Dagens Dagbladet…

I dag har Dagbladet en forside som iallfall solgte avisa til meg! – Ekspertenes dom, stod det. – Slik virker superdiettene. (KOSTHOLD, ikke diett. Grrrr, red.anm).

I håp om at ekspertene innenfor hvert område fikk uttale seg, kjøpte jeg avisa. I stedet var det to ernæringsfysiologer, godt oppdradte i den statlige ånd, som kommenterte alle diettene (=kostretningene ;)). Jaja. Til sist uttalte en ernæringsprofessor seg. Svein Olav Kolset siteres på at Hexebergs diett er useriøs og gammeldags, og sier «dette er nok et kosthold med karbohydratfiksering som serverer myter om blodsukker som fyker opp og ned. Insulin er et viktig hormon som regulerers godt. Ved overvekt eller sukkersyke kan dette endres, men da snakker vi om sykdom, og da trengs det oppfølging av fagfolk – helst klinisk ernæringsfysiologer.»

Okay. Her kommer en hemmelighet. Jeg er ganske avbalansert og rolig (jeg kan høre mannen min le allerede), men nå hisser jeg meg opp. Hva? Myte om blodsukker? Så da jeg i gamle dager kaldsvettende, med hodepine og svimmelhet, nesten gikk over lik for en pose drops, så var det på grunn av at jeg var påvirket av en myte? Også jeg som trodde det var fordi blodsukkeret mitt stupte.

«Men da snakker vi om sykdom.» Nei, vi gjorde ikke det. Legen min, riktignok ikke klinisk ernæringsfysiolog, men en lege som hadde et kostveiledningsfirma i tillegg, slo fast at jeg ikke var syk, men at jeg ikke tålte sukker særlig godt, og fikk reaksjoner som minner om de som er knyttet til diabetes type to.

«Insulin er et hormon som reguleres godt.» Okay, det kan hende. HVIS du klarer å ikke spise for mye av mat som påvirker det, kanskje? Ganske mange av oss klarer ikke det nemlig. Mange av oss må derimot kontrollere dette ved å spise mat som ikke påvirker insulinet. Altså lavkarbo-høyfett; slik som Hexeberg fronter det.

For all del, Dagbladet skriver mye positivt om flere kostretninger. Men jeg vil ha en artikkel hvor flere parter får uttale seg, og hvor ekspertene uttaler seg med respekt for andres synspunkter. Er det så vanskelig ?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Refleksjoner. Bokmerk permalenken.

28 svar til Dagens Dagbladet…

 1. S sier:

  Hehe.. endelig et halvkåseri!? holdt på å kjøpe avisa selv, men nå slapp jeg heldigvis det 🙂

 2. Amalie Ve sier:

  Haha, Dagbladet er blitt helt ekstrem på kostholdsartiklene. Etter de nesten gikk konken så prøver de så sårt å komme med ting som skal fenge folket.. Og med det kommer det så mange idiotiske uttalelser om rett og galt angående kost. Jeg blir helt galen selv av å lese det!! Insulin reguleres godt selv av kroppen ja, om man holder seg vekke fra drittmat som påvirker det som du sier 😉 Føler det er så mange som tror at for å få blodsukkeret opp så må man spise noe med sukker i, hehe..

 3. mye synsing som vanlig. jeg er lei av at alle uttaler seg på vegne av statens lavmåls råd

 4. LenaBeatrice sier:

  Ja det var professoren sin det..NOT!

  Han hopper elegant over det faktum at veldig mange nordmenn er overvektige og/eller har diabetes, og det faktum at andre også kan ha problemer med sukker/karbohydrater, blodsukker og insulin.

 5. Jeg er som deg – kroppen min tåler ikke mye sukker.

 6. Oda sier:

  Er som regel aldri enige med ernæringsfysiologer, men er enig i de som er skeptiske til lavkarbo-høyfett. Og det med insulin osv, det kan fint reguleres selv med en diett med normal mengde karbo, faren min er levende bevis på at man kan bli frisk selvom man spiser brødskiver hver dag 😉

  • Mange kan selvfølgelig spise brød. Men i forhold til lavkarbo-høyfett, anbefaler jeg deg å lese Matrevolusjonen av Andreas Eenfeldt! Fett er viktig for kroppsprosessene våre 🙂

 7. MaritBE sier:

  Herregud, kjenner jeg blir sur av han dritt** der altså.. ARGH. Jeg er glad jeg er fornuftig og har forstått det med blodsukker 😉 Synd at noen oppfører seg slik..

 8. Frida sier:

  Hehe. Stod med dagbladet i hånda selv i dag morges, og lurte på om jeg skulle la meg lure. Men så tenkte jeg: Forventer jeg virkelig å bli positivt overrasket denne gangen? Av dagbladet? Så avisen gikk tilbake i hylla si. Jeg skjønner at jeg gjorde det riktige 😀

  • Hehe 🙂 Du, kan det tenkes at du blir askefast i Oslo og kommer på seminar likevel??? 🙂

   • Frida sier:

    Hehe, det skulle ikke forundre meg om jeg hadde klart å bli askefast denne gangen også. Vi får se, vi får se… Spørs om det er noen plasser igjen nå da. Jeg har jo ikke takket ja til den invitasjonen. Også må jeg bli frisk… Mange hvis og om. Men hvis tilfeldighetene klaffer, så er jeg der.

   • Uffda, Frida! Det er nok noen plasser igjen! Det viktigste er iallfall at du blir bra! God bedring 😉

   • Frida sier:

    Takk takk 🙂 Jeg sier nok i fra på forhånd om jeg skulle dukke opp.

    Håper aggresjonen din har lagt seg, og at du får en fortsatt fin kveld 🙂

   • Ingen fare! Jeg er faktisk en veldig rolig type! Og når jeg fyrer meg opp, går det raskt over 😉

 9. Beathe sier:

  Nei, nå ble jeg virkelig nødt til å kommentere innlegget ditt. Først; tusen takk for en flott og inspirerende blogg. Du har bidratt til at jeg har mistet 15 kg på 4 mnd. Så over til innlegget ditt og den tragiske artikkelen i Dagbladet. For 4 mnd siden levde jeg et liv med store, daglige muskelsmerter. Så kom jeg tilfeldigvis over bloggen din og bestemte meg for å konvertere til Lavkarbo. Og vips, etter en uke opplevde jeg at sulten og smertene forsvant og livet ble så mye bedre. Så, på fredag gikk jeg på en smell og spiste karbohydrater og sukker for første gang siden januar. Og for en helg! Uvel, fysen, skjelven og smerter – akkurat som før. Jeg kan ikke fatte at disse såkalte ernæringsspesialistene er så kritiske til noe som fungerer så godt for så mange. Uttalelsene provoserer meg så mye at jeg blir litt matt…For aller første gang i mitt liv har jeg funnet en måte å gå ned i vekt på med stabilt blodsukker! Stå på og fortsett å blogge – du er super!

  • WOW! 15 kilo! Gratulerer så mye! Takk for gode ord! Du er ikke den eneste som har opplevd det etter inntak av karbohydrater… Vær glad for det, det gjør det lettere å velge mat som demper betennelse i kroppen din! Lykke til videre 🙂

 10. Pauladesign sier:

  Jeg så avisa jeg også, men jeg har ikke lest den og jeg håpet at du hadde laget et sammendrag 🙂 Og det var som jeg trodde. Du har skrevet om det, og » ekspertene» har uttalt seg. Jeg er enig med deg, det burde vært flere typer «eksperter» som kunne uttalt seg om saken. Det blir så ensidig.

 11. Veronica sier:

  Leste den artikkelen på jobb i dag og ble helt paff. Kun en masse synsing der, som om at supermat i pulverform kunne være farlig og at Detox kunne føre til forgiftning.. De sammenligner det jo rett og slett med slike pukverdietter og sier ingenting om hvordan pulveret er laget og at det som regel er raw i tillegg. Ikke tenker de på hva som skjer med folk som slanker seg og mister fett, som inneholder all giften vi bærer på, er det mange som blir forgiftet av og slanke seg? Ikke som jeg har hørt om iallefall.. Nei fysj, tenk på alle de som har vært nyskjerrige på supermat og raw food, men som blir skremt vekk av denne liksom artikkelen. Kjenner jeg ble litt sint nå. Nei, heldigvis vet de fleste som skal legge om kostholdet sitt bedre enn og stole på Dagbladet…

 12. Catrine sier:

  Jeg har nettopp lest alle Skaldemann-bøkene og ble veldig inspirert. Jeg har strammet tøylene litt nå (etter påsker og bursdager osv osv) og kjører nesten kun kjøtt. Kuttet ut all kunstig søtning også og nesten alt av grønnsaker. Spiser heller ikke lavkarbo-brød og knekkebrød. Kiloene raser, nå har jeg gått ned 3 kg på under 3 uker. Og NULL søtsug! Men det beviser at det skal ikke mange karbene til før jeg har søtsug. Jeg er så engasjert at alle jeg møter (og som ikke har sett meg på noen kilo) får ørene fulle av lavkarbo. Hvis ikke avisene hjelper oss, må vi bare spre budskapet sjøl. Gleder meg til å høre Kostdoktorn på torsdag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s