Kloke leger

Vi har flere venner og bekjente som er leger. Alle vet hvordan jeg spiser, og ikke en har ytret et vondt ord om det. Derimot har vi hatt mange interessante samtaler om mat, helse, vekt, trening, fett, karbohydrater, blodsukker, diabetes, rådgivning til overvektige og så videre.

Det kan vel også hende at jeg har tipset om bloggene til Espen Rostrup og Thomas Geisner. Leger med interesse og forståelse for kosthold har en enorm gjennomslagskraft og tyngde, og slik skal det være.

Uansett, en av de førstnevnte legene ringte meg i stad. H*n skal spise lavkarbo i seks uker, først og fremst for å kvitte seg med sukkersug. Dette er en slank, frisk og energisk person, som absolutt ikke trenger å spise svært strikt.Vi har pratet oss gjennom matgrupper, fallgruver, mat i farta og hvordan det i all verden skal gå med treninga nå (helt fint, selvfølgelig).

Vi rakk også å diskutere hvordan leger møter overvektige og diabetespasienter. Det å forvente at overvektige skal sulte seg ned i vekt OG bli der, er urealistisk.  Legen fortalte også at de nå ser en økning av slanke, forholdsvis godt trente personer som får diabetes 2 – på grunn av sukkerinntaket.

Så blir det spennende å se hvordan seks ukers prosjektet går. Ikke verst å få veilede en lege, spesielt siden jeg ikke er utdannet, kun belest og med egenerfaring 😉 Men det vet legen godt, altså!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse. Bokmerk permalenken.

17 svar til Kloke leger

 1. LenaBeatrice sier:

  Helt suverent! Regner med at vi får rapport om 6 uker??

 2. Nicole sier:

  Spennende å følge meg på hvordan det går! Synes det er kjempe bra at flere leger får øynene opp for lavkarbo. Selv er jeg medisinstudent og har blitt skikkelig interessert i lavkarbo den siste tiden. Derfor kjøpte jeg Dr. Sofie Hexebergs «Frisk med lavkarbo» i dag, og gleder meg til å lese den 🙂 Takk for flott inspirasjon og gode oppskrifter!

 3. Camilla sier:

  Oi. Så utrroolig spennende 🙂 Gleder meg til å høre hvordan det går..
  Når du skrev viktige fallgruver ble jeg nysgjerrig 🙂 Kan du skrive litt
  om dem? Vil jo prøve å unngå dem 🙂

  Super blogg. Blir utrolig inspirert av deg..

 4. Anonym i dag sier:

  Jeg tror leger er for redd for å prate om overvekt. Og å si at det som gjelder er å spise mindre og bevege seg mer, er som å si bla bla bla bla…..
  Jeg synes helsenorge bør bestemme seg for når de skal sette inn støtet. Skal alarmklokkene gå når folk begynner å få en BMI på 28 29, eller skal vi vente til slik som i dag man har en BMI på 40 (Da er man ganske svær og vil ha store problemer med å gå ned), eller en BMI på 35 og med tilleggssykdommer!!!!!

  Selv fikk jeg fettlever. Jeg ?? Jeg har ingen eplefasong, og ser ganske slank ut tross min daværende BMI på 35. Min snille lege sa at vi får holde øye med den. Det han burde ha sagt er at dette er skadelig du bør gå ned, det øker faren for diabetes osv. Du tåler ikke fettet ditt, det er en belastning for kroppen din.

  Så helsenorge sett inn tiltak før folk blir syke. Når folk er overvektige mål insulinresistens og skrem folk med det dere vet om diabetes og metabolsk syndrom. Kanskje skal man gi en bitteliten gradert sykemelding til trippelarbeidende mødre, som holder på å stresse seg ihjel. Kanskje skal man be folk om å komme til kontroll, for å sjekke verdier etter livsstilsendring. Men vis folk respekt.

  Jeg tror man tenker at man ikke har råd til å behandle friske folk. Men er det ikke bedre å sette inn tiltak når man er i grenseland og har lettere for å snu, enn å pøse ut penger når sykdommene har kommet. Det er mange som har Diabetes2 som går på mye medisiner, får problemer med hjertet og blodtrykk og mer medisiner.

  Det beste rådet jeg har fått innen dette temaet må være» Gå iallefall ikke opp mer, for det er vanskelig å gå ned igjen. »

  Jeg mener på ingen måte at vi alle skal være superslanke og supersunne. Men BMI på 30 klassifiseres som helseskadelig overvektig. Og da bør alarmklokken gå…….Hvorfor vente 20 kg eller mer før man setter inn tiltak….

  Tror også det er lurt at det kommer flere lavterskeltilbud når det gjelder trening. Stavgang, saltrening for voksne glade amaøtrer.

  • Takk for interessant kommentar! Jeg hadde selv en lege som ga klar beskjed. Hadde mannen min sagt det, hadde jeg slått han ned. Men jeg lyttet til legen og tålte at han sa det. Ang å spise mindre og bevege seg mer, er nevnte lege opptatt av det vanskelige å sulte seg ned i vekt!

 5. Ida sier:

  Haha, så artig! Og for et stort kompliment det var, da! 🙂

 6. Pauladesign sier:

  Så spennende. Dette må vi få høre mer om. Gjerne underveis på de 6 ukene 🙂

 7. MaritBE sier:

  Så bra ;-)) !!

 8. e84 sier:

  fantastisk! u rock! 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s