Tagatose

Har du hørt om tagatose? Det er et søtstoff som nylig er blitt godkjent i Norge. Jeg har hentet litt informasjon om tagatose fra tagatose.no:

Tagatose er helt naturlig og blir utvunnet av laktose, som vi blant annet
finner i meieriprodukter. Det endelige produktet inneholder imidlertid ingen
spor av laktose og er derfor 100%  laktosefritt. Tagatose har 92% av søtsmaken
til vanlig sukker. Smaken er naturlig og god, og kan sammenlignes med ekte
sukker.

Kun 15-20 % av Tagatose blir tatt opp  i kroppen, og det har derfor veldig
liten påvirkning på blodsukkeret og insulinnivået. Tagatose har en glykemisk
indeks på 2, og er dermed godt egnet for diabetikere og for de som ønsker å gå
ned i vekt.

Tagatose har en kaloriverdi på bare 1,5 kcal per gram, 60% mindre enn vanlig
sukker og fruktose, som gir 4 kcal per gram.

Tagatose forårsaker ikke karies. De forhold som normalt fører til tannråte
etter å ha spist sukker og andre karbohydrater, opptrer ikke etter inntak av
Tagatose.

Vi har hatt sjokoladepålegget her hjemme i sommer, og det smaker kjempegodt! Det smaker som Nugatti, egentlig. En boks koster 49 kroner.

Jeg har også testet to ulike typer sjokolade. En mørk sjokolade, og en melkesjokoladevariant. Jeg likte selvfølgelig svært godt den mørke sjokoladen! Den er litt tørr, men god på smak, og har ikke den kalde ettersmaken som sukrin gir. Melkesjokolade klarer jeg ikke å like uansett om den er med eller uten sukker. Min sjokolade må være mørk! Forøvrig ble melkesjokoladen godt likt av de som fikk spise den 🙂

Forøvrig fins tagatose også som søtstoff, kalt Tagatesse.

Jeg har ikke testet dette, men leser følgende på hjemmesiden:

Det er ideelt til baking, på yoghurt eller frokostblanding, til varme og kalde
drikker, eller der du ellers ville ha brukt vanlig sukker.

Det høres spennende ut, selv om jeg synes jeg har funnet den perfekte balansen med sukrin. Det er forøvrig samme firma, Funksjonell mat, som står bak produktene av Tagatose også. Her kan du gå rett inn på nettbutikken med tagatose-produkter.

Innlegget er ikke en annonse. Jeg har fått prøver på produktene av Funksjonell mat, men velger selv om jeg vil omtale de.

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse. Bokmerk permalenken.

16 svar til Tagatose

 1. Ida sier:

  Så spennende! Kanskje et godt alternativ for dem som ikke liker sukrin, eller som må blande sukrin med noe annet for at resultatet skal bli bra (sånn som for meg).

 2. Birgitte sier:

  Karboinnholdet i alle produktene er jo skyhøyt over LCHF-standard. Trenger man ikke bry seg om karboinnholdet med disse produktene? Hvis det er tilfelle, gleder jeg meg til å prøve et alternativ til Sukrin, for jeg er ikke over egenartet for den smaken.

 3. Birgitte sier:

  …arg, autokorrektur! Mente altså «ikke overbegeistret»!

 4. har ikke hørt om dette nei. hørtes jo kjempespennende ut 😀 alltid artid med nye alternativer

 5. Spennende! Men litt høyt kh innhold.. Men ligner jo litt på xylitol siden det også går gjennom kroppen uten at alt tas opp.. på et vis.. eller noe.. 😀

 6. MaritBE sier:

  Det hørtes veldig spennende ut 😉

 7. Tone Cecilie sier:

  Hei Cecilie, og dere andre.
  Espen Rostrup har svart på en kommentar i bloggen sin angående tagatose.
  Se innlegget: http://espenrostrup.com/2011/07/04/sommerferie-ogsa-pa-bloggen/#comments
  Det gjelder spørsmål fra Kristin 20/7 med svar fra Espen 9/8.

 8. my sier:

  sjokolade pålegget er en hitt her også! gankse bra!

 9. Pauladesign sier:

  så flott. Det er alltid spennende med nye produkter. Takk for at du deler 🙂

 10. Anita sier:

  Alltid spennende med nye ting, har hørt så vidt om dette på noen andre blogger også. Siden jeg ikke klarer den kalde smaken til sukrin har jeg holdt meg til xylitol/bjørkesøt, men må nok kanskje prøve dette, blir jo så nysgjerrig 🙂

 11. Elisabeth sier:

  Har smakt to av sjokoladene med Tagatose; mocca og hasselnøttfyll. Nydelige, men søte og utrolig triggende på «jeg vil ha mer søtt». Om det kanskje ikke ga stigning på blodsukkeret, ga det økning i suget. Har klart meg hele lchf-perioden med «litt mørk sjokolade» og har kunnet ha det liggende uten å behøve å ta mer enn en bit i ny og ne. Disse med tagatose tryglet og ba om å bli spist opp, og jeg måtte stadig hente en stripe sjokolade, til det var tomt. Og takk for det.
  Det søtsuget liker jeg ikke å ha, og tror jeg må holde meg unna sånt som ligner altfor mye på vanlig godteri. Den mørke sjokoladen gir ikke samme effekt. Skremmende å se hvor sterkt det gamle mønsteret mitt ble vekket av denne søte varianten. Syns faktisk sukrin passer bedre i lchf-kostholdet, fordi det ikke gir samme sterke vekking av søtsmak. Den søte smaken av sukrin er så flyktig. Tror jeg skal holde meg til den. Og merk: flere av produktene med tagatose fra funksjonell mat (alle syltetøy) inneholder også sucralose, som man bør HOLDE SEG UNNA.

  • Hmmm, kanskje derfor jeg spiste opp hele platen på en gang.. Klarte ikke styre meg 🙂 Jeg er superfornøyd med sukrin. Mange klager på den kalde bismaken, men da bruker man jo for mye. Det skal jo ikke smake så søtt som vi var vant til før. Når man bruker riktig mengde sukrin blir det litt søtt, men mest av alt forsterkes de naturlige smakene i produktene!

 12. Ulrik sier:

  Jeg prøvde meg på sjokolade med tagatose (innholdet var ganske høyt, noe sånt som 46% av ingrediensvolumet), og det tok ca. en time før jeg ble skikkelig dårlig i magen. Føler meg fortsatt ikke helt bra noen timer senere, så det ser ikke ut til at magen taklet det så godt. Noen som har liknende erfaring med stoffet? Blir nok ikke mer her.

 13. Emilie sier:

  Men når det står antall kcal per 100g, er det egentlig mindre kcal man får i seg da eller, siden kroppen ikke tar opp alt? Eller er det fortsatt typ 450 bare at det er »bedre» kcal for kroppen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s