Espen Rostrup om Drevons uttalelser i DN

Dagens Næringsliv skrev her om dagen en artikkel kalt Disse bør holde seg unna lavkarbo.

Andreas Eenfeldt uttaler seg, og sier blant annet:  Ordentlig streng lavkarbo, med under 5 prosent karbohydrater, er først og fremst for diabetikere og personer med vektproblemer. Idrettsutøvere og slanke mosjonister tjener nok sjelden på å være så strenge mot seg selv.

Trener du harde treningsøkter over lengre tid og tar sikte på å maksimere prestasjonen, kan det være lurt å legge litt mer karbohydrater inn i kostholdet, råder han. 

– I stedet for å velge en ekstremt streng lavkarbo-diett til hverdags med 5 prosent karbohydrater, kan du sikte mot en mer moderat diett med 15-20 prosent karbohydrater, sier lavkarbo-tilhengeren.

Nyansert og bra, mener jeg. Som en motvekt blir Vektklubbs Christian Drevon intervjuet, og i artikkelen står følgende:

Ernæringsprofessor Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo synes at alle bør droppe lavkarbo – og absolutt hvis du trener utholdenhetsidrett med sikte på å øke prestasjonen, sier han til DN Aktiv. 

– Lavkarbo-dietter er en hype av dimensjoner, et hysteri som har bikket fullstendig over. Lavkarbo er rett og slett usunt! sier han.

Videre har han også sterke meninger om lavkarbo og trening. Mer kan du lese i selve arikkelen. Det følger flere sider med leserkommentarer, tildels ganske gode. Espen Rostrup skrev et notat på sin facebook-side som imidlertid er veldig godt, og som jeg gjerne vil dele med dere:

Espen: Ja, hvor skal man begynne her da? Jeg hadde egentlig bestemt meg at jeg ikke ville bruke energi på å polemisere med Drevon og hans måte å føre debatten på. Jeg har stor respekt for vitenskapsmannen Drevon og er derfor desto mer skuffet og oppgitt over hans stadige usakligheter og ufine hofteskudd i pressen. Jeg har respekt for at han mener som han gjør, men uten åpenhet, nysgjerrighet og respekt for dokumentasjonen som foreligger og de som målbærer den, er denne respekten dalende.

Essensen av Drevons uttalelser i denne artikkelen er:

1. Alle bør slutte med lavkarbo

2. Absolutt hvis du trener utholdenhetsidrett med ønske om å bedre prestasjonen.

3. Lavkarbo er en hype som har bikket fullstendig over.

4. Lavkarbo er rett og slett usunt

5. Går du på lavkarbo vil du garantert merke at prestasjonsevnen faller radikalt.

1. Effekten vektreduksjon med lavkarbo er godt dokumentert, bl.a. i tunge medisinske tidsskrifter som New England Journal of Medicine. Det senker blodtrykk, blodsukker og bedrer lipidverdier hos svært mange. Diabetikere opplever markert bedring av sine sukker- og insulinverdier. Alt dette foreligger det tung vitenskapelig dokumentasjon på.

Mer om dette kan du lese i et blogginnlegg jeg skrev i begynnelsen av måneden:

http://espenrostrup.com/2011/06/01/hva-trenger-en-lege-og-andre-a-vite-om-lavkarbo-diett/

Drevon mener altså at personer som har en betydelig helsegevinst med kostholdet skal slutte? Hvordan kan han ta ansvaret for en slik påstand?

2. Kostholdet hos toppidrettsutøvere skal jeg ikke uttale meg for mye om. Jeg har forståelse for at utholdenhetsidretter hvor man forbrenner 10-15.000 kcal i løpet av en konkurranse kommer i en særstilling og det her også handler om hva man rent praktisk kan klare å ta til seg med puls på 180. Det er imidlertid et interessant faktum at flere toppidrettsutøvere spiser et lavkarbokosthold, også innefor disse ekstreme formene for utholdenhetsidrett.

3. Når man beskriver lavkarbo som en hype og snakker om underdogs som fremmer et udokumentert kosthold, taler dette for seg selv. Retorikken er ufin og full av hersketeknikk og arroganse. Jeg synes også den vitner om standpunkt som er så fastlåst at videre diskusjon virker lite hensiktsmessig. Å ignorere all den forskning som er gjort på effektene av karbohydratreduksjon gir meg assosiasjoner til tv-programmet ”Hjernevask”.

4. Lavkarbo er tatt inn som et alternativ for vektreduksjon med ”overbevisende dokumentasjon” i retningslinjene til Nasjonalt Råd for ernæring. Videre er det tatt inn i retningslinjene til det amerikanske diabetesforbundet og den største engelske diabetesforening, dett for å nevne noen. Bak en slik vurdering ligger en grundig og systematisk gjennomgang av forskningen og resultatene som der er oppnådd. Lavkarbo har i gjentatte studier vist vektreduksjon, bedring av lipider, blodsukker og insulinverdier samt effekt på blodtrykk. En studie i New England Journal of Medicine viste til og med tilbakegang av innsnevringer på årene som forsyner hodet med blod.

5. Dette er rett og slett ikke riktig. Riktignok vil man merke en forbigående reduksjon i yteevne i ukene etter at man legger om kosten. Allerede to dager etter omleggingen blir imidlertid fettforbrenningen bedre ved hver treningsøkt og denne effekten varer ved i timer etter fysisk aktivitet. Mer om denne studien kan du lese her:

http://espenrostrup.com/2011/04/14/lavkarbo-brenner-mer-fett-under-trening/

Videre ble det publisert en studie i anerkjente Obesity som viste at den subjektive følelsen av utmattelse ved både kondisjonstrening og styrketrening ikke ble noe dårligere etter 8 uker med lavkarbo. Denne studien kan du lese mer om her:

http://espenrostrup.com/2011/05/03/effekten-av-lavkarbo-pa-trening-utmattelse-og-fettforbrenning/

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

8 svar til Espen Rostrup om Drevons uttalelser i DN

 1. vaskeklut sier:

  Han der Drevon irriterer meg grønn, altså.

 2. M-A sier:

  Jeg er normalvektig og ligger sånn ca på 10% karbo, jeg løper nå som aldri før og ser bedre resultater av styrketrening enn noen gang. Spilte fotball i 2. div før og er i bedre form nå enn da! Trente fotball 5 ganger i uka, gikk ikke ned et gram og så heller ingen forbedringer i cm etc. Etter lavkarbo og som hobby mosjonist har jeg gått ned flere cm og mestrer å løpe 1,7 mil i terreng, hadde jeg aldri trodd!

 3. Elisabeth sier:

  Skulle ønske Drevon kunne se litt på alle de resultatene som folk dokumenterer, ikke bare stikke nesa ned i sin egen begrensede oversikt over forskning som er tilgjengelig. Han er også ganske bastant, på en ufin og lite respektfull måte. Men man kan kanskje forstå disse ernærings»ekspertene», at de føler seg reelt truet nå som det er et paradigmeskifte på gang. Oppfatter det sånn at de som har forvaltet sannheten om ernæring til nå ikke våger å slippe til den nye kunnskapen. Den er for langt fra det de har brukt et helt yrkesaktivt liv på å forfekte, og det vil nok av noen av dem oppleves som et nederlag å måtte nyansere kunnskap på en så dramatisk måte (min påstand). For lchf er definitivt ikke bare en «hype» som vi hiver oss på. Det er noe som er logisk ut fra kroppens biokjemi, som oppleves positivt i kroppen og som meg bekjent ikke har noen begrensninger (bortsett fra ubehag den første tiden, ved overgang fra å gå på sukker-energi til fett-energi) Drevon må jo sikte til denne korte fasen, når han sier at folk ikke har energi nok til å trene og klare å holde det gående. For i all tid etter overgangsfasen har jeg kun lest, og selv erfart, at folk har overskudd så det holder.
  Blir ganske «gira» av sånne innlegg. Men samtidig tror jeg det må til. I en fase hvor man skal gå fra noe bestående til noe annet som vinner fram og overtar (paradigmeskiftet) vil det være kaotiske tilstander og mye frykt. Men det rokker ikke ved oss som lever lchf og har glade dager:)

 4. Helena sier:

  Det er dessverre ikke første gangen Drevon opptrer usakelig i media! Jeg får litt assosiasjoner til en fallert popstjerne som stadig må finne på villere påfunn for å få oppmerksomhet. Drevon drukner sin egen kunnskap i usakelige argumenter, og jeg mister lysten til å høre mer fra han. Heldigvis finnes det fagfolk som Espen Rostrup, som klarer å holde en saklig tone til tross for «motpartens» usakelige tone!

  Tusen takk for en veldig inspirerende blogg! Din positivitet smitter over på meg når jeg leser innleggene dine 🙂

 5. Ele sier:

  Jeg lurer på hva som skjer med blodverdiene når man slutter å gå ned i vekt men går fortsatt på lavkarbo…Det å gå ned i vekt etter man har vært overvektig gjør at man får bedre blodverdier…tenker jeg

 6. Marte sier:

  Kan du legge ut noen linker på denne foskningen du snakker om? Hadde vært interessant å lese.

 7. Hei Marte! Du må gå inn på espenrostrup.com og spørre der! Dette innlegget er nemlig en kopi av hva han skrev i et notat på facebook, og det er han som referer til forskning:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s