett og grmpf, grmpf, pøste på med sukker og hvetemel. Triglyserider, som skal vise fettnivå i blodet var på 0,39 og er visstnok fint. B-12 ser bra ut, men jeg har lave jernnivåer. Hemoglobinnivået er på 12.1 og det er litt lavt. Legen opplyste om at manf.eks som kvinne må ha minst 12.5 i HB for å gi blod. I tillegg er Ferritinnivået, som også har med jernlagrene i kroppen å gjøre også i nederste sjikt, men godt innenfor normalområdet, jeg har 27.
  Det ville vært fint å få nok jern gjennom kosten og unngå tilskudd. Spiser jo masse kjøtt, både rødt og hvitt, og også mye brokkoli, men det holder tydeligvis ikke. Tips om jernrike matvarer på lavkarbo?

  Ellers var det masse andre prøvesvar og jeg tenkte at jeg skal få tatt blodsukkeret etterhvert, slik at jeg også kan sammenlige dette fremover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s