Småplukk om mat i media

VG nett hadde et nettmøte med professor Christian A. Drevon denne uka. Han fikk flere spørsmål knyttet til lavkarbo. Han fremholder at en kalori er en kalori, og er jo ikke positiv til lavkarbo. Det er greit nok, jeg tror kanskje ikke at han kommer til å gå bort fra det. Men dette spørsmålet og svaret er klaget inn til Pressens faglige utvalg:

Hvem kan vi stole på av deg (Christian Drevon) og Dag Viljen Poleszynski? Og hvordan kan vi stole på det du svarer på dette spørsmålet?»
     Hei, Du kan jo sjekke hvem som har økonomiske interesser i å fremheve visse typer kosthold, hvem som har publisert artikler i internasjonale tidsskrifter om kosthold og helse, og hvem som inngår i internasjonale forskningsnettverk. Hilsen Christian A. Drevon

Det er VOF på facebook som skriver følgende på sin status:  

I et nettmøte som svar på et spørsmål om hvem man kan stole på, gir prof. Drevon inntrykk av at DVP har økonomiske interesser av å framheve «visse typer kosthold”, men holder tilbake at han selv har tjent millionbeløp som konsulent ved siden av sin professorstilling. Drevons uttalelse er klaget inn til Pressens faglige utvalg.
Utdrag fra artikkelen:

Den 202 centimeter høye, og 261 kilo tunge amerikaneren ble kjent for å være reklamefigur for «Heart attack grill», en hamburgerrestaurant der du kan spise hamburgere med hele 8000 kalorier. River, som hadde jobb som finansrådgiver ved Universitetet i Phoenix. I 1999 ble han wrestlingmester i hjemstaten.159 kilo (350 pund) fikk spise gratis på restauranten. Nå har de stoppet å vise enkelte av reklamene han spilt inn i restauranten.

HEART ATTACK GRILL! Jeg tror ikke min egne øyne!

Tv2nyhetene skriver også om at barn ikke vil ha tykke venner, og om helsebevisste Trine Grung som mener at foreldre må ta større ansvar for ungenes vekt. Forøvrig mener jeg det samme, men du finner ikke noe om meg på nyhetene 😉 Linker til artiklene:

http://www.tv2underholdning.no/gkn/-foreldre-maa-ta-ansvar-for-at-vi-skal-slippe-aa-faa-overvektige-barn-3403996.html

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/-barn-vil-ikke-ha-tykke-venner-3432943.html

DNaktiv melder om at nordmenn glefser i seg sjokolade. Det gjør jeg og i dag, men jeg har laget min selv 🙂 Salget av sjokolade har visstnok økt med 40% på 2 år? Det er da en helt enorm økning? I samme artikkel hevdes det at sukkerforbruket er gått ned. Det er jo positivt, hvis man putter i seg mindre e-stoff proppet snop til fordel for renere sjokolade.

Det jeg ikke kan forstå, er at salget av sjokolade er økt etter at jeg la om kostholdet! Antagelig skulle det stått at «salget av MØRK sjokolade er økt med 40% de siste to årene, etter at Cecilie la om kostholdet.» 🙂 🙂

Har du lest noen interessante (eller litt uinteressante) matnyheter i dag? Legg de inn i kommentarfeltet!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Barns kosthold, Generell helse. Bokmerk permalenken.

17 svar til Småplukk om mat i media

 1. Frida sier:

  Hehe, Drevon er seg selv lik. Spennende å se hva dommen fra PFU blir. Særlig ettersom at dette er fra et nettmøte og dermed ikke tradisjonelt redaksjonelt innhold.

  • Helt enig, Frida! Nettopp pga det du sier er det ekstra viktig at det klages inn, tenker jeg! Tenk at han skrev det! Et useriøst svar med et stikk til en navngitt person. Jeg synes det er ganske utrolig!

 2. Ida sier:

  Jeg leste et blogginnlegg skrevet av en ernæringsstudent om at aspartam sikkert ikke var så farlig, dvs. det bidro til å uskadeliggjøre tilsetningsstoffer. I kommentarfeltet refererte bloggeren til en artikkel på dinside som kilde… Ble litt oppgitt og skrev to laaange kommentarer, men det spørs om jeg får svar 😉

 3. LenaBeatrice sier:

  Her kan du sen en film på youtube om Heart Attack Grill:

 4. Birgitte sier:

  VG nett har et redaksjonelt ansvar for nettdebatten, så dette må være innenfor PFUs område. Bra at det ble klaget inn! Når det gjelder kaloridebatten, har jeg en kommentar: lchf-kostholdet blir ofte solgt inn som at man ikke trenger å tenke på kalorier. Men ettersom jeg har lest mer om temaet, og selv prøvd ut dette, ser jeg at det absolutt ikke er så enkelt. Ideelt sett skal man jo bli så mett av det man spiser at man spiser sjeldnere og mindre porsjoner. Men det er ikke bare enkelt. Spising er for mange sterkt knyttet til vaner og psyke. Trøstespising, stresspising, kjede-seg-spising osv bryr seg fint lite om man egentlig, rent fysiologisk er mett. Så måtehold og mental utholdenhet er like viktig her som på andre vektnedgangsmetoder. Sånn sett er kanskje en kalori en kalori fremdeles, og det er et undersolgt

 5. Birgitte sier:

  …(ups, kom visst borti publiseringsknappen litt raskt her!)…poeng. Når det er sagt, selv med mine foreløpig skralle vektnedgangsresultater, fortsetter jeg med lchf, fordi jeg føler positive ting skjer i kroppen min og at dette kostholdet gir meg mer ro og kontroll.

 6. Hei, søta 🙂 Vi har nok litt lik erfaring i forhold til matinntak… Jeg har tendens til å småspise selv om jeg er mett, og har egentlig tenkt en del over det i det siste. Jeg må være bevisst hele tiden, jeg. Og jeg lurer på om vi kvinner egentlig har en større tendens til å småspise og «følelsesspise» OG unne oss litt sjokolade enn menn? Jeg vet ikke, men jeg lurer!

  Ro og kontroll, og opplevelse av å få bedre helse er så viktig! Vi må IKKE glemme at det er enda viktigere enn vekt!

 7. Janicke sier:

  Godt at Drevon har blitt klaget inn til pressens faglige utvalg for den kommentaren!! Salget av 86 % sjokolade har nok økt veldig etter at vi la om kostholdet her også 😀

  • Ja, og jeg er spent på utfallet! Uavhengig av PFU, synes jeg at vektklubbekspertene skal holde seg for gode for å kritisere navngitte personer!

   Vi er nok flere som har bidratt med økning, ja 🙂

 8. Birgitte sier:

  «Følelsesspise» var et veldig bra uttrykk! Har en følelse av at kvinner generelt bedriver mer av den aktiviteten enn menn, ja! Hver eneste helg blir jeg forøvrig sikrere på at lchf er det rette for meg. I går var det bursdagsselskap hos nevø, 15 år. Pizza og kake. Jeg spiste bra med pizza for var sulten og hadde som vanlig ikke noe back-up-mat med, men det holdt med et lite kakestykke. Spiste ingen ting resten av kvelden, var ikke sulten, og tenkte inni meg, dette er bra, dette er ro og kontroll. Så i dag tidlig, våknet jeg med en mageknip av en annen verden. Rett og slett vondt å gå oppreist. Det var så heelt tydelig at det kom fra pizza- og kakespisingen dagen før. Og jeg ble minnet på at, hey, det var jo sånn jeg pleide å ha det titt og ofte før jeg la om kostholdet. Så dette var to veldig positive og instruktive erfaringer. Jeg merker virkelig at kroppen endrer seg. Jeg er ikke så redd for ikke å få nok mat lenger, magen er mye bedre, det skjønner jeg når jeg plutselig får slike blast from the past-mageknip som i dag tidlig. Jeg føler meg også lettere og mer vel i kroppen min, og tror jeg er på vei ned. Har i hvert fall stor tro på at det går veien. Og nå er jeg jaggu snart klar for å bli «sosialt vanskelig» (hehe) og ta med egen mat på selskaper! (må bare bli litt mer organisert først:)
  Nå er jeg på kveldsvakt etter nydelig dag ute i sola med ski, akebrett og glade barn. Bare litt deppa for at vi ikke kom oss opp i Kollen på 5-mila. Ja, ja.

  En ting til: Jeg lurer på om uttalelsen til Devon ville kvalifisert til æreskrenkelse i rettslig sammenheng. I hvert fall er de av en slik karakter at Viljen Po… burde fått samtidig tilsvarsrett. Mangel på samtidig tilsvarsrett er det mediene felles oftest for i PFU.

  • Jeg glemte å svare på denne! Håper du tilgir meg, Birgitte 🙂

   Du er nok snart klar for å bli litt vanskeligere gjest! Jeg har jo stor tro på at det å tørre å si fra om mat, det å legge seg tidlig for sin egen del, det å velge å ta seg tid til å trene og så videre og videre (dette vet jeg du har lest om i kjernesunn bøkene!) er enormt viktig for oss! Kanskje særlig for oss jenter – men det er bare fordi vi ikke er så flinke til det vanligvis 😉

   Hørtes ut som du hadde en nydelig dag! Hva jobber du med?

   Dette visste du en del om! Samtidig tilsvarsrett – jeg antar at det betyr å ha mulighet til å svare? Det blir spennende å se hva PFU svarer!

 9. Birgitte sier:

  Er journalist sjøl, vettø:)
  Og forventer selvsagt ikke at du skal svare på alle mine innspill! Men det at du er så flink til å svare alle på en hyggelig og konstruktiv måte, er jo helt klart med på å gjøre bloggen din så populær:)
  Forresten: «Jeanette Fonda»?? oppdaget nettopp at autokorrekturen spilte meg et skikkelig puss her forrige dagen… Mente selvfølgelig hu Jane!

  • Å, det var det jeg drømte om å bli i mine første 20 leveår! Hvor jobber du? Send mail hvis du ikke vil legge det ut her 😉 Takk for kompliment, da 😉 Var det Jeanette du skrev? Jeg la ikke merke til det, en gang 🙂

 10. Birgitte sier:

  Ps: samtidig imøtegåelse, heter det vel egentlig, når jeg tenker meg om. Det betyr at Viljen skulle fått kommentere karakteristikkene av ham i samme sak, sånn at leserne kan få lese begges versjoner med en gang. Dette er selvfølgelig vanskeligere i en nettdebatt, men ideelt sett skulle moderator i VG nett ha sagt til Devon at dette utsagnet kan vi ikke publisere før vi får hentet inn kommentar fra Viljen. Blir spennende å se hvordan PFU vurderer det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s