Å legge om kostholdet: slik kan du svare

De to første innleggene i denne serien kan du lese her og her.

Dette innlegget handler om noe dere spør mye om, nemlig hva man sier når man møter negative ord om kostomlegging.

Alle som legger om kostholdet til lavkarbo, gjør det av en – eller flere- grunner. Det kan for eksempel være et ønske om å oppnå vektnedgang, ønske om å få mer energi, bli kvitt betennelser i kroppen, å bli gravid.

De fleste som legger om kostholdet, blir møtt med skeptiske spørsmål, og det er stadig noen som gjerne vil servere deg kake! At mange velger bort ris og potet er gjerne greit, men at vi velger bort kake og dessert oppleves ofte ikke like greit. Vi nordmenn skal jo kose oss med kake stadig vekk, og det er faktisk en utfordring å alltid si nei. Hvis du er ærlig med deg selv samt har noen gode, innøvde svar, blir du tryggere i slike situasjoner. Du trenger ikke forklare for noen at du for eksempel har PCOS eller vil ned i vekt, men du kan for eksempel si:

 • Jeg opplever økt energi, og det vil jeg ikke gi slipp på.
 • Magen min har blitt så bra, og det bytter jeg ikke bort i et kakestykke!
 • Jeg har slitt med betennelser i kroppen, og har bestemt meg for å prøve lavkarbo. Det ser ut til at kroppen responderer godt!
 • Lavkarbo innebærer å spise naturlig mat, og karbohydrater erstattes av fett. Det er energirik mat, og jeg føler meg mye gladere og mer energisk nå enn før!

(PS: disse forslagene er basert på gevinstene både jeg og dere har hatt!)

Det er selvfølgelig mye annet dere kan si også, men dere trenger ikke stå og forsvare alle valgene dere tar. Jeg forlanger ikke at noen skal forsvare hva de spiser overfor meg. Jeg har ansvar for min og mine jenters helse, ingen andres. Når noen spør meg om hjelp, så får de det, men jeg kritiserer ikke andres matvalg. Gud vet hvor dårlige mine egne matvalg har vært!

Og hvis jeg har tid, tilbyr jeg meg alltid å bake en kake selv!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

13 svar til Å legge om kostholdet: slik kan du svare

 1. Catrine sier:

  BRA! 🙂 Jeg har kastet meg på lavkarbobloggebølgen jeg også. Har behov for å få ut all frustrasjonen og all den nyvunne kunnskapen om det jeg har lest og lært så langt. Jeg tar gjerne tilbakemeldinger hvis du har tid 🙂 http://lavkarbolchf.blogspot.com/

  • Takk 🙂 JJeg tittet inn på bloggen din i stad, og synes den så kjempebra ut! Velskrevet, rent og fint design og selvfølgelig svært interessant! Morsomt å lese at du har gått ned så mye! Godt jobbet! Masse lykke til med bloggen! Skal du beholde den gamle bloggen også?

 2. flott innlegg! er greit å ha noe å svare når folk kommer med kritiske spm.

 3. Jane sier:

  Virkelig vigtigt indlæg, Cecilie. Det er socialt tabu at sige nej tak til sukker. Folk respekterer gerne at man ikke tåler gluten, mælk, etc. men sukker? Nej, der bliver mødt med modstand. Utroligt. Som du selv siger, så bør man ikke behøve forklare og retfærdiggøre sine kostvalg. Ligesom andre ikke behøver forsvare deres kostvalg over for mig.

  🙂 Jane

 4. hannem sier:

  Enig, dette var bra. Det ble litt utskeielser på meg i helga, fra fredag morgen til søndag kveld. Seint søndag kveld begynte magen å protestere, og den stabiliserte seg ikke før langt ut på mandagen. Jeg hadde jo spist riktig mat, men så ble det «ei kake her og ei kake der». Sånt er ikke bra. Har bursdag til uka, da skal det lages lavkarbo-kaker.

 5. Er det ikke trist at man hele tiden må forsvare ens egne valg – spesielt hva gjelder kosthold! Jeg har rett og slett sluttet å svare hvis noen spør. Det får folk bare la være å legge seg opp i. De ser at jeg har gått ned 30 kg og burde skjønne det selv! 🙂

 6. MaritBE sier:

  Fint innlegg 😉

 7. Veldig gode forslag.
  Personlig har jeg noen favoritter.
  Jeg tåler ikke sukker, jeg blir så dårlig av det.
  Desverre jeg har diabetes, så jeg tåler ikke kake.
  Nei takk jeg koser meg med kaffen jeg.
  Hvis noen prøver seg med at et lite stykke sikkert ikke gjør noe skade. svarer jeg at det sikkert noen andre som tåler det bedre enn meg. Hilsen Bjørn fra naturalnordic.com/diet

 8. Helene sier:

  For tiden skylder jeg på at jeg har sukkeravtale/konkurranse og at jeg ikke har planer om å tape. Jeg, samboeren min og søsteren min har nemlig konkurranse om å ha flest sukkerfrie dager av 100 (vi er nå kommet til dag 55). Med unntak av enkelte i den nærmeste familien som mener man må unne seg noe godt i helgene, skjønner de fleste poenget. Nå har jeg også begynt på lavkarbo igjen og må finne på unnskyldninger for hvetemel o.l igjen også, men de fleste begynner å innfinne seg med at jeg er «litt rar» når det kommer til mat 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s