To år på lavkarbo!

I dag er det to år siden jeg la om kostholdet! Den beslutningen ble tatt i løpet av en telefonsamtale med min far. Det kan du lese mer om her.

Å legge om kostholdet har gjort noe med meg helt inn i det dypeste, innerste. Det har endret grunnfølelsen min. Fra å ha en slags indre melankoli, til å føle konstant glede. Fra å være sliten til å ha energi. Uansett hvilken vekt jeg har, er de to tingene en enorm gave som jeg setter så pris på.

Jeg gikk raskt ned noen kilo, men har måttet jobbe for de resterende. Jeg kan ikke spise så mye jeg vil og likevel gå ned i vekt. I perioder, som i fjor sommer, har jeg gått litt opp igjen også. I fjor sommer spiste jeg ok, men jeg spiste for mye. Rett og slett. Etter sommeren har jeg gått ned igjen. Den viktigste endringen som er skjedd med kroppen min er likevel at den er blitt mer muskuløs.

Jeg trener nå styrke to ganger i uka, og har gjort det siden august. For dere som lurer på om det går an å bygge muskler på lavkarbo/LCHF så er svaret JA! I forhold til at jeg bare trener styrke to dager, og ikke trener de samme muskelgruppene hver gang, så er jeg overraskende muskuløs 😉

Kostholdet har endret seg fra den dagen jeg la om til nå. Jeg tenker at det er en naturlig prosess at et kosthold er i endring. Den tanken gjør at jeg har stor respekt for at andre velger anderledes enn meg. I starten var det viktigste for meg at det jeg spiste inneholdt under 5 gram karbohydrater per 100 gram. Jeg spiste mye sukkerfri sjokolade, brukte splenda, drakk masse pepsi max og fun light.

Etter sommeren i fjor har jeg endret dette, og er blitt mer og mer opptatt av å spise naturlige produkter. Dette er ikke perfeksjonert, jeg drikker pepsi max på lørdager. Men fun light og splenda er ute. I tillegg har min mann noen nydelige oh yeah sjokobars (12 net carbs per 85 gram…) i skapet, og jeg har ikke tenkt å love at jeg aldri skal spise en!

Jeg har hang-ups på enkelte matvarer i perioder. Fløte, creme fraiche , omelett, kokosmelk, sjokolade, sjokolade, sjokolade. Nøtter, salte mandler, salte nøtter… Valnøtter, paranøtter… I perioder altfor mye av det!

Helsegevinstene mine kom raskt da jeg la om kostholdet. Mindre eksem, mindre plager av allergi, mindre sliten. En velfungerende mage for første gang!

Imidlertid er kroppen blitt mer var, mer følsom. Eller, jeg tror ikke det er det som er sammenhengen. Før var kroppen vant til å fungere jevnt over dårlig, uten at jeg forsto hvor dårlig det faktisk var. Nå er den bedre balansert, slik at jeg raskere oppfatter hva den prøver å fortelle meg.

De siste ukene har jeg tatt noen nye grep i kostholdet, som dere vet. Ikke sjokolade på ukedagene (jeg har spist mye sjokolade de siste årene!), og heller ikke salte nøtter på ukedagene. Dette har gått supert, med unntak av sjokofusk rundt Einars bursdag. Akkurat nå spiser jeg heller ikke meieriprodukter. Det ser ut til å være et riktig valg for magen og huden begynner nå å bedre seg.

Jeg har også satt meg noen andre små og store mål; jeg skal løpe halvmaraton i september, og jeg skal kun veie meg på fredager 😉

Jeg er blitt mer interessert i superfood, og kakaonibs, gojibær og spirulina går ned på høykant. Ellers tar jeg fast omega-3 og d-vitamin. Valnøtter og paranøtter går ned i sluket on a daily basis 😉 Det har vist seg at jeg reagerer på mandler, men ikke på disse to herlighetene!

Og en ting til: det skal mye, mye mer til før jeg blir stresset. Jeg er fortsatt en hissigpropp innerst inne, men det er litt lenger inn. Jeg roer meg raskere ned, er mer avslappet og har det så utrolig mye bedre med meg selv!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

43 svar til To år på lavkarbo!

 1. e84 sier:

  Morsomt innlegg!
  Gratulerer med 2 år på lavkarbo. ( føler det er grunn god til å gratulere 😉 )
  Er så utrolig bra at du føler deg bedre, har finere hud osv. Det er så mange helsegevinster med dette kostholdet, fantastisk! 🙂 Og veldig interessant spør du meg 😉
  Ha en fin dag med deilig lavkarbomat! 🙂
  E

  • Så herlig at du sa at det var morsomt! Det ble nemlig så anderledes enn jeg hadde tenkt, så ble helt forvirret 🙂 Det er svært interessant, enig med deg! Ha en nydelig kveld, Elin 🙂

 2. Tina sier:

  Så koselig å lese om dine erfaring etter 2 år med lavkarbo. Kjenner meg igjen i flere av dine opplevelser med endring i kostholdet. Jeg er fremdeles på det stedet der jeg stort sett holder meg til max 5 karb. pr 100 gr vare og splenda er ennå endel av husholdningen, men heller mer og mer over på sukrin og stevia;-) Men så er jo jeg nesten bare nybegynneren i forhold til deg:-) Jeg har jo bare snart 1 års jubileum. Så jeg opplever fremdeles nye ting og ser stadig nye muligheter med lavkarbo kostholdet.

 3. Sara sier:

  Hurra for jubileum og lavkarbo 😀 Du ser flott ut, Cecilie!

 4. Silje Silje sier:

  Det er så herlig å lese om så flotte forandringer 🙂

 5. hannem sier:

  Interessant det du nevner om temperament. Tror faktisk jeg også har blitt mer rolig og ikke så lett hisser meg opp. Og det til tross for at jeg snart er i overgangsalderen. Men det kan vel henge sammen med et mer stabilt blodsukker.

 6. Birgitte sier:

  Dette var så interessant at jeg måtte lese innlegget to ganger! Du skriver så reflektert.hurra for det og hurra for jubileumet! Veldig interessant det du skriver om indre melankoli, temperament, velfungerende mage og kropp i balanse. Takk for at du er ærlig og deler med oss.
  Jeg har nærmest et lite jubileum her selv. Etter fem uker på lavkarbo tror jeg endelig at jeg begynner å ane noen resultater. I kveld har jeg ikke hatt behov for kveldsmat. Enda jeg har trent hip hop og alt. Eller kanskje er det nettopp derfor? Kanskje hadde jeg spist noe hvis jeg hadde tilbrakt kvelden i sofaen? Jeg tør ikke veie meg ennå, prøver å føle på kroppen, ikke tenke så mye på vekten – ennå. Og forresten: elsker spikermatta! Og i dag kom iherb-spirulinaen susende. Etter bare tre dager. Var ikke det utrolig raskt? Valgte jo billigste frakt.

  • Jeg leste denne kommentaren med en gang jeg våknet i dag, og ble så glad! Takk for alt det fine du sier! Men det jeg ble glad for, var det at du føler en endring hos deg selv! OG at du likte spikermatta! Forresten skriver Sara (mittlivogminmening) også om det at man blir mindre sulten av trening. Vi er flere!

   Tre dager var svært raskt! Jeg er misunnelig! Venter på tre pakker, nemlig!

 7. Emma Lovise sier:

  Å herlighet så eg misunna musklane dine! 😀

 8. bente sier:

  Så bra!! gratulerer. Eller egentlig skal man vel ikke gratulere, eller….. jeg er så ambivalent i forhold til dette, fordi mange rundt meg snakker om «denne kuren du går på», men jeg gjør jo IKKE det. Jeg har tenkt å fortsette å leve slik jeg. Nettopp som du skriver – alle de helsefordelene det fører med seg. Jeg har fibromyalgi og merker enorm forskjell på sukker og ikke sukker – stivelse og ferdigprodukter kontra rene matvarer.. jaja – bare en liten digresjon fra meg. Jeg hadde egentlig bare lyst til å skrive: Du skriver BRA!! Ser forbannet GODT ut!! og eeeh ja – Gratulerer med 2 år!!

 9. Tina sier:

  2 år!!! WOW!! Gratulerer!
  Driver å prøver å slenge meg på dette, men sliter litt med å komme i gang med alle måltider med bare lavkarbo…. Men planene er å klare det!!
  klem

 10. Lisbeth sier:

  Gratulerer Cecilie!!!
  Og tusen takk for at du deler med oss i den supre bloggen din 🙂 !

 11. Susanne sier:

  Gratulere så mye med 2 års jubileum!! Det er kjempe bra og du ser fantastisk ut! Må bare få si at du er en super inspirasjonskilde for meg og syns det er så flott at du deler så mye av deg selv! =) Og ikke minst at du viser at du ikke er perfekt. Jeg har spist lavkarbo det siste året, men har hatt stopp når vi har vært på ferie og nå i julen. Kjenner meg igjen i så masse av det som du skriver, spesielt dette med at kroppen blir mer og mer ømfintlig.
  Takk for at du deler med oss! Ha en flott dag! 🙂

  Susanne

 12. Augustina sier:

  Ahh, dette innlegget har jeg gledet meg – du er til stoooor inspirasjon. Og du ser jo helt fantastisk ut da! Kjempetrent.

  Er gøy å lese om dine erfaringer. Jeg har nå vært en uke uten meieriprodukter – men jeg mistenker faktisk light brus og fun light for å ha vært det som har tullet til magen min. Har nemlig kuttet det ut samtidig. Blir interessant når jeg skal kjøre provokasjon. skal du det?

  • Nå er jeg beæret! Tenk at DU sier at jeg er til inspirasjon!

   Jeg vet ikke om jeg orker å kjøre en bevisst provokasjon! Jeg kommer til å spise krem før eller siden, uansett hvordan kroppen reagerer… Light brus og saft kan nok skape trøbbel i mang en mage, gitt. Du får prøve en ting om gangen, da! Spennende, jeg skal følge med!

 13. Einar sier:

  Hei kjære; en liten kommentar fra meg…

  Du har vært, unnskyld uttrykket, JÆVLIG FLINK!!!
  Du har vist vilje, innsats og struktur, og samtidig kost deg med det.
  Og jeg synes du viser mot på bloggen din.
  Jeg er stolt av deg.

  Og prøv nå å ta til deg komplimentene ( er vel ikke din sterkeste side akkurat..), om at du faktisk inspirerer andre, og ser FANTASTISK ut!!

  inspirerer andre og ser FANTASTISK ut

 14. Terje sier:

  Herregud så sterk du er, a! Håndbak?

 15. Vibeke sier:

  Kjempemorsomt. Skulle skrive en kommentar i går, men dagen bare glapp unna. Humrer og ler for meg selv. Kjenner meg så godt igjen i det du skriver i dette innlegget og i andre. Som nevnt av andre, blir jeg også veldig inspirert av din måte å skrive på og tenker på det i løpet av dagen, at jeg faktisk kan være litt som deg. Men jeg er jo aldeles ikke så flink, verken til å trene eller spise helt riktig. Forsøker så godt jeg kan til å holde meg til produkter jeg finner med lavt innhold, men noen ganger går det ikke, selv om jeg tror i løpet av en dag at jeg holder meg godt under 70 og da medregnet sjokoladebarene med 14 karbo. Har ikke fått bestilt fra iherb enda, da jeg ikke vet helt hva jeg skal bestille. Har funnet Gojibær her, som er aldeles nydelig, men det er jo stor forskjell på karboinnhold – et sted var det hele 88,4 gram karbo, og et annet sted ca. 14 – hvordan er det hos iherb? Jeg kuttet ut det inntil videre, men det er da godt så godt.
  Skal også sjekke ut dette med kokosmelk som du skriver så mye om.
  Og det der med vekta skal jeg også gå inn for. Ingen sunn vane det der. Det har utviklet seg fra aldri, en gang i uka, til to og nå en og to ganger pr. dag. Så når man blir bevisst hva det er, så kan man lettere gjøre noe med det. Et avslappet forhold er tingen.
  Og til slutt da – gratulerer så mye med 2-årsdagen. Det er veldig bra. Jeg er helt fersk og føler nesten ikke at jeg kan si at jeg er på lavkarbo. Jeg vet og kan alt for lite.
  Lykke til videre! Gleder meg til hvert innlegg fra deg.

  • Å, Vibeke, tusen takk for så koselig kommentar! Jeg elsker kommentarer på skrivinga aller mest ❤ Kjenner meg igjen i det med vekta… Har holdt hardt denne uka, men det har holdt! De gojibærene jeg har bestilt fra iherb inneholder masse karber, rett og slett (18 per 28 gram). Men jeg tenker som så at det er naturlig mat, med masse supernæring, og en liten porsjon innimellom gjør ingenting. De veier jo ingenting. Kanskje det ikke er noe i en vektnedgangsprosess, men når man er normalvektig kan man jo ofte øke karbene litt. Jeg har gjort det, men er nok fortsatt under 70 gram om dagen, som er min grense.

   Tusen takk igjen , Vibeke, for at du gjorde meg så glad!

 16. Frida sier:

  Gratulerer med to år! Jeg har jo holdt på i overkant av 2 år selv, og det var mye å kjenne seg igjen i i dette innlegget. Lykke til med de neste 100 årene med lavkarbo. For jeg regner med at det er med deg som med meg, altså ingen vei tilbake. Noensinne!

  Og du, så BRA at du har bestemt deg for å få et mer avslappet forhold til badevekta 😉

 17. Linn sier:

  Du er FLOTT og en inspirasjonskilde, Cecilie! Grattis med to års jubeleum! 🙂

 18. Inspirerende lesning! Dette innlegget hadde jeg ikke fått med meg – rett og slett fordi jeg ikke begynte å følge med på lavkarboblogger før uti april en gang.. 😀 Nå sitter jeg og gumler på (alt for mye) salte valnøtter og gleder meg til i morgen – da jeg skal ta fatt på telling av kh igjen. Det er visst det eneste som funker for meg for tiden… blir bare utskeielser uten! (argh..) Takk og lov for diett,no! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s