Jeg ser ikke peanøttene for bare smør. Eller?

Disse to bildene viser innholdsfortegnelsen på to ulike typer peanøttsmør:

På den øverste står det at peanøttsmøret (Green Choice) per 100 gram inneholder 25,6 gram protein, 16 gram karbohydrat og 48,9 gram fett. På den nederste (Mills) står det 20 gram protein, 15 gram karbohydrat og 57 gram fett. Noe ulikt innhold, men Mills er ikke avskrekkende for en lavkarber. Men så:

15 gram karbohydrater er greit, tenkte jeg, og kjøpte Mills sitt glass på en butikk hvor de ikke hadde Green Choice. Men når jeg nå ser ordentlig på innholdsfortegnelsene, ser jeg jo hvem som ikke får være med meg hjem mer:

Green choice er laget av 99, 3 % økologiske peanøtter. Resten er havsalt.

Mills er laget av 74% peanøtter, solsikkeolje, druesukker, fullherdet vegetabilsk fett, salt.

Den ene inneholder altså tilsetningsstoffer som vi IKKE trenger, og som til og med regnes som betennelsesframkallende (solsikkeolje). GC koster rundt ti kroner mer enn Mills, hvis jeg ikke husker feil. Og hvis dere lurer på hvorfor noe annet en GC i det hele tatt fikk være med hjem, er det fordi jeg aldri har kjøpt noe annet en GC sitt før, og glemte å se på innholdet!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Barns kosthold, Generell helse, Småplukk. Bokmerk permalenken.

28 svar til Jeg ser ikke peanøttene for bare smør. Eller?

 1. Økologisk ruler!! 😉

 2. Ida sier:

  Jeg ble også helt forferdet da jeg leste innholdsfortegnelsen til peanøttsmør fra Mills. Til gjengjeld syns jeg ikke at det smakte noe godt. Jeg har aldri vært glad i peanøttsmør, men den fra GC syns jeg faktisk ikke er så ille. Det sier vel sitt 🙂

 3. nina sier:

  Jeg kjøper bare peanøttsmør som er KUN peanøttsmør og salt i 🙂

 4. wow for en øyenåpner!

 5. kaffedamen sier:

  Green Choice sitt peanøttsmør er kjempefint å bruke til matlaging, men i følge junior er det ikke godt som pålegg. Løsningen her i huset har vært å kjøpe billigvarianten på Rema til pålegg, siden den inneholder med peanøtter enn Mills sin, og så bruker jeg Green Choice til andre ting. 🙂

 6. Jane sier:

  Mye som skjuler seg i innholdsfortegnelser ja!
  Det beste er å lage sitt eget peanøttsmør synes jeg 😉

 7. Heidi sier:

  Er solsikkeolje betennelse fremkallende??????? Jeg bruker vita hjertego sin olje til alt!! Hvilken olje anbefaler du??

 8. Samme her – aldri mer Mills! Hva er poenget med å putte noe annet i peanøttsmør enn peanøtter?? (og evt litt salt). Ikke rart Mills sitt er billigere… De sparer med å være gnien på peanøttene!

 9. Tina sier:

  Hvorfor ikke lage det selv av peanøtter? Kjøre det i foodpr. til det blir smør av det, det samme kan gjøres av mandler etc….. da vet en hva som er i helt 100% bare et lite tips, vet om flere som lagermandelsmør eller peanøttsmør selv.

 10. Terje sier:

  Har lagt merke til det samme selv, dessuten er GC god, barna elsker det. Troro jeg hater Mills, og spesielt mayoen deres. Heia Hellmann’s (eller utenlandsk type generelt)!

 11. Pauladesign sier:

  Takk for tipset. Det er nok mange slike skjulte ting i «sunne » matvarer 🙂 Det er bare å følge med folkens 🙂
  På Tine sin Kesam står det Waxy maisstivelse . Ble litt skeptisk da. Og Googlet det:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Waxy_corn
  Det er forøvrig E -1422

 12. Jeg fant en boks øko peanøttsmør hos søstrene grene, og måtte jo ha. Og det inneholder noe sånt som 99,7% peanøtter og resten salt. Jeg har ikke spist peanøttsmør på årevis pga jeg mente å huske det var et rimelig usunt innhold – at det står herdet fett stavet ut sier vel sitt!!!

  Jeg holder meg helt klart til øko-peanøttsmør fra nå av ja, og GC mener jeg var den jeg så på Ica her. Og ja, det er ikke stort mer enn 10 kr forskjell. Jeg synes det er verdt det, eller rettere sagt, det er IKKE verdt så mye pr boks når det bare er tilsatt dritt!!

  Jeg skal legge ut innlegg om det økologiske peanøttsmøret – godt mulig jeg linker hit så kan folk se selv.

 13. Å, dere er så flinke til å kommentere! Jeg rakk ikke innom pc’en i går, så jeg må ta et fellessvar 🙂

  Jeg vet at mange lager smør selv, og all ære til de!!! Jeg har aldri kjøpt peanøttsmør før nå nylig, ettersom jeg skulle bruke det i nettopp baking. Forøvrig skjønner jeg ungene godt, for GC sitt er litt tørrere i munnen enn Mills iallfall.

  Oljer som anbefales er kokosolje, olivenolje og rapsolje iallfall. Jeg kan lage et eget innlegg i morgen 🙂

  Vero, gjør det! Gleder meg til å lese!!

 14. Linn sier:

  Så bra du har vist et sånn eksempel. Me like! 🙂 Enda en grunn til å velge økologisk! Hoho 🙂

 15. silje sier:

  Green Choice er min favoritt:) Økologisk, Herlig smak og ingen skjult styggedom- det er verdt 10 kr ekstra:)

 16. Morten sier:

  Men peanøtter i seg selv inneholder jo en del linolsyre, bortsett fra palmitinsyren da. Jeg tipper at de fleste peanøttsmør som kjøpes er ristet, og oppvarmet omega 6 er jo ikke helsemessig bra, det heller.
  Personlig mener jeg at peanøttsmør ikke hører inn under et lavkarbo kosthold, men hey, det fine med dette kostholdet er at det ikke finnes noen fasit. Min fasit er sannsynligvis kun riktig for meg, ikke for andre 🙂

 17. Catrine sier:

  Alt (?) som noen selger som «hjertegodt» bør unngås, fordi det er vegatabilske oljer som er prosessert i alle muligeformer og farger, antar jeg, laget av de som tror (eller som tjener penger på at andre tror) at mettet fett er farlig. Det skal liksom senke kolesterolet, men dette er bare tull og tøys og markedsføring. Bruk oljene som Cecilie sier, eller smør til å steke i.

  • Morten sier:

   Uenig at oljer kan brukes til å steke i. Noe særlig over 100 celcius, og de danner et utall skadelige stoffer. Cocosa mener jeg er best, smør til litt lavere temperaturer. Skal man bruke kaldpresset olje til å steke i, så ødelegges de. Bruker man varmpresset, så er de allerede ødelagt.

 18. Karianne sier:

  Enda en grunn til å velge økologisk! Kommer det en spennende oppskrift med peanøttsmør snart kanskje??:)

 19. He he, man kan bli mørkeredd av å lese varedeklarasjoner. Stå på:)

 20. Hege sier:

  Jeg lager peanettsmøtet selv. Maler en peanøtter fra Polly i minifoodprossesoren jeg har til håndmikseren. Kan sikkert også bruke andre «sunnere» peanøtter. Polly er passe salte etter min smak. Jeg synes peanøttsmør er best med jordbærsyltetøy så jeg har ikke brydd meg om å lage peanøttsmør etter at jeg la om kosten.

 21. Tonje sier:

  Man kan fint gjøre det økologiske peanøttsmøret mindre tørt OG mer smørbart ved å blande vanlig smør i det!

 22. lisbeth sier:

  Hei, jeg tenkte å teste min sambo her om dagen, han er alt-spisende…har selv lagt om kosten til mer naturlig mat/lavkarbo. Sambo er noe skeptisk til alt jeg mekker sammen….MEN så lagde jeg peanøttsmør! 100 g peanøtter med skall (fjernet skallet ;), 2 ss cocosa, 1 ss yaconsirup, litt himalaya salt. Kjapt most sammen med herb chopper og Mannen var solgt 🙂 MYE bedre enn kjøpe peanøttsmør…(mills) – JIPPI 🙂

  ellers gratulerer med utgivelse av flott bok, den er ønsket til jul :):) -og en inspirerende blogg!

  super dag til deg og dine!:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s