Fettforbrenning, trening og lavkarbo

Dette innlegget formidler tanker jeg gjør meg rundt trening og fettforbrenning på lavkarbo.

Jeg fikk løpt i går! 10,44 km for å være nøyaktig. Det gikk tregt, jeg har ikke kommet opp i fart igjen etter min løpepause. Jaja. Jeg kom iallfall over terskelen på å løpe en mil! Leggene var såre, men ellers gikk det helt strålende, og det skal ikke være noe problem å løpe lenger til fredag.

Mens jeg løp, tenkte jeg på dette med kondisjonstrening og fettforbrenning. Du har kanskje hørt at man holde på over en viss tid før fettforbrenningen tar til? Dette gjelder ikke hvis man spiser lavkarbo. Hvis du derimot spiser høykarbo, forbrenner kroppen karbohydratene først – før den starter på fettet. Men da har løpeturen gjerne vart i 30-40 minutter allerede!

En nøyaktig grense for lavkarbo skal jeg ikke prøve å definere her, men hvis du spiser 40-50 gram per dag, brukes de karbohydratene av kroppen, og du spiser lavkarbo. Dette er tall Sofie Hexeberg oppgir. For å være i ketose må mange spise færre karbohydrater. Men poenget er noe annet:

Hvis du spiser mindre enn 50 gram karbohydrater per dag, vil kroppen starte fettforbrenningen med en gang du starter treningen. Fantastisk!

Du har kanskje lest om fitnessutøvere som har kardioøkter om morningen (morgenkardio), før frokost? Om morningen før frokost er vi alle i ketose. Derfor er det et supereffektivt tidspunkt for å forbrenne fett. En fitnessutøver søker å minske fettprosenten uten å miste muskelmasse, og bruker gjerne rask gange som metode. Men du – hvis du har litt å ta av – kan faktisk kose deg med intervaller eller turer oppimot en time. Og ja – kroppen orker det. Husk at for oss som har litt fett på kroppen, så bruker kroppen det som energi under trening.

Du må ikke trene om morningen for å få denne effekten. Hvis du spiser lavkarbo, vil kroppen starte fettforbrenningen med en gang under treningsøkta. Men hvis du har gjenstridige fettreserver så kan det kanskje hjelpe å trene kondisjon før frokost.

I går kveld spiste jeg ikke etter løpeturen. Så lenge man ikke trener over en time, trenger man nødvendigvis ikke det – med mindre man er sulten. Akkurat i går burde jeg ha spist noe, men jeg hadde ikke helt ork. Dermed skrudde forbrenningen seg på maksimalt. Jeg ble helt utmattet, og måtte bare krype opp i senga. Der lå jeg og svettet uten å få sove, og uten ork til å rope på Einar og forklare hvorfor jeg bare ble borte fra sofaen. Jeg våknet i natt og kunne egentlig vridd opp sengetøyet. Noe av det samme som skjedde etter Sentrumsløpet, altså, bortsett fra at jeg ikke fikk feberfølelse. Veldig interessant! Jeg lurer på om det er kroppen som spretter inn i ketose? I starten da jeg gikk på lavkarbo, var jeg i ketose, og jeg svettet slik om natta da også.

Kroppen er helt fin igjen i dag. Den har forsynt seg av egne reserver i natt, og jeg er ikke særlig sulten, og heller ikke slapp. Det er nesten slik at jeg har lyst til å løpe intervaller. Men bare nesten! Leggene er såre, så de skal spares til i morgen!

Ha en nydelig dag♥

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Lavkarbo, Løping, Trening. Bokmerk permalenken.

26 svar til Fettforbrenning, trening og lavkarbo

 1. Flott å se at flere har øynene åpne for lavkarbo. 🙂

  http://blogg.lavkarbokosthold.no

 2. Elisabeth sier:

  Interessante observasjoner og fint du formidler dette. Det får oss til å så opp øynene for hvordan vi skal kunne få maksimalt ut av å leve på lavkarbo i forhold til trening. Har ikke selv vært så opptatt av å gjøre trening riktig eller gjennomtenkt. Trener en del variert, og tenker at kroppen min får mye ut av det. Men etterhvert nå så tror jeg det vil bli mer interessant å følge med på hvilken treningsform som gir resultater.

  • Takk 🙂 Alle trenger nok ikke å tenke så mye over det. Men for de med litt gjenstridig fett for eksempel, så kan det være ok å kunne noen små triks (som undertegnede ikke utfører konsekvent selv ;))

 3. friggogfulla sier:

  Litt malplassert å stille spørsmålet mitt i dette innlegget, men jeg gjør det likevel. I helgen prøvde jeg meg på dine dødelige mandler, det var stor suksess. Men jeg hadde ikke agavenektar, bare agavesirup. Hva er egentlig forskjellen på de to?

 4. Tina sier:

  Heldige deg som kan løpe og svette, snufse, snufse, jeg svetter kun av feberen nå jeg:-(
  Men koselig og intr. lesing, merker selv at jeg svetter mer på lavkarbo enn høykarbo mat, særlig ved trening. Ønsker deg masse lykke til med neste løpeøkt, knib fra meg:-))

  • Jeg svetter også mer – og enda mer ved å trene før frokost (de tre gangene jeg har prøvd ;)). Håper du blir raskt frisk! Jeg er livredd for å bli syk igjen, det er ille 😦 Stor klem 🙂

 5. Renate sier:

  lurte på om det samme gjelder for styrketrening? altså dette med å ikke spise etter trening når en spiser lavkarbo. Eller vil det være ødeleggende for muskulaturen?

  • Jeg vet ikke helt. For min egen del spiser jeg kun hvis jeg faktisk er sulten etter styrketrening. Det har fungert helt supert, muskulaturen har utviklet seg raskt og fint. Jeg liker tung styrketrening, og ser raskt resultater. Merk at hvis jeg er sulten etter trening, så spiser jeg 😉

  • friggogfulla sier:

   Jeg tenker som så at hvis du trener veldig mye (hver dag eller til og med flere økter om dagen) er det viktig å få i seg noe rett etter trening, slik at du får resituert skikkelig. Men for de fleste av oss vanlige mosjonister rekker kroppen å komme seg til hektene igjen før neste økt. Har du derimot et mål om muskelvekst el.l ville jeg vært svært påpasselig med å fylle på. Jeg er ingen ekspert på feltet, men det er slik jeg har forstått det.

   • Renate sier:

    Takk for svar 🙂 trener styrkeløft, der målet er mest mulig muskelstyrke. Det blir en del trening. Begynte å teste lavkarbo for snart 3 uker siden, og sliter litt med å finne ut hvordan jeg skal kombinere styrkeløft og lavkarbo.

   • Jeg har ikke trent konkret styrkeløft, men har trent tung styrke, på vanlig lavkarbo-høyfett. For eksempel er min beinpress-rekord 300 kilo*10(hvilket ville gitt et ganske høyt tall hvis jeg prøvde ett maksløft) – uten ekstra matladning først, og helt uten å bli helt utkjørt etterpå. Still meg gjerne noen konkrete spørsmål, så kan jeg evt svare utifra egen erfaring 😉

   • Takk for innspill. For øvrig skriver Kenn Hallstensen dette i denne tråden hos Lena Beatrice: Om du ikke trener mer 3-4 ganger i uka, og du kanskje også har noe kg å gå ned, vil jeg anbefale deg å la være å spise noe som helst rett etter trening. Spis heller et vanlig sammensatt måltid i etterkant av treninga. Skulle du tatt noe, ser nyere studier ut til å vise at 20-25 g myse proteinpulver kan være nyttig – spesielt om du tar det rett før treninga begynner. Trener du veldig hardt og mange ganger i uka, kan det kanskje være lurt å tilføre litt lettfordøyelige karbohydrater (for eksempel banan) sammen med proteinpulveret. Dette gjelder kun om du tar drikken rett etter trening – før trening er det kun proteinpulver som gjelder. Fordelen med å ta det før trening, er at det tar 40-60 minutter fra du inntar dette til det kommer ut i blodbanen og kan brukes. Dette betyr at med det samme treninga er ferdig, vil kroppen ha byggesteiner til å gå i gang med restitusjonen.

   • friggogfulla sier:

    Renate, det er mange gode styrkeløftblogger! Kanskje du kjenner til dem allerede? Tror ikke dette er lavkarbojenter, da. Jeg anbefaler deg uansett å spørre noen av disse jentene: http://www.hildenaess.com, pinglo.wordpress.com, tonebblackstad.com

 6. myfunnydays sier:

  Interessant teori 😀

 7. Martine sier:

  Veldig interessant!

 8. Pauladesign sier:

  Så bra at du forteller dette. For det er jo så logisk, men jeg har ikke tenkt tanken.
  Kjempe bra innlegg 🙂

 9. jeg spiser mest karbo og er erlig talt ikke så opphengt i fettprosent og fettforbrenning,, hehe

 10. Linn sier:

  Dette har jeg faktisk lurt litt på. Jeg har for treigt nett til å gidde å søke særlig rundt på ting, og nøyer meg derfor med å vite det jeg får ut av å lese de forskjellige bloggene jeg følger. Godt å vite at man faktisk forbrenner fett med en gang. Det gir meg faktisk mer motivasjon til å i det hele tatt gidde å trene :p

 11. Karina sier:

  TAKK for at du skrev dette.!! Dette har jeg lurt mye på, en stund.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s