Hva er helse?

Verdens helseorganisasjon definerer helse som «en tilstand av fullkomment legemlig, sjelelig og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom eller lyter.» Fullkomment! Hvem her rekker opp handa og melder seg inn i dette idealbildet?

En annen definisjon er at helse er fravær av sykdom. Den definisjonen er kritisert for å være for snever.  Jonas Colting skriver i sin bok at helse ikke bare er fravær av noe, det er også nærvær av noe; vitalitet, funksjonalitet, kraft og livsglede.

Vi har alle en idé om hva helse er. Men å formidle tankene rundt det er vanskelig, og det er vanskelig å definere begrepet på en god og dekkende måte. For meg har helse to tidsaspekter – nåværende helse og framtidig helse. Det å ha god helse her og nå er viktig, men det er også viktig å bevisst jobbe for å ha eller få god helse i framtiden. Og det å ikke ha god helse her og nå, trenger ikke utelukke at man kan få god helse i framtiden.

Helse er balanse. Mentalt og fysisk. Det betyr ikke at man aldri har vondt en plass eller at man aldri føler seg tom og utslått. For meg er det to viktige ting som må til for at jeg skal føle meg i balanse, for at jeg skal kjenne at jeg har god helse. Jeg må spise rett, og jeg må være i aktivitet.

I sitt livs form, er et fantastisk innholdsrikt begrep. Når har du tenkt å være det? Har du vært det allerede? Kan du bli det i framtiden? Når? Hvilke hindre må du gjennom for å nå god helse og ditt livs beste form? Er det det eneste som definerer helsen din?

For min del er svaret nei, jeg har ikke vært i mitt livs beste form. Nei, det er ikke det eneste som definerer helsen min. Men jeg håper at jeg i 2011 skal føle at jeg er i mitt livs beste form – hittil!

Mange har ikke mulighet til å være i aktivitet her og nå. Men jeg tror det er viktig å ha et mål om at man en dag skal kunne være i aktivitet. Bevegelse, aktivitet og trening påvirker hormonene våre, og skaper glede. Og å kjenne glede må da være viktig for å ha god helse?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Generell helse, Refleksjoner. Bokmerk permalenken.

12 svar til Hva er helse?

 1. hannem sier:

  Dette er litt interessant. Har selv en kronisk sykdom som jeg ikke kommer til dø av, men som jeg må leve med, bl.a har jeg måttet redusere stillinga mi pga det. Er opptatt av å ha balanse i livet mitt, må ha tid til familien min, ha tid til å ha et godt kosthold (lavkarbo) og lage mat fra bunnen av og trene litt. Har som mål å bli mer fysisk aktiv, bl.a. gå mer, både på beina og på ski. Jeg er så heldig at jeg ikke er så ofte syk (av f.eks. forkjølelse eller influensa). Selv om helsa svikter, opplever jeg at jeg har et ganske godt liv. Så lenge jeg kan unngå stress, går det ganske bra.

  • Takk for kommentar, spennende å lese. Jeg tenker at man kan ha fysiske helseutfordringer, men at man likevel kan ha god helse. Jeg tror det psykiske aspektet har enormt mye å si! Balanse er så viktig, og som du sier: å ha et godt liv. Og, synes jeg, det å forstå at man har et godt liv!

 2. Nina-Jeanette sier:

  Hei igjen 🙂

  Nå har jeg fått kokkosmel i posten og prøvd meg på disse muffinsene dine…det er bare det at de falt helt sammen og fikk egentlig litt sånn svampete konsistens. Fulgte oppskriften din, men brukte litt mer fløte og hadde ikke de steviadråpene…Hvordan er røra di?? Er den flytende liksom?? Og hvordan så dine ut når du tok de ut av ovnen??? Jeg syntes mine begynte å bli litt for brune og de hadde stått lengre enn dine…dessuten har jeg ny ovn, så de burde vel heller ha blitt ferdige før…..HJELP 😉

  • Æsj, så dumt da! Steviadråpene har ikke noe å si for konsistens. Røra mi er som en tykk kakerøre. Se på bildene, så ser du hvordan de så ut. De hadde ikke blitt brune oppå. Jeg stakk en gaffel nedi, og når det ikke var røre på gaffelen, tok jeg de ut. Jeg bakte de på ny i går, og de ble kjempefine. Jeg vet at et par andre blogglesere også har bakt de, og fått fine muffinser. Jeg lurer på om det kan være melet? Jeg har brukt kokosmelet fra Aman Prana. Er det det du har?

 3. siljesreise sier:

  Bra innlegg, og et viktig tema synes jeg.
  Jeg har ambisjoner om å få god fysisk helse i fremtiden! Legger til rette for det så godt jeg kan nå, til tross for de begrensningene jeg har, så jeg føler jeg er godt på vei 🙂 Å få snekret sammen et kosthold som fungerer for sin egen kropp og sinn er viktig. Gode tanker er viktig. Det er mye som er viktig for å ha god helse. Men god livskvalitet, som blir en litt annen retning enn kun helse, DET trenger man ikke være sykdomsfri for å ha. 🙂

  • Takk for kommentar, Silje! Det psykiske jeg’et må jo være den delen av oss som hovedsakelig bestemmer livskvaliteten vår? Fysiske utfordringer vil komme og gå for oss alle, i større eller mindre grad. Og sykdom vil vi oppleve før eller siden. Jeg sendte deg en tanke da jeg skrev innlegget. Jeg har jo et indre bilde av deg som skriver at du er frisk 😉 Har du begynt på yoga nå, forresten? Hvordan går det?

   • siljesreise sier:

    Ja jeg har begynt nå 🙂 Skal gå fast på to timer i uken, med fokus på pust, åpning og strekk. Rolige timer med andre ord, men mye jobb likevel! Blir ganske sliten av det, men sover godt etter at jeg begynte, og får til å sove på dagtid. Det er akkurat som at behovet for hvile er blitt større. Eller, at behovet kommer tydeligere fram slik at jeg ikke strekker strikken for langt, men faktsik hviler når jeg må. Har veldig lett for å la strikken ryke. Men når jeg får til å hvile fungerer det å dra på yoga 🙂

   • Så flott, Silje! Jeg tror jeg kunne hatt god nytte av yoga, men jeg får meg ikke til å prioritere det i stedet for annen trening 😦 Men jeg mener egentlig at yoga/ avspenning bør være en naturlig del av et treningsprogram… Håper du får stor glede av det, Silje!

 4. Nina-Jeanette sier:

  Jeg har coconut secret-melet….Den typen du sier du bruker finner jeg ikke på iherb…..

  • Jeg har kjøpt det på helsekost i Norge! Jeg har ikke prøvd kokosmel fra iherb, så jeg vet ikke. Men jeg har ikke noen andre forslag til hva det kan være som gjør muffinsene dine svampete og at de faller sammen 😦 Beklager!

 5. Nettisen sier:

  Bra innlegg 🙂

  Jeg har en genfeil som aldri vil forsvinne og som var ganske kjip før jeg la om kostholdet. Nå som sukker og hvetemel og denslags er borte vl jeg vel si at jeg har over gjennomsnittlig god helse likevel.
  Vet ihvertfall at sønnen min skal slippe et dustete kosthold og slapp livsstil, det er helt uaktuelt.

  • Takk for at du forteller! Kjempespennende å høre hva dere tenker! Så fantastisk at du det bra. Og jeg tenker som så at man kan ha fysiske plager/ sykdom ol, men likevel ha god helse!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s