Farvel til avgangselevene

I går fulgte vi elevene våre ut av grunnskolen. Jeg skulle holde tale, og selv om jeg var syk, ville jeg på avslutningen for å si hadet til gjengen. Det ble mange tårevåte avskjeder. Det som er spesielt med ungdomsskoleelever, er at i løpet av de årene på ungdomsskolen blir de modne, og vi har hatt så mange fine samtaler! Man sier hadet til unge mennesker som er så mye mer enn bare en elev for oss!

Jeg har lyst til å legge ut talen, bilder av gavene og omtalen av meg i årboka. Så får de av dere som har lyst et lite innblikk i lærerhverdagen også!

 Kjære avgangselever

Gratulerer med dagen. I dag, i kveld, har dere avsluttet 10 års skolegang, og dette er faktisk en høytidsstund. 10 år med lekser, mål, kunnskapsløft. Og midt i denne jungelen av mål dere skulle oppnå og testes etter, skulle også noe annet og større skje. Dere skulle bli til gagns mennesker, som det heter i læreplanen.

Til gagns mennesker. Selvfølgelig et så foreldet ord at dere og knapt nok lærerne deres vet hva det betyr. Men det innebærer at i tillegg til alt det konkret målbare, har vi også hatt andre mål for dere.

Lærerne som i dag følger dere ut, har også hatt som mål at dere skal forlate oss som unge voksne som respekterer andre. Tilsynelatende et umulig mål har vi nok tenkt noen ganger, men vi har prøvd likevel.

Vi har også prøvd å lære dere å ta ansvar for dere selv. For å ærlig innrømme når dere har gjort feil, og for å se at deres handlinger har konsekvenser for andre.

Dere, dagens ungdom, opplever en åpen skole, med et nærere forhold til de voksne i skolen enn det som var vanlig tidligere. Dagens elever er ikke redde for å si hva de mener, men vi lærere har ført en utrettelig kamp for at dere også skal begrunne
hvorfor dere mener det.

Dagens lærer skal også være en veileder. Og gjennom tre år på ungdomsskolen, blir den rollen etter hvert ganske fremtredende. Da dere kom til oss i 8. klasse, gikk mye av tida
med til å lære dere å holde orden på dere selv. Etter hvert som iallfall noen av dere fikk til det, fikk vi mer tid og rom til å prate sammen.

Dagens lærer følger dere ikke bare gjennom mål, kunnskapsløft og kunnskapskløft, vi følger dere også gjennom store og små livskriser.

Ungdomstida er en sårbar tid. Dere kommer til oss som barn, og forlater oss som unge voksne. I denne korte fasen, i deres tre år på Borre, er dere gjennom en enorm omveltning, og mye som ikke fortelles hjemme fortelles til oss. Gjennom dette kommer vi nær hverandre, og for mange av dere er det vondt å ta farvel med lærerne og medelevene. Vi er en del av hverandres liv i noen år, og i kveld skal vi gi slipp på dere, og sende dere videre. Nå skal dere ut og møte framtiden, og en hel verden ligger for deres føtter.

Ordet farvel innebærer et ønske om at det skal gå godt med dere. Et ønske om at dere skal få en god reise videre i livet. Å ta farvel er vanskelig og sårt, men med dette farvel ligger også et fantastisk velkommen til noe nytt.

Kjære elevene våre. Vi lærerne følger i dag ut et fantastisk kull med gagns mennesker, som vi bærer med oss videre i våre hjerter. Takk for latter og glede, takk for diskusjoner
og frustrasjoner. Takk for at vi fikk ha dere i disse årene.

Far vel.

Fra årboka:

Bildet er tatt av Helle Hagen

Cecilie Theiste-Bratli, Lærerværelsets Lavkarbogudinne

Ser du en sporty kvinne med langt mørkt hår og minst ett lilla plagg på kroppen, ja da kan du vedde levra di på at det er Norskens ”mamma” som er ute og springer, eller med
andre ord Cecilie Theiste-Bratli. Hun er som oftest å se med en kopp te eller
et beger med hjemmelaget Gresk yoghurt i hånden, med rosalakkerte negler.
Cecilie er den læreren vi alltid kan snakke med, uansett hva, hun er god til å
lytte og skjønner seg på oss selv om vi oppfører oss som noen jungeldyr i
blant. Joggeturer og ”Luksusfellen” kommer ofte foran rettingen av oppgavene
våre, men til tross for litt sene tilbakemeldinger på våre briljante verker,
gir hun oss alltid god kritikk.

Sitat: ”Vet du hvor mange sukkerbiter det er i det der?”

Bragd: Var så snill og arrangerte klassefest for 10a.

 

Disse blomstene fikk jeg av en elev som hadde plukket de i hagen. Jeg ble sjarmert i senk! Akkurat den eleven reddet meg da jeg startet i den klassen. Jeg kom dit i november i 8.klasse, og møtte en litt i overkant livlig klasse. Hadde det ikke vært for han hadde jeg gravd meg ned de første dagene. Helt sant.

 

I tillegg fikk jeg en flaske god vin. Perfekt! Dagen i dag er fylt med vemod. En lærer har plass til mange i sitt hjerte!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Småplukk. Bokmerk permalenken.

3 svar til Farvel til avgangselevene

  1. Ida sier:

    Så fin tale du holdt 🙂 Morsomt avsnitt fra årboken om deg! Jeg har tenkt i det siste at jeg burde ta meg en tur til den gamle ungdomsskolen min for å si hei til alle lærerne mine, man blir jo knyttet til dem akkurat som lærerne blir knyttet til oss!

  2. hannem sier:

    Har selv vært på avslutning idag, men det var på videregående. Selv om jeg bare har hatt dem dette året, tror jeg de har fått en plass i hjertet mitt. Måtte fram med lommetørkleet til slutt…

  3. Birgitte sier:

    Dette var en så fin tale, Cecilie! Artig det der med gagns mennesker. Satte tankene igang. Gøy å høre at det er flere som er hekta på «luksusfellen»!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s