Dagens Dagbladet – God torsdag!

Dagbladet har en ny satsning, nemlig et torsdags-magasin, God torsdag. Det er, så vidt jeg kan se, et magasin som handler om helse, mat, reiser, mote og skjønnhet. Altså retter det seg først og fremst mot kvinner.

Det første magasinet har den svært så vakre Isabella Martinsen på forsida, samt noen ord som gorde at iallfall jeg dro det med meg:

Fire kilo lettere i sommer. Stor lavkarbo-guide 

Lederen for God torsdag skriver: Årets store trend er lavkarbo. Stadig flere jeg kjenner prøver ut den kostholdsretningen. Hvordan og hvorfor følge dette? Hva er effekten? Risikofaktorer? Møt også Siri Austad som er blitt 40 kilo lettere.

Reportasjen går over hele 7 sider! Forfatteren tar utgangspunkt i studier, og har absolutt gjort et godt forarbeid. Birger Svihus, Gunn Helene Arsky og Fedon Lindberg er intervjuet. Over to sider presenteres lekre oppskrifter fra Ulrika Davidsson. En smal og vakker Austad forteller om sin vektnedgang med hjelp av Fedon Lindberg, og ser virkelig helt smashing ut! Til sist advarer Svihus og Arsky om at ekstrem lavkarbo kan gi hjerterisiko.

Det er mye bra i denne reportasjen. Men, som vanlig savner jeg noen stemmer. Her hadde det vært helt perfekt å også få en uttalelse fra Andreas Eenfeldt. Når både en ernæringsprofessor og en ernæringsfysiolog får si at dette er risikabelt for hjertet, så bør også en som mener det motsatte komme til ordet.

Hovedsaklig vektlegges et kosthold med opptil 30% karbohydrater og magert kjøtt og mager fisk…Både havregrøt og eple anbefales. Når Davidsson presenteres, presenteres en modell med 10% karbohydrater, 70% fett og 20% protein. Dermed er det fortsatt slik at vi ikke er enige om hva lavkarbo er. Alt i alt er det mye positivt her, men reportasjen kunne vært litt ryddigere i sitt skille mellom moderat lavkarbo og det de kaller ekstrem lavkarbo.

Noen som har sett det? Hva er deres tanker?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

22 svar til Dagens Dagbladet – God torsdag!

 1. Vivian sier:

  Det såg spennende ut. Kanskje jeg må kjøpe dagblad i dag?

 2. Marianne sier:

  Må kjøpe Dagbladet i dag, ser eg. 30% karbo?!

 3. har ikek sett det,men det hørtes ut som et veldig bra bilag! 😀

 4. Trine :) sier:

  Høres ut til å være en bedre artikkel enn det VG hadde her om dagen. 🙂

 5. T.K sier:

  Er dt greit å spise havregryn til frokost på lchf? rundt 30 gram?

  • Tja 🙂 Altså, det gir jo i underkant av 20 gram karber. Vanlig lchf innebærer ca 5-50 karber per dag, så sånn sett er det jo en del. Men du må ta utgangspunkt i deg selv, og hvorfor du spiser lchf. Er du normalvektig og ellers frisk, tåler du nok havregryn fint.Hvis du skal unngå blodsukkerstigning, bør du kanskje utelukke det. Forøvrig er 30 gram veldig lite å bli mett av!

 6. T.K sier:

  Okei. Takk:) jaa, men dt kommer i tillegg til omeletten:) men er bare så utrolig glad i de havregryna at jeg ikke har klart å kutte de helt ut 😀

  • Du må velge litt ut i fra målet ditt 🙂 Jeg må innrømme at jeg har savnet havregryn av og til. Men jeg får eksem med en gang jeg spiser korn av noe slag, så jeg styrer unna 😉

 7. Silje Silje sier:

  Må innrømme at jeg er litt lei av å høre om lavkarbo overalt jeg…. Din blogg er nesten den eneste jeg leser i den sjangeren nå tror jeg, bare fordi du virker som er så bra og herlig menneske. Blir så glad av bloggen din og innleggene dine 🙂 🙂

 8. Jeg likte atikkelen dårlig.
  For en som er usikker på lavkarbo lurer egentlig på hva som er sunt, vil artikkelen skremme mange.
  Birger Svihus skremmer med hjerte- og karsykdommer, om fett som transporteres med blodet etc. Ernæringsfysiologen Gunn Helene Arsky i BAMAGRUPPEN!!! Hun gjør alt for å advare mot dietten og forteller at uten tilførsel av karbohydrater risikerer man å bryte ned muskelvev! og hun får støtte av Svihus.
  I en egen kolonne på side 16 sier Arsky «Et råd alle kan følge er å doble inntaket av frukt og grønt og fisk. Det vil alle nyte godt av og det vil vise seg på vekta» sier hun. Jeg skulle gjerne ha sett de studier hvorfra Svihus og Arsky henter sine argumenter. At Arsky anbefaler masse frukt for folk som vil ned i vekt er jo helt på jordet, det får jo blodsukkeret til å gå rett til værs med fettlagring som resultat. Hun er jo inhabil så det synger! Ansatt i BAMAGRUPPEN ! Motivene til Svihus vet jeg ingenting om, men når en ernæringsprofessor fortsatt i år 2011 er fettskremt må jo han også ha en skjult agenda. Forfatteren av artikkelen: Tora Larsen Morset vinglet fælt i arikkelen synes jeg, men hun hadde med en del positive utsagn fra Fedon Lindberg og Ulrika Davidsson.Sistnevnte lager riktig LCHF mat med lite karbohydrater.

  • Hei! Takk for innspill! Jeg setter stor pris på det! Jeg visste ikke at Arsky jobber for BAMA-gruppen! Jeg skjønner ikke hvorfor man skal hente inn eksperter som har slike bindinger. Forøvrig har jeg tidligere oppfattet Svihus som alt annet enn fettskremt!

 9. Hanne :-) sier:

  Hei! Jeg likte artikkelen dels. Jeg blir fremdeles overrasket over at mennesker/eksperter som ikke lever lavkarbo (strikt eller ikke) «vet» at man blir slapp og ikke orker å trene når man spiser denne kosten. Er ikke det rart?
  Jeg har aldri hatt så mye energi, bygget fortere muskler eller restituert meg raskere. Greit jeg hadde litt omleggingsproblemer, men hvis man ser på det store bildet – hva spiller vel for rolle 4 uker av et langt liv?
  Jeg startet 1/1 2011 og nylig tok jeg en skikkelig kontroll hos legen min (som forøvrig er forfriskende positiv). Resultatet var faktisk litt overraskende! Jeg mangler nå ingenting, noe jeg har vært plaget med tidligere siden jeg jevnlig gir blod! Og mitt gode kolesterol var «spesielt bra» i forhold til når jeg levde høykarbo, og dette er legens ord!
  Til tider er det klart jeg finner livsstilen utfordrende, men jeg fokuserer på gevinsten. Og jeg tillater meg at jeg kan spise kaken jeg blir servert – dersom jeg vil! Og det er ikke alltid jeg vil!
  Jeg lever min egen variant som fungerer for meg og nåla på vekta krabber riktignok sakte med sikkert nedover! Det hjelper absolutt med en inspirerende blogg som dette og jeg følger deg slavisk…. 🙂

 10. Tilbaketråkk: Lørdag | Lines skriblerier om alt og intet

 11. Linn sier:

  Jeg likte artikkelen! Var så heldig å få tak i lavkarbobrød på Sunkost (tror de kun har det i akershus), de brukter 5% regelen. Det holder meg som ikke orker å henge forran stekeovnen oppe:D

  Super blogg! som holder fokus på det som er viktig=kostholdet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s